ενεχυροδανειστήριο logo

Rolex Daytona: Το πιο αποκλειστικό και πολυπόθητο ρολόι πολυτελείας

Μεταξύ όλων των αξιοσημείωτων ρολογιών που έχει παράξει η Rolex, σε όλη τη μακρά και λαμπρή ιστορία της, πιθανώς κανένα ρολόι δεν τιμάται περισσότερο από τους λάτρεις των ρολογιών και δεν επιδιώκεται από τους συλλέκτες από το Rolex Daytona. Τα τελευταία χρόνια, το Daytona έχει γίνει συνώνυμο με τους χρονογράφους Rolex (όπως και το submariner). Ωστόσο, η Rolex κατασκεύαζε ρολόγια με σύνθετους χρονογράφους για αρκετές δεκαετίες προτού το όνομα Daytona γίνει βασικός πυλώνας στον κατάλογό της. Από το 2019, το νέο μοντέλο Daytona 116500 που κυκλοφόρησε στη λιανική τιμή των 12.400$ εξακολουθεί να είναι σε τεράστια ζήτηση.
Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το Daytona 116500 αναφέρεται στη χρήση χάλυβα, το 116508 στη χρήση κίτρινου χρυσού 18 καρατίων και το 116503 σε χρήση και χρυσού και χάλυβα.

Οι πρόγoνοι του Daytona

ref_6239

Η Rolex ξεκίνησε για πρώτη φορά να πειραματίζεται με μηχανικούς χρονογράφους κατά τη δεκαετία του 1930, αλλά μόλις το 1963, με την εισαγωγή της αναφοράς ref.6239, δόθηκε ένα πραγματικό όνομα στη σειρά ρολογιών με χρονογράφο. Αξίζει όμως να αναφέρουμε κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν ότι δηλαδή ο πραγματικός πατέρας του Daytona είναι η αναφορά ref.6238, ιδιαίτερα η δεύτερη σειρά που ονομάζεται Pre-Daytona από τους συλλέκτες.

Αν και πολλοί θεωρούν ότι αυτή η αναφορά είναι το πρώτο Daytona, μόλις το 1965 το όνομα “Daytona” έκανε το ντεμπούτο του στο καντράν. Εκείνα τα δύο χρόνια πριν από την προσθήκη του ονόματος Daytona, η σειρά χρονογράφου της Rolex ήταν γνωστή απλώς ως “Cosmograph” – ένα όνομα που παραμένει ακόμα στα καντράν Daytona που κατασκευάζονται σήμερα.

Μια εξέλιξη του ref. 6238, το επανασχεδιασμένο ref. 6239 σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ιστορία της Rolex που χρησιμοποιήθηκαν ανεστραμμένα χρώματα για τους καταχωρητές χρονογράφου – μαύρο σε ασημί ή λευκό σε μαύρο, ενώ οι προηγούμενοι χρονογράφοι Rolex ήταν εντελώς μονόχρωμοι. Επιπλέον, το ref. 6239 σηματοδότησε επίσης την πρώτη φορά που η κλίμακα του ταχυμέτρου χαράχθηκε στη στεφάνη, αντί να εκτυπωθεί στην επιφάνεια του καντράν – κάτι που έκτοτε έγινε ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της σειράς ρολογιών Daytona της Rolex.

Σχετικό Άρθρο: Ρολόγια Rolex: 9 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Η εμφάνιση του Daytona

rolex daytona 1964

Όταν το όνομα “Daytona” εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο καντράν το 1964, τυπώθηκε με τη λέξη Cosmograph. Ωστόσο, μέχρι το 1967, η υπογραφή Daytona είχε μεταφερθεί στην κορυφή του δευτερεύοντος καντράν, όπου παρέμεινε από τότε.

Αν και σχετικά ήσσονος σημασίας, η προσθήκη υποεπιλογών με αντίθεση και η μετατόπιση της κλίμακας του ταχυμέτρου στη στεφάνη έδωσαν στο ρολόι μια σημαντικά διαφορετική οπτική εμφάνιση. Αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν τo ref. 6239 με πολύ πιο χοντρή και σπορ εμφάνιση από τους χρονογράφους Rolex που προηγήθηκαν. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μεταφέρθηκαν σε μεταγενέστερες αναφορές και σε κάθε Daytona που κατασκεύασε η Rolex μετά την αναφορά 6239 έχει την κλίμακα του ταχυμέτρου στη στεφάνη του και όχι στο καντράν του.

Σχετικό Άρθρο: Τα 4 πιο δημοφιλή και διάσημα ρολόγια Rolex όλων των εποχών

Oι βιδωτοί χρονογράφοι

Εκτός από την προχρονολόγηση της άφιξης του ονόματος Daytona, το ref.6239 χρονολογείται επίσης πριν από την εφαρμογή των βιδωτών ωθητών χρονογράφου. Όπως και οι πρώτοι χρονογράφοι Rolex, το ref.6239 χρησιμοποιεί ωθητές τύπου αντλίας, που προσφέρουν σημαντικά λιγότερη αντίσταση στο νερό από το στιλ βιδώματος που χρησιμοποιείται στο “Oyster” Daytona, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την αναφορά 6240. Σχεδιασμένοι με τη λειτουργία πρώτα, οι βιδωτοί χρονογράφοι ανήκουν στα βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που έχουν παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της καθοριστικής ουσίας του Daytona και εξακολουθούν να βρίσκονται στα σύγχρονα ρολόγια Daytona που κατασκευάζει σήμερα η Rolex.

Τα εξωτικά καντράν (Paul Newman)

rolex daytona paul newman

Κατά την περίοδο παραγωγής του ref. 6239, η Rolex παρουσίασε επίσης τα μοναδικά και πλέον αγαπημένα “εξωτικά καντράν”, που κατέληξαν να μεταφερθούν σε μια σειρά από άλλες vintage αναφορές Daytona με τα χρόνια. Αυτά τα καντράν κατασκευάστηκαν από τον Singer, έναν γνωστό κατασκευαστή καντράν της εποχής που παρήγαγε επίσης καντράν για τη Heuer και για πολλές άλλες εξέχουσες μάρκες της ίδιας εποχής.

Χάρη στον θρυλικό Paul Newman, αυτά τα εξωτικά καντράν, που αρχικά θεωρούνταν ανεπιθύμητα, τελικά έγιναν γνωστά ως καντράν “Paul Newman” και έκτοτε έγιναν πολύ πιο επιθυμητά και πολύτιμα από τα ομοειδή τους.

Σχετικό Άρθρο: 6 τρόποι να ξεχωρίσετε το αυθεντικό Rolex από την απομίμηση

Οι τιμές και η ζήτηση του Daytona

Paul-Newman-Rolex-Daytona-Ref-6239-closeup

Αν και οι τιμές για τα vintage ρολόγια Daytona αυξάνονται εδώ και πολλά χρόνια, η πώληση 17,8 εκατομμυρίων δολαρίων του προσωπικού Daytona του Paul Newman ref. 6239 τον Οκτώβριο του 2017 βοήθησε στην περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς των ρολογιών Daytona, τόσο νέων όσο και παλαιών. Η συντριπτική ζήτηση για ρολόγια Daytona είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών να υπερβαίνουν τις τιμές των ρολογιών λιανικής. Έτσι, όταν μιλάμε για vintage αναφορές Daytona – ιδιαίτερα για εκείνες με σπάνια χαρακτηριστικά, όπως ένα καντράν Paul Newman, δεν είναι ασυνήθιστο αυτά να πωλούνται σε εξαψήφιο εύρος τιμών.
Επίσης, και η σπανιότητα είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες που τροφοδοτεί περαιτέρω τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ζήτησης.

Η αλλαγές του 1988

rolex daytona 1988

Το 1988 σηματοδοτεί την πρώτη πραγματική σημαντική αλλαγή στην παραγωγή του Daytona: Την εφαρμογή μιας αυτοαναδιπλούμενης κίνησης. Η χειροκίνητη περιέλιξη ήταν η αχίλλειος πτέρνα του Daytona και η Rolex χρειάστηκε σχετικά πολύ χρόνο για να ενημερώσει τον χρονογράφο της με αυτόματη.

Την αλλαγή αυτή σηματοδοτεί το 1988 η άφιξη του Daytona ref.16520. Ωστόσο, η κίνηση αυτοπεριέλιξης ήταν μόνο μία από τις σημαντικές ενημερώσεις που συνόδευαν το νέο μοντέλο. Η θήκη του μεγάλωσε στην τρέχουσα διάμετρο των 40 χιλιοστών και το καντράν του επανασχεδιάστηκε, ώστε να διαθέτει διαφορετικούς δείκτες ώρας και δευτερεύοντες επιλογείς με αντίθεση ίχνη χρονισμού αντί για υποεπιλογείς με πλήρη αντίθεση. Επιπλέον, το κρύσταλλο στο ref.16520 κατασκευάστηκε από συνθετικό ζαφείρι, ενώ το κρύσταλλο σε προηγούμενες επαναλήψεις κατασκευαζόταν από ακρυλικό.

H γενιά “Zenith Daytona”

zenith daytona

Παρά το γεγονός ότι τελικά τοποθέτησε στο Daytona μια κίνηση αυτοπεριέλιξης, το αυτόματο διαμέτρημα που χρησιμοποιήθηκε στο ref.16520 δεν ήταν μια εντελώς εσωτερική δημιουργία, αλλά βασισμένη στο κίνημα Caliber 400 από τη Zenith El Primero. Λόγω της προέλευσης της βασικής κίνησης που χρησιμοποιείται σε αυτήν την έκδοση του Daytona, πολλοί συλλέκτες αναφέρονται τώρα σε αυτή τη γενιά ως “Zenith Daytona”, προκειμένου να την ξεχωρίσουν από τα ρολόγια Daytona της μεταγενέστερης εποχής που χρησιμοποιούν εσωτερικές κινήσεις.

Αν και η Zenith παρείχε τη βασική κίνηση για το 16520 Daytona, τροποποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Rolex πριν τοποθετηθεί στα ρολόγια της. Περίπου τα μισά από τα εξαρτήματά του είτε αντικαταστάθηκαν είτε τροποποιήθηκαν, ώστε να λειτουργεί στην πιο αργή συχνότητα 4hz αντί των 5hz του El Primero. Αυτό σηματοδότησε την εποχή που η Rolex έφερε το Daytona στα σύγχρονα πρότυπα. Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες ενημερώσεις και καινοτομίες, το Daytona εξακολουθούσε να βασίζεται σε τρίτους, καθώς δεν διέθετε πραγματικό διαμέτρημα εσωτερικής κίνησης.

To Daytona ref. 116520 του 2000

Daytona ref 116520

Το 2000, μόλις 12 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Zenith Daytona, η Rolex παρουσίασε το ref. 116520, που σηματοδότησε την πολυαναμενόμενη εισαγωγή μιας πραγματικής εσωτερικής κίνησης στο Rolex Daytona. Γνωστός ως Caliber 4130, αυτός ο πλήρως ενσωματωμένος, κάθετος χρονογράφος ήταν, και εξακολουθεί να είναι, μια αριστοτεχνικά εκτελούμενη κίνηση, σχεδιασμένη με γνώμονα τη μακροζωία και τη μελλοντική δυνατότητα συντήρησης.

Με την αναδιαμόρφωση των δευτερευόντων καντράν, το σύστημα ταχυτήτων της κίνησης θα μπορούσε να γίνει λιγότερο περίπλοκο. Εκτός από τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, ο απλοποιημένος σχεδιασμός επέτρεψε την τοποθέτηση μεγαλύτερου κυλινδρικού ελατηρίου, που παρέχει στο ρολόι αυξημένο απόθεμα ισχύος 72 ωρών.

Η ενημέρωση του 2016

rolex cosmograph daytona 2016 ref 116520 year 2016

Η πιο πρόσφατη ενημέρωση του Rolex Daytona ήταν μια σχετικά μέτρια και λίγο πολύ επιφανειακή σε σύγκριση με πολλές από τις προηγούμενες αλλαγές και εξελίξεις του. Το 2016, η Rolex αποκάλυψε το ref. 116500LN, το οποίο αντάλλαξε τη στεφάνη από χάλυβα του ref. 116520 για μία κατασκευασμένη από Cerachrom, κεραμικό μείγμα επινόησης της ίδιας της Rolex. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα μοντέλο λειτουργικά πανομοιότυπο με τον προκάτοχό του, η προσθήκη μαύρης κεραμικής στεφάνης στο ref. 116500LN προκάλεσε ενθουσιασμό στους συλλέκτες και τους λάτρεις των ρολογιών.

Το ref.116500LN δεν ήταν το πρώτο Rolex Daytona στο οποίο τοποθετήθηκε στεφάνη Cerachrom. Για να γιορτάσει την 50ή επέτειο του Daytona, το 2013, η Rolex αποκάλυψε μια συμπαγή πλατινένια έκδοση του εμβληματικού χρονογράφου της που περιείχε μια κεραμική στεφάνη σε καφέ σοκολά. Ωστόσο, η ανοξείδωτη κατασκευή του ref.116500LN εγγυήθηκε μια πολύ πιο προσιτή τιμή και, μετά την κυκλοφορία του, έγινε αμέσως το διεθνές must-have ρολόι της χρονιάς.

Το ref. 116500LN Daytona είχε πραγματικά τεράστιες λίστες αναμονής, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν και θεωρείται ως ένα από τα πιο επιθυμητά και περιζήτητα ρολόγια που υπάρχουν. Επιπλέον, αυτή η τάση της μεγάλης επιθυμίας και προσφοράς που δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, κάθε νέο αθλητικό ρολόι από ανοξείδωτο χάλυβα που κυκλοφορεί η Rolex να βρίσκεται αμέσως με μια λίστα αναμονής που εκτείνεται σε αρκετά χρόνια.

Από αυτήν την τελευταία εξέλιξη, το Rolex Daytona παρέμεινε λίγο-πολύ σταθερό, αν και έχουν κυκλοφορήσει μια χούφτα καινοτομίες με γνώμονα την πολυτέλεια, όπως το Everose “Rainbow Daytona” που αποκαλύφθηκε στο Baselworld 2018. Επιπλέον, οι λίστες αναμονής για το ref.116500LN παρέμειναν επίσης σταθερές και το Rolex Daytona παραμένει, χωρίς καμία υπερβολή, ένα από τα πιο αποκλειστικά και πολυπόθητα ρολόγια πολυτελείας σε αυτόν τον πλανήτη.

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο, ειδικευόμαστε την πώληση και αγορά πολυτελών ρολογιών και οι εκτιμητές μας είναι πάντα στη διάθεσή σας να σας συμβουλεύσουν και να σας κατευθύνουν. Καλέστε σήμερα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.