ενεχυροδανειστήριο logo

Χρυσή  Λίρα Γεωργίου 1911 – Τιμή

Χρυσή Λίρα Γεωργίου 1911

Μεταξύ όλων των άλλων Sovereigns, τα χρυσά νομίσματα George V είναι ξεχωριστά τόσο για την ιστορία τους όσο και για τη νομισματική τους αξία. Αυτό που πραγματικά κάνει τόσο ξεχωριστά αυτά τα όμορφα νομίσματα είναι ότι ήταν στην πραγματικότητα νομίσματα που κυκλοφορούσαν στη Μεγάλη Βρετανία όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1914. Τυπωμένο από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο και έξι επιπλέον εργαστήριά του σε όλη την Αυτοκρατορία, που ήταν στο αποκορύφωμά της εκείνη την εποχή, μνημονεύουν τις ένδοξες ημέρες της Μεγάλης Βρετανίας υπό τη βασιλεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μονάρχες της.

Περιγραφή

Οι χρυσές λίρες George V Sovereigns είναι κατασκευασμένες από 91⅔% λεπτό χρυσό και ζυγίζουν 7,98 g., ενώ έχουν διάμετρο 22,05 mm και πάχος 1,52 mm.

Το αρχικό σχέδιο του νομίσματος άλλαξε σε μια μικρότερη έκδοση το 1929, ενσωματώνοντας έναν εσωτερικό κύκλο και διπλές ανάγλυφες κουκκίδες γύρω από την άκρη του νομίσματος, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το επίπεδο της λεπτομέρειας των σχεδίων τόσο στην εμπρόσθια όσο και στην πίσω όψη.

Στον εμπροσθότυπο βλέπουμε ένα ομοίωμα του βασιλιά με γυμνό κεφάλι και ελαφρά γενειοφόρο, στραμμένο προς τα αριστερά, χαραγμένο από τον Αυστραλό καλλιτέχνη Sir Edgar Bertram Mackennal. Εκτός από το όνομα του Βασιλιά, η επιγραφή είναι ίδια με αυτή των ανάλογων χρυσών λιρών του πατέρα του: GEORGIVS D: G: BRITT: OMN: REX F: D: IND: IMP:

Η πίσω όψη διαθέτει το παραδοσιακό, διαχρονικό και κλασικό σχέδιο του Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει τον Δράκο, ανάλογα τροποποιημένο για τους δύο τύπους νομισμάτων.

Το έτος έκδοσης και το σήμα του νομισματοκοπείου όπου κόπηκε, εάν υπάρχει, για λόγους ποιοτικού ελέγχου και αναγνώρισης, εμφανίζονται στο κάτω μέρος του νομίσματος.

Ιστορία

βασιλιάς γεώργιος v

Η χρυσή λίρα George V Sovereign, που αναφέρεται επίσης ως Gold Sovereign του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν από τα τελευταία βρετανικά χρυσά νομίσματα σε κυκλοφορία μέχρι το 1932, όταν η Βρετανία εγκατέλειψε τον κανόνα του χρυσού. Είναι τα μόνα νομίσματα που έχουν κατασκευαστεί και στα έξι εργαστήρια του Βασιλικού Νομισματοκοπείου.

Ωστόσο, λόγω των δραματικών αλλαγών στον κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτά θα ήταν τελικά τα τελευταία που θα φέρουν τα σημάδια του νομισματοκοπείου.

Νομίσματα 1914-1918 κόπηκαν στο Λονδίνο (μέχρι το 1917), στην Αυστραλία (Σίδνεϊ, Μελβούρνη και Περθ), στην Οτάβα του Καναδά και στη Βομβάη της Ινδίας, ενώ η τελευταία χρυσή λίρα George V Sovereign κόπηκε το 1932 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.

Ως αποτέλεσμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες έπεσαν, ενώ η Βρετανική Αυτοκρατορία επεκτάθηκε στη μεγαλύτερη αποτελεσματική έκτασή της. Το 1917, ο βασιλιάς Γεώργιος έγινε ο πρώτος μονάρχης του Οίκου των Ουίνδσορ, τον οποίο μετονόμασε από Οίκος Σαξ-Κόμπουργκ και Γκότα.

Η βασιλεία του Γεωργίου είδε την άνοδο του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού, του φασισμού και του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας, τα οποία άλλαξαν ριζικά το πολιτικό τοπίο, με αποτέλεσμα τον επανασχεδιασμό του κοινωνικού ρόλου της μοναρχίας, ώστε να συμπεριλάβει περισσότερο την εργατική τάξη και τους εκπροσώπους της. Ο Γεώργιος υιοθέτησε μια πιο δημοκρατική στάση που ξεπέρασε τα ταξικά όρια και έφερε τη μοναρχία πιο κοντά στο κοινό.

Ο βασιλιάς Γεώργιος είχε να αντιμετωπίσει πολλές ασθένειες καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας του και, μετά το θάνατό του, τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του, Εδουάρδος Η’.

Ασφάλεια

Από την εποχή της βασίλισσας Βικτώριας, το «εμπόριο» της πλαστογραφίας είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που οι χρυσές λίρες ανακυκλώνονταν κάθε 15 χρόνια, ώστε τα νομίσματα να ελέγχονται και να επισκευάζονται. Με τον καιρό, οι άνθρωποι έγιναν πιο προσεκτικοί και το Βασιλικό Νομισματοκοπείο έλαβε πολύ σοβαρά υπόψιν την παραχάραξη των νομισμάτων και την απάτη από τους πλαστογράφους.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει εκτός από προηγμένα μέτρα κοπής για αυξημένη ασφάλεια, και όλα τα νομίσματα George V Sovereign κόπηκαν με ακριβείς προδιαγραφές όσον αφορά στο σχέδιο, τις διαστάσεις και το βάρος, όπως αυτά ορίζονταν από τη νομοθεσία. Είναι γεγονός πως πραγματικά κυκλοφορούν αρκετές πλαστογραφημένες χρυσές λίρες Γεωργίου. Κακής ποιότητας πλαστά Sovereigns αυτής της περιόδου μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από έμπειρους εκτιμητές με την πρώτη ματιά.

Πώληση χρυσών λιρών George V Gold Sovereigns

χρυση λιρα γεωργιος 1911 μπροστά όψη

Εάν έχετε George V Gold Sovereigns προς πώληση, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με κάποιον από τους έμπειρους και καταρτισμένους συνεργάτες του Αθηναϊκού Ενεχυροδανειστηρίου, ο οποίος θα χαρεί να καθορίσει μια τιμή χρυσού για εσάς και να ετοιμάσει μια σταθερή και συμφέρουσα τιμή αποκλειστικά για εσάς.

Αγοράζοντας George V Gold Sovereigns

Ως κορυφαίοι διανομείς νομισμάτων χρυσού, το Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο προσφέρει άκρως ανταγωνιστικές τιμές στις χρυσές λίρες Γεωργίου, George V Gold Full Sovereigns, και καθώς η διαθεσιμότητα σε κατάσταση κοπής δεν είναι ιδιαιτέρως ευρεία στην αγορά, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να κάνετε μια παραγγελία το συντομότερο δυνατό για να μπορέσετε να εμπλουτίσετε τη συλλογή σας, αλλά και να κάνετε μια συμφέρουσα και μακροχρόνια επένδυση.

Για να πουλήσετε ή να αγοράσετε χρυσές λίρες Γεωργίου, απλώς καλέστε μας στο 21 0522 1418 προκειμένου να μιλήσετε με τους καταρτισμένους εκτιμητές μας και να κανονίσετε το ραντεβού σας. Η εμπειρία 40 ετών μας εγγυάται την καλύτερη εξυπήρετησή σας, αλλά, κυρίως τις πιο συμφέρουσες και ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.