ενεχυροδανειστήριο logo

Χρυσή λίρα

Χρυσή Λίρα

Η εγγλέζικη χρυσή λίρα είναι το πιο διάσημο χρυσό νόμισμα.  Πάντα επίκαιρο και διεθνώς αναγνωρισμένο.

Είτε για επενδυτικό σκοπό, είτε για προσωπική συλλογή, είτε και για ασφάλεια σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, η Χρυσή Λίρα Αγγλίας είναι πρώτη σε συναλλαγές. 

Η ιστορία της Χρυσής Λίρας.

Η εγγλέζικη χρυσή λίρα είναι το πιο διάσημο χρυσό νόμισμα.  Πάντα επίκαιρο και διεθνώς αναγνωρισμένο.

Είτε για επενδυτικό σκοπό, είτε για προσωπική συλλογή, είτε και για ασφάλεια σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, η Χρυσή Λίρα Αγγλίας είναι πρώτη σε συναλλαγές. 

Βασιλίας Ερρίκος VII
1489
Η πρώτη χρυσή λίρα
Εγγλέζικη χρυση λίρα

Η πρώτη λίρα κυκλοφόρησε το 1489 από τον Βασιλία Ερρίκο VII. Στο μπροστινό μέρος απεικονίζεται ο βασιλιάς στον θρόνο του.  Στο πίσω μέρος, υπάρχει ο Βασιλικός Θυρεός.  Η λίρα εκείνη είχε άλλες διαστάσεις και βάρος από τις σημερινές.

Ήταν 23 καράτια και 15,5 γραμμάρια.

Εδουάρδος VI
1549-1553
Χρυσές Λίρες Εδουάρδου VI (1549-1553)
χρυση λίρα ιστορία

Ακολουθεί η βασιλεία του Εδουάρδου VI.  Εκτός από λίρες τότε κόβονται και μισόλιρα, καθώς και δίλιρα (1549-1553).

Αυτές οι κοπές έχουν μία συλλεκτικότητα και κοστίζουν παραπάνω από τις κανονικές λίρες. Ζυγίζουν 10,97 γραμμάρια και η περίμτρος τους είναι 36mm.

Βασιλιάς Γεώργιος
1817
Χρυσές Λίρες Βασιλιά Γεωργίου 1817
χρυση λίρα king george

Το 1817 ο βασιλιάς Γεώργιος κυκλοφορεί το πεντόλιρο και την πλέον αναγνωρίσιμη χρυσή λίρα έως και σήμερα.

Μπροστά απεικονίζεται ο βασιλιάς Γεώργιος ο 3ος και στην πίσω πλευρά ο Άγιος Γεώργιος καβάλα στο άλογό του, που σκοτώνει τον δράκο.

Σχεδιάστηκε από τον διάσημο σχεδιαστή της εποχής Μπενεντέτο Πιστρούτσι, το βάρος της είναι 7,98g με 22,05mm διάμετρο και 22 καράτια χρυσού. 

Βασίλισσα Βικτώρια
1838-1901
Χρυσές Λίρες Βασίλισσας Βικτώριας (1838-1901)
χρυση λιρα queen victoria

Στην συνέχεια η βασίλισσα Βικτώρια στα 64 χρόνια της συνεχούς βασιλείας της, κυκλοφορεί 3 διαφορετικές κοπές χρυσών λιρών.  Η χρυσή λίρα το 1866 απεικονίζει τη νεαρή βασίλισσα, και η πίσω όψη έχει τον Άγιο Γεώργιο ή τον Βασιλικό Θυρεό. (Οι λίρες με Θυρεό έχουν μία ελαφρά μεγαλύτερη συλλεκτική αξία). 

Η δεύτερη κοπή αφορά και γιορτάζει τα 50 χρόνια βασιλείας της (Ιωβηλαίο). 

Η τρίτη εκδοχή η χρυσή λίρα Victoria Old Head απεικονίζει την βασίλισσα Βικτώρια σε ώριμη ηλικία.

Βασίλισσα Ελισάβετ Β
(1953 - σήμερα)
Χρυσές Λίρες Βασίλισσας Ελισάβετ (1953 - σήμερα)
χρυση λίρα queen elizabeth

Ερχόμαστε στην σημερινή βασίλισσα της Αγγλίας Ελισσάβετ Β.

Η Ελισσάβετ στέφτηκε βασίλισσα το 1952.  Οι πρώτες λίρες όμως που την απεικονίζουν, κυκλοφορούν το 1957

ο 2002 κυκλοφορεί ξανά λίρα με Θυρεό για τα 50 χρόνια της (Χρυσό λοβηλαίο).  Άρα μετά από 115 χρόνια ξανασυναντάμε λίρα με Θυρεό.

Το 2012 για τα 60 χρόνια της Ελισσάβετ κυκλοφορεί η χρυσή λίρα με τον Άγιο Γεώργιο σε σχεδιασμό του διάσημου γλύπτη Paul Day.  Οι λίρες αυτές κυκλοφορούν μόνο σε 750.000 κομμάτια και είναι από τις πλέον συλλεκτικές.

Οι χρυσές λίρες ορίζονται ως “παλαιάς κοπής”πριν από το 1974 και σε νέας κοπής από το 1974 και μετά.  Αυτό δεν επηρεάζει την αξία τους.

ενεχυροδανειστήριο logo

Η εγγλέζικη χρυσή λίρα είναι το πιο διάσημο χρυσό νόμισμα. Πάντα επίκαιρο και διεθνώς αναγνωρισμένο.

Τα χαρακτηριστικά της χρυσής λίρας

Το βάρος της Χρυσής Λίρας είναι από 7,94 έως 7,99 γραμμάρια και είναι 22 καρατίων.  Εαν ζυγίζουν κάτω από 7,94 θεωρούνται ελλιποβαρείς. 

Αλλά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την τιμή της χρυσής λίρας είναι όχι μόνο το βάρος και τα καράτια αλλά η χρονολογία και το νομισματοκοπείο που τυπώθηκε το κάθε νόμισμα.

Η αξία εξαρτάται επίσης από την ποσότητα στην οποία τυπώθηκε η κάθε χρυσή λίρα αλλά και η κατάσταση της.

Προφανώς, ένα καλοδιατηρημένο νόμισμα θα έχει υψηλότερη αξία από ένα παλιό, ταλαιπωρημένο νόμισμα.

Επομένως, δεν υπάρχει πραγματικά οριστική απάντηση για το πόσο αξίζει μια χρυσή λίρα. Μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με όλους αυτούς τους παράγοντες.

Για αυτόν τον λόγο εάν θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε μια χρυσή λίρα είναι σημαντικό να επισκευθείτε κάποιον που είναι ειδικός στον τομέα όπως το Αθηναϊκον ενεχυροδανειστήριο που έχει πάνω από 42 χρόνια εμπειρίας στις χρυσές λίρες και να λάβετε μια ακριβή εκτίμηση.

Γιατί να αγοράσετε χρυσές λίρες;

Η αγορά χρυσής λίρας θεωρείται μια σχετικά ασφαλής επένδυση, και για αυτόν τον λόγω άλλωστε μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Η αξία του χρυσού αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται και στο μέλλον. Έτσι, αν επενδύσετε σε χρυσές λίρες, τα χρήματά σας είναι πιθανό να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, καθώς θεωρούνται πολύτιμο συλλεκτικό αντικείμενο, οι χρυσές λίρες μπορούν να πωληθούν σε υψηλότερη τιμή από την αρχική τιμή αγοράς, χωρίς να έχει ανέβει σημαντικά η τιμή του χρυσού.

Στο γραφείο μας κάνουμε Δωρεάν Εκτίμηση των χρυσών λιρών σας, με εμπειρία και γνώση.  Έτσι αγοράζουμε ή πουλάμε χρυσές λίρες Αγγλίας στην καλύτερη τιμή!  Όλες που διαθέτουμε είναι γνήσιες και ελεγμένες από εμάς.  Έχετε την σιγουριά του Αθηναϊκού Ενεχυροδανειστηρίου με 42 χρόνια συναλλαγών σε χρυσές λίρες Αγγλίας.