ενεχυροδανειστήριο logo

Πεντόλιρο: Το πιο εντυπωσιακό χρυσό νόμισμα

Τι Είναι Το Πεντόλιρο;

Το χρυσό νόμισμα των πέντε λιρών είναι το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό χρυσό νόμισμα της Βρετανίας. 

Η βρετανική χρυσή νομισματοκοπία έφερε επανάσταση στις αρχές του 19ου αιώνα με το Great Recoinage, τη Μεγάλη Ανανέωση Νομισμάτων. Αυτό το πρόγραμμα, υπό την επίβλεψη του William Wellesley-Pole, είδε την εισαγωγή του σύγχρονου Sovereign, της χρυσής λίρας, που κόπηκε για πρώτη φορά το 1817. Αυτά τα νέα χρυσά νομίσματα περιείχαν τη μία όψη ένα πορτρέτο του Γεωργίου Γ’ και, στην άλλη όψη, ένα διάσημο πλέον σχέδιο που δείχνει τον έφιππο Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει έναν δράκο, έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Benedetto Pistrucci.

Το πρώτο χρυσό νόμισμα των 5 λιρών (1820)

king george 1820 five pound

Κόπηκε για πρώτη φορά το 1820, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Γεωργίου Γ’, αν και δεν δημιούργηθηκε για ευρύτερη κυκλοφορία, αλλά ήταν αποκλειστικά προορισμένο να είναι ένα νόμισμα με μοτίβο απόδειξης.

Το μοντέρνο κυρίαρχο είχε επανεισαχθεί το 1817. Μια άλλη έκδοση μόνο με δοκιμές κατασκευάστηκε το 1826 για τον Γεώργιο Δ’ ως μέρος του σετ Ενθρόνισης, αλλά και πάλι δεν προοριζόταν για κυκλοφορία.

Πρώιμα Βικτωριανά πεντόλιρα (1839)

πεντόλιρο 1839

Η επόμενη ημερομηνία παραγωγής των χρυσών νομισμάτων πέντε λιβρών ήταν το 1839 για την εποχή της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτώριας. Επρόκειτο, ωστόσο, για μία ακόμη έκδοση που δεν προοριζόταν για ευρεία κυκλοφορία, καθιστώντας το κομμάτι ένα άπιαστο εύρημα, που, συνακόλουθα, πιάνει ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε δημοπρασίες.

Σπάνια χρυσά πεντόλιρα νομίσματα

πεντολιρο 1887

Το 1887, μια μεγαλύτερη ποσότητα νομισμάτων παρήχθη με αφορμή τον Χρυσό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Βικτωρίας. Παρήχθησαν σε εκδόσεις κασετίνας(proof) και, για πρώτη φορά, σε κανονική έκδοση κυκλοφορίας. Συνολικά έγινε κοπή 54.000 κομματιών και, ακόμη και σήμερα, είναι το πιο δημοφιλές.
Η στέψη του Γεωργίου Ε’ το 1911 σημαδεύτηκε από την έκδοση σετ νομισμάτων, μερικά από τα οποία περιλάμβαναν χρυσά πεντόλιρα. Για τη στέψη του Γεώργιου ΣΤ’, εκδόθηκαν σετ νομισμάτων το 1937, συμπεριλαμβανομένων πέντε λιρών. Για τη στέψη της Ελισάβετ Β’ το 1953, εκδόθηκαν σετ δειγμάτων χρυσών νομισμάτων, αλλά δεν κυκλοφόρησε κανένα, ούτε καν για συλλέκτες.

Στο Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο, διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία 42 ετών στην πώληση και αγορά χρυσών λιρών, πάντοτε στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Οι έμπειροι εκτιμητές μας είναι στη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 210-52-21-418, προκειμένου να σας καθοδηγήσουν σωστά και να αποκτήσετε ή να πουλήσετε αυθεντικά πεντόλιρα με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά γνησιότητας.