ενεχυροδανειστήριο logo

Ρολόγια Rolex: 9 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Η Rolex είναι συνώνυμη του μεγαλείου και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο των πολυτελών ρολογιών. Για πολλούς, ένα ρολόι Rolex είναι σύμβολο επιτευγμάτων και επιτυχίας. Το Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο σας παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα, που ενδεχομένως να μη γνωρίζετε, γι’ αυτό το εμβληματικό εμπορικό σήμα πολυτελείας.

1. Ο τυπικός ανοξείδωτος χάλυβας δεν είναι αρκετά καλός για τη Rolex

rolex 904L

Οι περισσότερες εταιρείες ωρολογοποιίας χρησιμοποιούν συνήθως τον βιομηχανικό πρότυπο ανοξείδωτο χάλυβα, γνωστό ως 316L.

Αυτός όμως δεν αρκεί στην ομάδα ανάπτυξης της Rolex! Αντίθετα, χρησιμοποιούν υψηλότερης ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα, που ονομάζεται 904L. Αυτή η μορφή ανοξείδωτου χάλυβα είναι 2-3 φορές πιο ακριβή. Και δικαίως, γιατί:

Έχει υψηλότερο επίπεδο νικελίου, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στη διάβρωση.
Διατηρεί το υψηλό βερνίκι του ακόμα και κάτω από σκληρές συνθήκες από την καθημερινή χρήση.
Το χρησιμοποιούν από το 2003 και πιστώνονται ως η πρώτη μάρκα που πούλησε ρολόγια με θήκες από χάλυβα 904L. Μέχρι σήμερα, πολύ λίγες εταιρείες ρολογιών έχουν μεταβεί στα 904L, λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η επανατοποθέτηση των εργοστασίων τους με νέες εξειδικευμένες μηχανές και εργαλεία άλεσης μετάλλων. Ο ανοξείδωτος χάλυβας 904L είναι μόνο ένα ακόμη παράδειγμα ποιότητας της Rolex.

2. Η Rolex είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πολυτελών ρολογιών

rolex logo

Ένα στα τέσσερα ελβετικά ρολόγια που πωλούνται είναι Rolex. Το 2020, η Rolex ανέφερε έσοδα περίπου 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Στην πραγματικότητα, ο εμβληματικός κατασκευαστής της Γενεύης αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο του συνολικού τζίρου του κλάδου το 2020.

Ούτε η πανδημία δεν μπόρεσε να μειώσει τη ζήτηση για ρολόγια Rolex, με 810.000 ρολόγια να έχουν πουληθεί πέρυσι.

3. Η Rolex δεν προέρχεται από την Ελβετία

rolex headquarters

Σήμερα, η Rolex αναγνωρίζεται αναμφισβήτητα ως μία από τις σπουδαιότερες ελβετικές ωρολογοποιίες και μάρκες. Ωστόσο, είναι ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός ότι η Rolex έχει τις ρίζες της σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα και, συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο.

4. Η Rolex κατασκευάζει ουσιαστικά κάθε μέρος των ρολογιών της

rolex parts

Στην αδιάκοπη επιδίωξη της Rolex να παράγει τα πάντα στο εσωτερικό της, έχει εξαγοράσει πολλές εταιρείες που, προηγουμένως, ήταν προμηθευτές ανταλλακτικών των ρολογιών της.
Αυτό τους επέτρεψε να έχουν τον πλήρη έλεγχο της αλυσίδας παραγωγής. Επί του παρόντος, ο τιτάνας ωρολογοποιίας έχει τέσσερα εργοστάσια στα οποία κατασκευάζουν όλα τα εξαρτήματα για τα ρολόγια τους, καθώς και διαχειρίζονται τις λειτουργίες τους.

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει επίσης πολλά εσωτερικά τμήματα, με το καθένα να εστιάζει σε μια διαφορετική προοπτική της διαδικασίας ωρολογοποιίας. Κατά αυτόν τον τρόπο, εισάγονται νέες καινοτομίες ρολογιών και πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές τεχνικές κατασκευής.

5. Η τετράδα του ωρολογοποιού

rolex iiii

Η Rolex χρησιμοποιεί τον ρωμαϊκό αριθμό IIII αντί για το IV στους αριθμούς της. Αυτό δεν περιορίζεται στη «Rolex», αλλά το ίδιο κάνουν και άλλες μάρκες ρολογιών με τους λατινικούς αριθμούς.

Η χρήση του IIII και όχι του IV είναι γνωστή ως η τετράδα του ωρολογοποιού και μέχρι σήμερα δεν μπορεί να βρεθεί κανένας συγκεκριμένος λόγος για τη χρήση του. Αλλά μια κοινή θεωρία είναι ότι δίνει στο καντράν καλύτερη συμμετρία με το IIII σε αντίθεση με το IV.

6. Τα ρολόγια κατάδυσης Rolex ελέγχονται μεμονωμένα σε δεξαμενές νερού υπό πίεση

rolex diving watches test

Η Rolex είναι ιδιαιτέρως σχολαστική στη διαδικασία που ακολουθεί όσον αφορά στα πρότυπα ποιότητας, και της ίδιας μεταχείρισης τυγχάνουν και τα εμβληματικά καταδυτικά της ρολόγια. Τι ακριβώς όμως χαρακτηρίζεται ως καταδυτικό ρολόι;

Για να περιγραφεί ως ρολόι δύτη, ένα ρολόι πρέπει να συμμορφώνεται με το ISO 6425, το οποίο ορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για αντοχή στην πίεση του νερού, στους κραδασμούς, στη διάβρωση και στον μαγνητισμό.

Προβλέπει επίσης ότι το ρολόι πρέπει να διαθέτει περιστρεφόμενη στεφάνη μονής κατεύθυνσης για τη μέτρηση του χρόνου που έχει παρέλθει και να είναι επαρκώς ευανάγνωστο στο απόλυτο σκοτάδι. Το πιο σημαντικό από όλα, το ISO 6425, που αναφέραμε και παραπάνω, ορίζει ότι ένα καταδυτικό ρολόι μπορεί να αντέξει τουλάχιστον σε 100 μέτρα πίεσης νερού.

Η Rolex προχωρά στη δοκιμή της αντοχής στο νερό των μοντέλων ρολογιών δυτών της, όπως το Rolex Submariner και το ρολόι Deep Sea, σε πραγματικό νερό. Αφού βυθιστεί σε βάθος έως και 300 μέτρων, κάθε ρολόι υποβάλλεται σε μια σειρά από πολύπλοκες δοκιμές, για να ελεγχθεί και η παραμικρή πιθανότητα να έχει περάσει νερό στο ρολόι.

7. Οι κινήσεις των ρολογιών είναι όλες συναρμολογημένες και ελεγμένες με το χέρι

rolex handmade

Η Rolex παράγει χιλιάδες ρολόγια κάθε χρόνο, αλλά παραδόξως, δεν επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής. Όλα τα ρολόγια απολαμβάνουν της ειδικής προσοχής που θα περιμένατε για ένα εξαιρετικό ρολόι ελβετικής κατασκευής. Όλα τα εξαρτήματα συναρμολογούνται στο χέρι και ελέγχονται από πραγματικό τεχνικό.

Ωστόσο, όλες οι απλές εργασίες, όπως η καταλογογράφηση εξαρτημάτων, γίνονται με ρομποτικές μηχανές. Μάλιστα, στα εργοστάσια της Rolex, οι ρομποτικές μηχανές απογραφής αποθηκεύουν και ανακτούν δίσκους με εξαρτήματα ή πλήρη ρολόγια και τα παραδίδουν κατά παραγγελία.

Έτσι, εάν ένας μηχανικός χρειάζεται ένα εξάρτημα ρολογιού, το μόνο που έχει να κάνει είναι να κάνει μια παραγγελία στο ηλεκτρονικό σύστημα και σε λιγότερο από δέκα λεπτά αργότερα, το έχει.

8. Το πιο ακριβό Rolex που πουλήθηκε ποτέ ήταν για 18 εκατομμύρια δολάρια

rolex 18 million

Το 2017, ένα Rolex (The Paul Newman Daytona) αντάλλαξε χέρια για 17,8 εκατομμύρια δολάρια σε μια ιδιωτική δημοπρασία. Αυτό έθεσε επίσης το ρεκόρ για το πιο ακριβό ρολόι που πουλήθηκε ποτέ. Για να καταλάβουμε για πόσο μεγάλο νούμερο μιλάμε, ας λάβουμε υπόψιν μας πως μπορείτε να αγοράσετε ένα ιδιωτικό τζετ ή μια πολυτελή βίλα σε οποιαδήποτε από τις σικ γειτονιές του Λος Άντζελες με το συγκεκριμένο ποσό!

Η ιστορία λέει ότι η εναρκτήρια προσφορά για το Daytona του Paul Newman ξεκίνησε από 1 εκατομμύριο δολάρια, αλλά αμέσως αυξήθηκε στα 10 εκατομμύρια δολάρια από τον πρώτο πλειοδότη. Αυτό ήταν σίγουρα απροσδόκητο ακόμη και για μια τόσο υψηλού επιπέδου δημοπρασία και κατέπληξε τους παρευρισκόμενους.

Μόνο δύο πλειοδότες συμμετείχαν σε αντιπροσφορές, για να βγει τελικά νικητής ο πρώτος πλειοδότης της δημοπρασίας που το απέκτησε για περίπου 18 εκατομμύρια!

9. Η Rolex διαθέτει δικό της εσωτερικό χυτήριο

rolex foundry

Σε περίπτωση που, δεν το γνωρίζετε, ένα χυτήριο, με απλά λόγια, είναι ένα εργοστάσιο όπου παράγονται χυτά προϊόντα, λιώνοντας μέταλλο, χύνοντάς το σε ένα καλούπι και στη συνέχεια αφήνοντάς το να στερεοποιηθεί. Το εμβληματικό χυτήριο χρυσού της Rolex βρίσκεται στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις τους στο Plan-Les-Oates της Γενεύης.

Εδώ φτιάχνουν το αποκλειστικό τους κράμα χρυσού που ονομάζεται Everose. Αυτή ήταν μια καινοτομία της εταιρείας, που γεννήθηκε από την ανάγκη να ξεπεραστεί η τάση που έχει ο ροζ χρυσός να ξεθωριάζει με το χρόνο – ειδικά όταν εκτίθεται σε χλωριωμένο ή αλμυρό νερό.

Από όλα όσα σας αναφέραμε, γίνεται αντιληπτό γιατί η Rolex κατέχει τόσο ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια ωρολογοποιία και κάθε ρολόι της αποτελεί ένα αντικείμενο πόθου αλλά και καταξίωσης.

Στο Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο, οι έμπειροι εκτιμητές μας είναι στη διάθεσή σας, να εκτιμήσουν, αλλά και να σας συμβουλεύσουν για την αγορά ρολογιού rolex που σας ταιριάζει και σας συμφέρει. Όλα μας τα ρολόγια συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά, ενώ η εμπειρία 42 ετών μας εγγυάται ασφαλείς και αξιόπιστες αγορές και πωλήσεις. Καλέστε μας τώρα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.