ενεχυροδανειστήριο logo

Rolex submariner: Ένα ρολόι αρρενωπό, με στιλ και κύρος

H Rolex είναι αναμφισβήτητα η πιο γνωστή μάρκα ρολογιών πολυτελείας στον κόσμο. Με την ίδρυσή της, κανείς δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πόση επιρροή θα μπορούσε να έχει στο καταναλωτικό κοινό. Ένα από τα πιο εμβληματικά και ξεχωριστά μοντέλα της είναι το Rolex Submariner. Αναγνωρίζεται αμέσως από το σχήμα και τη σχεδίασή του, καθώς είναι ένα ρολόι που έχει τεράστια επίδραση και έχει λειτουργήσει ως μεγάλη σχεδιαστική έμπνευση για πολλές μάρκες ρολογιών.

Με το μοναδικό του στιλ και σχήμα, το Rolex Submariner είναι πραγματικά κάτι μοναδικό. Η ιστορία του Rolex Submariner εκτείνεται πολλά χρόνια πίσω και, τη στιγμή της κυκλοφορίας του, κανείς δεν θα πίστευε πόσο σημαντικό ρολόι θα γινόταν. Όχι μόνο για τη Rolex, αλλά και για τη βιομηχανία ρολογιών.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν,καλύτερα το εμβληματικό αυτό ρολόι

rolex-submariner-1

Το μοντέλο Submariner βγήκε στην παραγωγή το 1953 και παρουσιάστηκε στο κοινό, για πρώτη φορά, το 1954 στην Έκθεση ρολογιών της Βασιλείας.
Ο αριθμός αναφοράς του πρώτου Submariner ήταν είτε 6204 είτε 6205.
Δεν είναι σαφές ποιο μοντέλο ήρθε πρώτο – ωστόσο, τα μοντέλα είναι σχεδόν πανομοιότυπα και έχουν ελάχιστες διαφορές.
Σήμερα, το Rolex Submariner είναι γνωστό για τον χαρακτηριστικό ωροδείκτη του, ο οποίος αναφέρεται ως “δείκτης της Mercedes”. Τα πρώτα Submariners, ωστόσο, δεν τον είχαν.
Λίγα από τα ρολόγια 6205 έφεραν το όνομα Submariner στο καντράν. Αυτό θα εμφανιζόταν ευρύτερα αργότερα.
Πιστεύεται ότι υπήρξαν απροσδόκητα ζητήματα εμπορικών σημάτων που σχετίζονται με το όνομα “Submariner”.
Όταν η Rolex κυκλοφόρησε τα 6204 και 5205, ορισμένα ρολόγια του 6204 είχαν τυπωμένο το λογότυπο Submariner κάτω από το κεντρικό πινιόν.

Το Rolex Submariner είναι μέρος της σειράς Oyster Perpetual της Rolex

rolex submariner σε κουτί

Ενώ είναι το δικό της μοντέλο, το Rolex Submariner εμπίπτει στη σειρά Oyster Perpetual.
Η Rolex έχει ουσιαστικά επεκτείνει τη γκάμα της Oyster Perpetual παρουσιάζοντας πολλά από τα ρολόγια της με δεύτερο όνομα. π.χ. Oyster Perpetual Submariner. Ο λόγος είναι ότι η θήκη στα ρολόγια της σειράς Oyster Perpetual έχει παρόμοιο σχήμα. Το Oyster ήταν το πρώτο αδιάβροχο ρολόι που κατασκευάστηκε από τη Rolex και, μετά από αυτό, όλα τα αδιάβροχα ρολόγια της Rolex είχαν το όνομα Oyster.

Σχετικό άρθρο: Τα 4 πιο δημοφιλή και διάσημα ρολόγια Rolex όλων των εποχών

Το Rolex Submariner είναι ένα από τα πιο γνωστά ρολόγια χειρός στον κόσμο.

Αναγνωρίζεται άμεσα και ευδιάκριτα από το σχεδιασμό και το σχήμα του. Όταν πολλοί άνθρωποι βλέπουν ένα Rolex Submariner, ακόμα κι αν δεν έχουν πολλές γνώσεις όσον αφορά στα ρολόγια, μπορούν να το αναγνωρίσουν. Το Rolex Submariner έχει περάσει στην ιστορία ως ένα από τα πιο εμβληματικά και σημαντικά ρολόγια στην ιστορία, και μπορούμε ακόμη να πούμε ότι έχει θέσει τα πρότυπα για το πώς πρέπει να φαίνεται ένα ρολόι δύτη.

Η Rolex παρήγαγε αρχικά έναν μικρό αριθμό Submariners 6200.

rolex submariner χρυσό

Το Submariner 6200 ήταν το πρώτο ρολόι της σειράς που θα έφερε τον ωροδείκτη της Mercedes και κυκλοφόρησε το 1954.
Αντίστοιχα τα Submariner 5512 και 5513 ήταν τα πρώτα που χρησιμοποίησαν την υπερμεγέθη κορώνα. Άλλωστε, το Submariner είναι ρολόι δύτη. Μετά τη χρήση της υπερμεγέθους κορώνας σε αυτά τα δύο μοντέλα, έγινε πλέον τυπικό χαρακτηριστικό της σειράς Submariner.

Σχετικό άρθρο: 6 τρόποι να ξεχωρίσετε το αυθεντικό Rolex από την απομίμηση

Ακολούθως, όταν το 1680 Submariner κυκλοφόρησε στα τέλη του 1960, ήταν το πρώτο Submariner που εξοπλίστηκε με λειτουργία ημερομηνίας

Η Rolex κυκλοφόρησε στην 50η επέτειο του Rolex Submariner ένα επετειακό ρολόι το οποίο ήταν έκδοση Rolex Submariner-Date 16610 LV. Αυτό το μοντέλο ήταν μοναδικό από όλα τα άλλα μοντέλα Submariner, καθώς είχε μια χαρακτηριστική πράσινη στεφάνη στο χρώμα της υπογραφής της Rolex, καθώς και ένα καντράν maxi.
Η παραγωγή του επετειακού μοντέλου ολοκληρώθηκε το 2010.

Η Rolex, πάντα εξελίσοοντας τα μοντέλα της, άλλωστε, παρουσίασε μια νέα θήκη για το Submariner-Date το 2008. Αυτή η νέα θήκη έχει βαρύτερα ωτία και προστατευτικά κορώνας, μια ενημερωμένη κατηγορία με λειτουργία γρήγορης ρύθμισης και ίσως το πιο αξιοσημείωτο, στεφάνι Cerachrome αντί για αλουμίνιο.

Το Rolex Submariner, ως το κατεξοχήν ρολόι δύτη ασφαλώς, είναι αδιάβροχο σε μέγιστο βάθος 300 μέτρων!

rolex submariner πλάγια

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είναι αδιάβροχο σε βάθος κυριολεκτικά 300 μέτρων. Σημαίνει απλώς ότι μπορεί να αντέξει την πίεση που μοιάζει με 300 μέτρα βάθος.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα προηγούμενα υποβρύχια ρολόγια ήταν αδιάβροχα στα 200 μέτρα.
Από τα προηγούμενα μοντέλα, το Submariner έχει αποκτήσει επιπλέον 100 μέτρα αντοχής στο νερό.

Σημαντικό επίσης είναι να αναφερθεί πως η θήκη του Rolex Submariner είναι κατασκευασμένη από ένα συμπαγές μπλοκ από ανοξείδωτο χάλυβα, καθώς η Rolex δεν χρησιμοποιεί ατσάλι για τη θήκη Submariner, αλλά χάλυβα 904L που παρέχει μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση από τον κανονικό χάλυβα 316L. Το μέταλλο που χρησιμοποιεί η Rolex κατασκευάζεται στο χυτήριο της Rolex.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά να σημειώσουμε πως το σύγχρονο μοντέλο Submariner έχει θήκη ρολογιού με διάμετρο 40,0 mm και πάχος 13,0 mm
Η θήκη και το βραχιόλι του ζυγίζουν 155 g και όλες οι κινήσεις είναι ελβετικά χρονόμετρα.

Η γαλλική καταδυτική εταιρεία COMEX χρησιμοποίησε το Rolex Submariner και το Sea Dweller ως τυπική έκδοση

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η COMEX, που ήταν μια γαλλική καταδυτική εταιρεία, επέλεξε το Rolex Submariner και το Sea-Dweller για τους δύτες της. Η εταιρεία COMEX είχε ρολόγια ειδικά φτιαγμένα για αυτήν, τα οποία αναγνωρίζονται άμεσα μέσω του λογότυπου «COMEX» στο καντράν. Δεδομένου ότι αυτά τα ρολόγια κατασκευάστηκαν σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό, η τιμή τους έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.
Το προσαρμοσμένο ρολόι για την COMEX ήταν γνωστό ως Submariner ref. 5514 και δεν πωλήθηκε ποτέ στα καταστήματα από τη Rolex. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι παραδόθηκαν στην COMEX 154 δείγματα του ειδικού Submariner.
Αυτή η συνεργασία μεταξύ της Rolex και της COMEX συνεχίστηκε μέχρι την πώληση της εταιρείας το 1997.

Το Ινστιτούτο για την Έρευνα Βαθέων Θαλασσών στις Κάννες εξέδωσε μια έκθεση στις 26 Οκτωβρίου 1953, σχετικά με το Rolex Submariner.

Είχαν κάνει πέντε μήνες δοκιμών με το ρολόι, το οποίο αποτελούνταν από 132 καταδύσεις σε βάθη 12 έως 60 μέτρων. Η έκθεση ανέφερε ότι δεν παρατηρήθηκε ποτέ νερό μέσα στο ρολόι ή υγρασία στο εσωτερικό του γυαλιού, όπως αντιμετώπισαν με άλλα ρολόγια κατάδυσης.

Αρχικά το ρολόι είχε στεφάνη που περιστρεφόταν και προς τις δύο κατευθύνσεις
Τελικά, η Rolex άρχισε να χρησιμοποιεί μια στεφάνη μονής κατεύθυνσης με ελατήριο που επέτρεπε στη στεφάνη να περιστρέφεται μόνο αριστερόστροφα.
Ο σκοπός της στεφάνης είναι να βοηθήσει τους δύτες να παρακολουθούν τον χρόνο βύθισής τους και, συνεπώς, το οξυγόνο τους. Η μονοκατευθυντική στεφάνη που περιστρεφόταν μόνο δεξιόστροφα σήμαινε ότι εάν η στεφάνη περιστρεφόταν κατά λάθος, ο χρόνος θα μπορούσε να γίνει “μικρότερος” και αυτό προστατεύει τους δύτες από το να περνούν πολύ χρόνο κάτω από το νερό.

Σημαντικό στοιχείο της ιστορίας του είναι πως το Rolex Submariner έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

rolex submariner james bond

Ο Sean Connery φόρεσε ένα Submariner 6538 στις τέσσερις πρώτες του ταινίες.
Η πιο εμβληματική από τις τέσσερις είναι ίσως όταν ο Sean Connery φορούσε ένα Rolex Submariner ref. 6538 στο Goldfinger το 1964. Ο James Bond είναι κυρίως γνωστός ως χρήστης του Omega και αυτό είναι ένα από τα γεγονότα για το Rolex Submariner και την ιστορία του που πολλοί δεν γνωρίζουν.
Ποιο ρολόι άλλωστε θα ήταν πιο κατάλληλο για τον Sean Connery από ένα σπορ, αρρενωπό και στιβαρό Rolex Submariner;

Όταν το Rolex Submariner έγινε διαθέσιμο το 1954, μπορούσε να γίνει επιλογή ανάμεσα σε 3 διαφορετικά μοντέλα, τα οποία ήταν τα εξής:

  • Υποβρύχιο αναφοράς 6200 με κίνηση διαμετρήματος αυτοπεριέλιξης A.296 και αντοχή στο νερό 200 μέτρα
  • Υποβρύχιο αναφοράς 6204 με αντοχή στο νερό 100 μέτρων (που έγινε 180 μέτρα)
  • Αναφορά υποβρυχίου 6205 με διαμέτρημα κίνησης αυτοπεριέλιξης A.260 και αντοχή στο νερό 100 μέτρα.

Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν προστατευτικά στέμματος στα μοντέλα Submariner όπως υπάρχουν σήμερα.
Τα μοντέρνα μοντέλα Submariner έχουν ένα μικροσκοπικό στέμμα Rolex χαραγμένο με λέιζερ στο εσωτερικό του κρυστάλλου
Η μικροσκοπική χαραγμένη κορώνα Rolex είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά βρίσκεται στο κάτω μέρος του κρυστάλλου σύμφωνα με το σημάδι της ώρας 6.

Η Rolex άρχισε να χαράζει το Rolex στο εσωτερικό του ρολογιού στα τέλη του 2008 ως, εν μέρει, μια προσπάθεια να καταστήσουν πιο δύσκολη για τους παραχάραξη και για να διακρίνουν το ψεύτικο από το πραγματικό. Την ίδια χρονολογία άρχισαν επίσης να χαράσσουν και τον σειριακό αριθμό.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε από τα γεγονότα σχετικά με το Rolex Submariner, ο δρόμος προς το μεγαλείο δεν διαρκεί μια μέρα. Το Rolex Submariner έχει εξελιχθεί, ενημερωθεί και βελτιωθεί για περισσότερα από 65 χρόνια, και ,κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, το μοντέλο Submariner έχει αναμφισβήτητα αφήσει ένα τεράστιο σημάδι στη βιομηχανία ρολογιών. Όχι μόνο έχει καθιερωθεί ως το απόλυτο ρολόι δύτη, αλλά και ως ένα πολυτελές ρολόι με όμορφες γραμμές που είναι τόσο καθολικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σας, προσθέτοντας στιλ και κύρος!

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο μπορείτε είτε να πουλήσετε είτε να αγοράσετε ρολόγια Rolex, με ασφάλεια και αξιοπιστία και, πάντοτε, με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αυθεντικότητας. Οι έμπειροι εκτιμητές μας είναι πάντοτε στη διάθεσή σας, για να σας εξυπηρετήσουν. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας δώσουμε την οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε.