ενεχυροδανειστήριο logo

Ζαφείρι: Η μπλε μαγεία των πολύτιμων λίθων

Τα ζαφείρια είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο για την ομορφιά, το μυστήριό τους και το ζωηρό και λαμπερό μπλε τους χρώμα. Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, αυτό το στολίδι έχει θαυμαστεί όχι μόνο για την κομψότητά του, αλλά και για τη μαγεία και την καλή τύχη που συχνά συνδέονται με αυτό. Στους δυτικούς πολιτισμούς, το ζαφείρι υπήρξε ανέκαθεν ο παραδοσιακός πολύτιμος λίθος, μαζί με το διαμάντι, που επιλέγει ένας άνδρας για να εκφράσει την αγάπη και τη δέσμευσή του στην ξεχωριστή γυναίκα της ζωής του.

Το ζαφείρι έχει συνδεθεί από παλαιοτάτων χρόνων με την αρχοντιά, την αλήθεια, την ειλικρίνεια και την πίστη. Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες ήταν πεπεισμένοι ότι τα μπλε ζαφείρια τους προστάτευαν από το φθόνο και τη ζημία, και οι Πέρσες πίστευαν ότι τα μπλε ζαφείρια ήταν, στην πραγματικότητα, κομμάτια από ένα τεράστιο βάθρο που στήριζε τη Γη, οι αντανακλάσεις του οποίου χρωμάτιζαν τον ουρανό. Στο Μεσαίνωνα, θεωρήθηκε ότι ήταν αντίδοτο κατά των δηλητηρίων και ότι είχε μια μαγική δύναμη να επηρεάζει τα πνεύματα.

ζαφείρι με διαμάντια

Μαζί με το σμαράγδι, το ρουμπίνι και το διαμάντι, το ζαφείρι αποτελούν τους τέσσερις πραγματικά πολύτιμους λίθους που είναι απολύτως απαραίτητοι σε κάθε συλλογή κοσμημάτων. Το Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο θα σας παρουσιάσει τα πιο σημαντικά γεγονότα σχετικά με την ιστορία και την επιστήμη πίσω από αυτήν την εκπληκτική μπλε ομορφιά.

Η ιστορία του ζαφειριού

ιστορία ζαφείρι

Τα ζαφείρια εξορύσσονται τουλάχιστον από το 800 π.Χ. Χρειάζονται εκατομμύρια – μερικές φορές ακόμη και δισεκατομμύρια – χρόνια για να σχηματιστούν. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της αρχικής ανακάλυψης του ζαφειριού έχουν χαθεί στον χρόνο, αλλά μπορούμε να είμαστε εύλογα σίγουροι ότι οι παλαιότερες πέτρες θα είχαν ανακαλυφθεί στις κοίτες των ρεμάτων και στις όχθες γύρω τους, αφού είχαν ξεπλυθεί από την αρχική τους πηγή από βροχές και διάβρωση, και εναποτίθεται κατάντη από τη φύση.

Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε τι πρέπει να πέρασε από το μυαλό του πρώτου ανθρώπου που κράτησε έναν από αυτούς τους πολύτιμους λίθους στο φως του ήλιου και έγινε μάρτυρας της ζωηρής μπλε απόχρωσής του.

Το όνομα ζαφείρι προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «Ζάφειρος» που σημαίνει «πολύτιμο μπλε κόσμημα». Είναι ενδιαφέρον ότι οι προηγούμενες κουλτούρες πιθανότατα χρησιμοποιούσαν αυτή τη λέξη για να αναφερθούν στο αδιαφανές μπλε στολίδι Lapis Lazuli, αλλά με την πάροδο του χρόνου άρχισε να χρησιμοποιείται για τον πολύτιμο λίθο που σήμερα, πλέον, ξέρουμε ως ζαφείρι.

Η μοναδική και λαμπερή μπλε απόχρωση του ζαφειριού είναι το σημείο αναφοράς με βάση το οποίο κρίνονται όλα τα άλλα μπλε πετράδια, συμπεριλαμβανομένων των Topaz, Aquamarine και Tanzanite.

Για περισσότερα από χίλια χρόνια, τα ζαφείρια συνδέονταν στενά με τη βασιλεία και τους βασιλικούς οίκους

ζαφείρι diana

Για να γίνει κατανοητή η μαγεία που ασκεί το ζαφείρι, θα αναφέρουμε, χαρακτηριστικά, έναν μύθο που συνδέεται με την Wallis Simpson, η οποία, ως γνωστόν, έλαβε πολλά πετράδια ως δώρο από τον Edward VIII. Η συλλογή της περιελάμβανε πραγματικά απίστευτης ομορφιάς σμαράγδια, ζωηρά ρουμπίνια και μεγάλα, άψογα διαμάντια. Ωστόσο, πάντα υποστήριζε ότι ο αγαπημένος της πολύτιμος λίθος ήταν το ζαφείρι – τόσο πολύ που, επειδή ήταν τόσο περήφανη για ένα βραχιόλι που σχεδίασαν οι Van Cleef και Arpels, φέρεται να ζήτησε από τον ράφτη της να κοντύνει τα μανίκια από όλα τα φορέματα και τις μπλούζες της, ώστε όλοι να μπορούν να δουν τα ζαφείρια της.

Το εμβληματικό βασιλικό δαχτυλίδι αρραβώνων από ζαφείρι Κεϋλάνης που ανήκει στην Αικατερίνη, Δούκισσα του Κέιμπριτζ, είναι ένας από τους πιο διάσημους πολύτιμους λίθους στον κόσμο, που αναδεικνύει τις ζωηρές μπλε αποχρώσεις που πρέπει να επιθυμείς σε ένα ζαφείρι. Τα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος διαθέτουν, επίσης, πολλά ζαφείρια εκπληκτικής ποιότητας και από τις τέσσερις γωνιές της Γης.

Και βέβαια, ποιος μπορεί να ξεχάσει ένα άλλο απίστευτα διάσημο ζαφείρι, το οποίο είναι αυτό που δόθηκε στην πριγκίπισσα Νταϊάνα από τον Πρίγκιπα Κάρολο το 1981. Το δαχτυλίδι αποτελούνταν από ένα εντυπωσιακό ζαφείρι 12 καρατίων σε οβάλ κοπή που περιβαλλόταν από διαμάντια! Ένα πολύ δημοφιλές στιλ δαχτυλιδιού μέχρι και σήμερα.

Τα μεγαλύτερα ζαφείρια που έχουν βρεθεί

το μεγαλύτερο ζαφείρι

Ένα από τα μεγαλύτερα ζαφείρια που ανακαλύφθηκαν ποτέ έγινε γνωστό ως το αστέρι της Ινδίας και είναι ένα Star Sapphire 563 καρατίων που εξορύχθηκε αρχικά στη Σρι Λάνκα. Ο διάσημος κοσμολόγος George Frederick Kunz (για τον οποίο ονομάζεται Kunzite) το αγόρασε για την Έκθεση του Παρισιού το 1900 για λογαριασμό του χρηματοδότη John Pierpont Morgan (για τον οποίο ονομάζεται Morganite).

Η ιστορία του πολύτιμου λίθου πριν από αυτό το σημείο είναι άγνωστη, αν και πιστεύεται ότι είχε εξορυχθεί τουλάχιστον 300 χρόνια πριν περιέλθει στην κυριότητα του Morgan. Μετά την Έκθεση του Παρισιού, ο Morgan δώρισε αυτό και πολλά άλλα πετράδια στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου παραμένει έκτοτε – εκτός από μια σύντομη περίοδο μεταξύ του Οκτωβρίου 1964, όταν κλάπηκε από κλέφτες κοσμημάτων, και του Ιανουαρίου του 1965 όταν ανακτήθηκε η πέτρα.

Το ζαφείρι είναι ο γενέθλιος λίθος για τον Σεπτέμβριο και ο επετειακός πολύτιμος λίθος για την 5η, 45η και 70η επέτειο. Συνδέεται επίσης με το ζώδιο του Ταύρου.

Το ζαφείρι είναι η μπλε ποικιλία του ορυκτού Κορούνδιο, στο οποίο ανήκει και το ρουμπίνι. Στην πιο αγνή του κατάσταση, το Κορούνδιο είναι άχρωμο, αλλά οι ατέλειες στην πέτρα του δίνουν μια σειρά από απίστευτες αποχρώσεις. Οποιεσδήποτε πέτρες, πέρα από τα μπλε του ζαφειριού κ.αι τα κόκκινα του ρουμπινιού, κερδίζουν τον τίτλο Fancy Sapphire και τα βρίσκουμε σε έντονα ροζ, πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα, μωβ.

Το ζαφείρι ως δαχτυλίδι αρραβώνων

ζαφείρι δαχτύδι αρραβώνα

Η σύνδεση του ζαφειριού με τη βασιλεία και τους βασιλικούς οίκους και η απίστευτη σκληρότητά του το καθιστούν ισχυρό ανταγωνιστή του διαμαντιού ως δαχτυλίδι αρραβώνων και γενικότερα ώς κόσμημα για γάμο. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια μάρκετινγκ για να προωθηθεί το διαμάντι ως ο μοναδικός πολύτιμος λίθος κατάλληλος για ένα δαχτυλίδι αρραβώνων – και φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί πως το διαμάντι είναι μια όμορφη, φλογερή και απίστευτα ανθεκτική πέτρα.

Ωστόσο το ζαφείρι ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή και τον τελευταίο καιρό έχει δει μια αναβίωση ως επιλογή δαχτυλίδι αρραβώνων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλού προφίλ δαχτυλίδι αρραβώνων Ceylon Sapphire που επέλεξε η Lady Diana Spencer με την ευκαιρία του αρραβώνα της με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο το 1981, όπως αναφέραμε και πριν, ενώ με το ίδιο δαχτυλίδι ο πρίγκιπας William έκανε πρόταση γάμου στην Kate Middleton στα τέλη του 2010.

Η τιμή των ζαφειριών

ζαφείρι τιμή

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε, σε αυτό το σημείο, πως ο οίκος Christie’s έχει δημοπρατήσει μερικά από τα πιο διάσημα κοσμήματα με ζαφείρια, όπως το Rockefeller Sapphire 62,02 καρατίων, που πωλήθηκε το 2001 για 3.031.000 εκ. δολάρια, αλλά και το Bulgari Sapphire and Diamond Sautoir 52,72 καρατίων της Elizabeth Taylor, που πωλήθηκε το 2011 για 5.906.500 εκ. δολάρια. Επίσης ζαφείρια έχουν δημοπρατηθεί και από τους οίκους Sotheby’s και Bonhams. Η ζήτηση και τα ποσά που διατίθενται δεν είναι τίποτε άλλο από μία ακόμη απόδειξη για τη μαγεία που ασκεί στους λάτρεις των κοσμημάτων, αλλά και τους συλλέκτες ο συγκεκριμένος πολύτιμος λίθος.

Η αποτίμηση των ζαφειριών γενικά καταλήγει στο χρώμα, το οποίο αποτελείται από απόχρωση, τόνο και κορεσμό. Ζωηρός κορεσμός συναντάται συχνά στα πιο πολύτιμα ζαφείρια, μαζί με μια απόχρωση όσο το δυνατόν πιο κοντά στο καθαρό μπλε.
Όταν όμως το επιλέγετε για μια ξεχωριστή προσωπική σας στιγμή, όπως συμβαίνει με όλους τους πολύτιμους λίθους, το πιο σημαντικό είναι ο πολύτιμος λίθος να εμφανίζει το χρώμα με το οποίο είστε παθιασμένοι και θέλετε να το έχετε ως μέρος της συλλογής σας.

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο διαθέτουμε προς πώληση ζαφείρια, αλλά και όλους τους πολύτιμους λίθους, πάντα με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αυθεντικότητας, και έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε custom made κοσμήματα, σύμφωνα με τις επιθυμίες και το στιλ σας. Είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για πώληση ή αγορά πολύτιμων λίθων, στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 και οι έμπειροι εκτιμητές μας θα είναι δίπλα σας να σας καθοδηγήσουν και να σας συμβουλεύσουν.