ενεχυροδανειστήριο logo

Διαμάντια: Οσα δεν γνωρίζατε για τον πιο πολύτιμο λίθο

Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν όταν επιλέγετε το σωστό διαμάντι όπως τα 4 C – δηλαδή το βάρος σε καράτια(carat weight), το χρώμα(color), τη διαύγεια(clarity) και την κοπή(cut) – αλλά και το σχήμα διαμαντιού. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι τα 4 C, ως σύστημα ταξινόμησης διαμαντιών εισήχθη από τον οίκο De Beers, το 1939, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την αγορά διαμαντιών. Από τότε έως και σήμερα, όλα τα αξιόπιστα εργαστήρια χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα για την ταξινόμηση διαμαντιών.

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, για το νόημα, αλλά και την προέλευση πίσω από το διαμάντι;

Ο πιο πολύτιμος λίθος στη Γη, αυτός ο πραγματικά σαγηνευτικός πολύτιμος λίθος είναι πολυπόθητος εδώ και αιώνες και βυθισμένος στους μύθους για την εκπληκτική λάμψη και το συμβολικό του νόημα. Το Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο, για να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για την πλούσια ιστορία του διαμαντιού, συγκέντρωσε μερικά από τα πιο αγαπημένα μας συναρπαστικά γεγονότα και κομμάτια της παράδοσης γύρω από αυτόν τον, πραγματικά, μοναδικό πολύτιμο λίθο.

Από πού προέρχονται τα διαμάντια;

Τα διαμάντια είναι η σκληρότερη φυσική πέτρα στη γη που σχηματίζεται φυσικά υπό ακραίες θερμοκρασίες και πίεση κάτω από τον φλοιό της Γης. Τα ακατέργαστα διαμάντια ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Γης μέσω ηφαιστειακής δραστηριότητας. Τα φυσικά διαμάντια προέρχονται από όλο τον κόσμο, με την πλειονότητα της προμήθειας να προέρχεται από τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία και τον Καναδά.

Ποιες είναι οι ιδιότητες ενός διαμαντιού;

diamond

Τα διαμάντια είναι γνωστά για την εξαιρετική τους σκληρότητα, την απαράμιλλη λάμψη και την πλούσια συναισθηματική τους αξία. Είναι κατασκευασμένα από σχεδόν 100% άτομα άνθρακα και είναι τόσο ανθεκτικά που το μόνο άλλο ορυκτό που μπορεί να χαράξει την επιφάνεια ενός διαμαντιού είναι ένα άλλο διαμάντι.

Γιατί είναι ένα διαμάντι τόσο πολύτιμο;

ροζ διαμαντια

Τα διαμάντια είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο η Γη και σπανίζουν καθώς χρειάζονται δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν. Ο σχηματισμός ξεκινά από τα βάθη της Γης και πολύ λίγοι από αυτούς τους κρυστάλλους άνθρακα φτάνουν στην επιφάνεια της Γης από όπου στη συνέχεια εξορύσσονται.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι και Έλληνες πίστευαν ότι τα διαμάντια ήταν δάκρυα των θεών ή θραύσματα από αστέρια που πέφτουν, και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τα βέλη του θεού Έρωτα ήταν αιχμές με διαμάντια, ίσως η πρώτη σύνδεση μεταξύ διαμαντιών και ρομαντικής αγάπης.

Ποσο παλιά είναι και πώς σχηματίζονται τα διαμάντια;

διαμαντι γη

Τα διαμάντια είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο η Γη και χρειάζονται δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν βαθιά μέσα της. Πολύ λίγα διαμάντια επιβιώνουν από το ταξίδι από τα βάθη της γης στον φλοιό, από όπου μπορούν να εξορυχθούν. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν δύο ίδια διαμάντια και το καθένα έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες, όπως εσωτερικά εγκλείσματα και χρώμα.

Τα διαμάντια σχηματίζονται περίπου 100 μίλια κάτω από το έδαφος και έχουν μεταφερθεί στην επιφάνεια της γης από βαθιές ηφαιστειακές εκρήξεις.

Τα διαμάντια είναι φτιαγμένα από ένα και μόνο στοιχείο—είναι σχεδόν 100% άνθρακας. Κάτω από ακραία θερμότητα και πίεση, πολύ κάτω από την επιφάνεια της γης, τα άτομα άνθρακα συνδέονται με έναν τόσο μοναδικό τρόπο που έχει ως αποτέλεσμα την όμορφη και σπάνια κρυσταλλική δομή των διαμαντιών.

Η λέξη διαμάντι προέρχεται από την ελληνική λέξη «αδάμας», που σημαίνει ανίκητος ή άφθαρτος. Κάτι που είναι λογικό γιατί τα διαμάντια είναι η πιο σκληρή φυσική ουσία στη γη και κατατάσσεται στο 10 της κλίμακας σκληρότητας Mohs. Το μόνο πράγμα που μπορεί να χαράξει την επιφάνεια ενός διαμαντιού είναι ένα άλλο διαμάντι.

Η ιστορία των διαμαντιών

διαμαντια ιστορια

Τα διαμάντια είναι περιζήτητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα διαμάντια συλλέγονταν και εμπορεύονταν στην Ινδία ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., ο Ρωμαίος φυσιοδίφης Πλίνιος φέρεται να είπε: «Το διαμάντι είναι το πολυτιμότερο, όχι μόνο από τους πολύτιμους λίθους, αλλά από όλα τα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο».

Οι αρχαίοι Ινδουιστές χρησιμοποιούσαν διαμάντια στα μάτια των λατρευτικών αγαλμάτων και πίστευαν ότι ένα διαμάντι μπορούσε να προστατεύσει τον κάτοχό του από τον κίνδυνο.

Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς πίστευαν ότι τα διαμάντια έδιναν στον χρήστη δύναμη και κουράγιο, κατά τη διάρκεια της μάχης, και μερικοί βασιλιάδες φορούσαν διαμάντια στην πανοπλία τους, καθώς πήγαιναν στη μάχη.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα τα διαμάντια θεωρούνταν ότι είχαν θεραπευτικές ιδιότητες, ικανές να θεραπεύσουν ασθένειες που κυμαίνονται από την κούραση έως τις ψυχικές ασθένειες.

Από ποιές χώρες εξωρύσονται τα διαμάντια;

Οι χώρες που είναι οι κύριες πηγές διαμαντιών έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Η Ινδία ήταν η αρχική πηγή διαμαντιών στον κόσμο, ξεκινώντας από το 1400, όταν άρχισαν να πωλούνται ινδικά διαμάντια στη Βενετία και σε άλλα ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα. Στη συνέχεια, το 1700, οι προμήθειες διαμαντιών της Ινδίας μειώθηκαν και η Βραζιλία έγινε η κύρια πηγή διαμαντιών στον κόσμο, μέχρι τα τέλη του 1800, όταν ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο απόθεμα διαμαντιών στη Νότια Αφρική. Σήμερα, τα διαμάντια εξορύσσονται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου;

Cullinan diamond

Το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε ποτέ ονομαζόταν το διαμάντι Cullinan και ζύγιζε 3106 καράτια. Ανακαλύφθηκε το 1905 στη Νότια Αφρική και ο ιδιοκτήτης του ορυχείου και οι ηγέτες της Νότιας Αφρικής δώρισαν το διαμάντι στον βασιλιά Εδουάρδο. Το Cullinan τελικά κόπηκε σε εννέα μεγάλα διαμάντια και 100 μικρότερα, και τα τρία μεγαλύτερα από αυτά εκτίθενται στον Πύργο του Λονδίνου, ως μέρος των κοσμημάτων του στέμματος.

Η πρώτη γνωστή χρήση ενός διαμαντένιου δαχτυλιδιού αρραβώνων έγινε το 1477, όταν ο Αρχιδούκας Μαξιμιλιανός της Αυστρίας έδωσε στη Μαρία της Βουργουνδίας ένα χρυσό δαχτυλίδι με ένα Μ σχηματισμένο σε διαμάντια.

Μπορούν να κατασκευαστούν διαμάντια σε εργαστήριο;

diamantia εργαστηριου

Τα εργαστηριακά διαμάντια έχουν τις ίδιες φυσικές, χημικές και οπτικές ιδιότητες με τα διαμάντια εξόρυξης. Είναι αειφόρα διαμάντια που έχουν ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δεν απαιτούν νέα εξόρυξη. Τα εργαστηριακά διαμάντια δημιουργούνται σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες που προσομοιώνουν τον σχηματισμό ενός φυσικού διαμαντιού κάτω από τον φλοιό της γης.

Επιστήμη και διαμάντια

lucy αστερι

Ένα πολύ συναρπαστικό γεγονός που αφορά στα διαμάντια είναι πως οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλανήτη που πιστεύουν ότι αποτελείται κυρίως από άνθρακα και είναι κατά το ένα τρίτο καθαρό διαμάντι! Ανακαλύφθηκε το 2004, περιφέρεται γύρω από ένα κοντινό αστέρι στον Γαλαξία μας και ονομάζεται “55 Cancri e” ή Janssen. Ίσως ακόμη πιο εκπληκτικό γεγονός είναι ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν και ένα αστέρι που είναι ουσιαστικά ένα διαμάντι δέκα δισεκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων καρατίων. Ονόμασαν το αστέρι Lucy από το τραγούδι των Beatles “Lucy in the Sky with Diamonds”. Ο πλανήτης Lucy είναι το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ!

Στο Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο οι εκτιμητές μας διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία στην αγορά και πώληση διαμαντιών. Με εμπειρία 42 ετών, είμαστε στη διάθεσή σας να σας συμβουλεύσουμε και να σας βοηθήσουμε στην αγορά ή πώληση πολύτιμων λίθων. Πάντοτε με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αυθεντικότητας, καθώς συνεργαζόμαστε με τις κορυφαίες εταιρείες πιστοποιητικών GIA(Gemological Institute of America) και HRD(Hoge Raad voor Diamant) . Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.