ενεχυροδανειστήριο logo

Ρουμπίνι: Ένα κατακόκκινο θαύμα

Ένα ρουμπίνι μπορεί πραγματικά να σου κόψει την ανάσα. Μέσα σε αυτόν τον πολύτιμο λίθο πραγματικά λάμπει μια φωτιά με βαθιά κόκκινα χρώματά, ζωηρά και λαμπερά. Η θέα ενός ρουμπινιού σε ένα κόσμημα είναι βέβαιο ότι θα κάνει την καρδιά οποιουδήποτε να φτερουγίσει. Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο αγαπάμε τα ρουμπίνια και είμαστε περήφανοι που διαθέτουμε για εσάς πολλά υπέροχα κομμάτια από τη συλλογή μας.

Τα ρουμπίνια πήραν το όνομά τους από τη λατινική λέξη«ruber», που σημαίνει «κόκκινο» και είναι ένας πολύτιμος λίθος που προέρχεται από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας. Αναφέρθηκαν πολλές φορές στη Βίβλο και στη «Φυσική Ιστορία» του μελετητή Piny, που δημοσιεύτηκε τον 1o αιώνα μ.Χ. Για αιώνες το ρουμπίνι είχε μεγάλη σημασία στην Ινδία και τη Βιρμανία (τη σημερινή Μιανμάρ). Σε αυτές τις περιοχές, τα ρουμπίνια θεωρούνταν σημαντικά διακριτικά σημάδια του πλούτου και της πνευματικής δύναμης. Θεωρούνταν επίσης ότι διακατέχονταν από μια μαγεία που θα βοηθούσε τους πολεμιστές να κερδίσουν τις μάχες και θα τους έκανε άτρωτους.

Στην Ευρώπη, η δημοτικότητά τους αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου και συνδέθηκαν με τον πλούτο, την αγάπη και την προώθηση της καλής υγείας. Πριν τα διαμάντια γίνουν η πέτρα της αγάπης, το ρουμπίνι ήταν συνήθως ο πολύτιμος λίθος που οι εραστές έδιναν ο ένας στον άλλον, για να εκφράσουν το πάθος και τη δέσμευσή τους.

Τι είναι τα ρουμπίνια;

ρουμπίνια μαύρη πέτρα

Τα ρουμπίνια έχουν την υψηλότερη τιμή ανά καράτι από οποιονδήποτε έγχρωμο πολύτιμο λίθο στην αγορά. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, και στο ότι είναι η πιο πολύτιμη ποικιλία κορουνδίου, το οποίο είναι ένα ορυκτό είδος.

Το κορούνδιο, στη φυσική του κατάσταση, είναι ένα άχρωμο ορυκτό. Τα ιχνοστοιχεία μέσα στην κρυσταλλική δομή του κορουνδίου είναι αυτά που δίνουν το χρώμα. Το χαρακτηριστικό κόκκινο που έχουν τα ρουμπίνια προέρχεται από το στοιχείο χρώμιο. Όσο περισσότερο χρώμιο υπάρχει στο ρουμπίνι τόσο πιο έντονη είναι η απόχρωση του κόκκινου. Το χρώμιο διαθέτει επίσης φθορίζοντα χαρακτηριστικά, τα οποία προσθέτουν στη φλογερή ένταση της κόκκινης απόχρωσης του ρουμπινιού.

Ρουμπίνι pigeon blood (κόκκινο στο χρώμα του αίματος του περιστεριού)

pigeon blood κοκκινο ρουμπίνι

Λέγεται ότι ένα τέλειο ρουμπίνι έχει το ίδιο χρώμα με τις δύο πρώτες σταγόνες αίματος από τη μύτη ενός σκοτωμένου περιστεριού. Λέγεται, επίσης, πως ο όρος προέρχεται από τη Βιρμανία, όπου οι ντόπιοι αποκαλούν τα καλύτερα και πιο ζωντανά σε χρώματα ρουμπίνια ko-twe που σημαίνει «αίμα περιστεριού». Άλλες πηγές, πάλι, υποστηρίζουν ότι το τέλειο ρουμπίνι είναι στο χρώμα του κεντρικού σημείου του ματιού του περιστεριού.

Όποια και αν ήταν η προέλευση του ονόματος, το «αίμα του περιστεριού» ήταν ένας δημοφιλής τρόπος περιγραφής των καλύτερων ρουμπινιών στη λογοτεχνία, αλλά δεν υπήρχε επίσημη περιγραφή του χρώματος μέχρι πρόσφατα. Όλα τα ρουμπίνια είναι κόκκινα, αλλά δεν είναι οπτικά καθαρά, καθώς έχουν άλλες δευτερεύουσες αποχρώσεις ροζ, μωβ και πορτοκαλί – το ροζ είναι μια λιγότερο κορεσμένη εκδοχή του κόκκινου, ενώ το μωβ και το πορτοκαλί είναι δίπλα στο κόκκινο στον τροχό χρώματος.

Για να χαρακτηριστεί ρουμπίνι, ο πολύτιμος λίθος πρέπει να είναι τουλάχιστον 51% κόκκινο. Ποια άλλα χρώματα λοιπόν αναμειγνύονται με το ρουμπίνι για να γίνει στο αίμα του περιστεριού; Λέγεται ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε τον τόπο προέλευσης ενός ρουμπινιού από το χρώμα του και τα ρουμπίνια στο αίμα περιστεριού ονομάζονται επίσης ρουμπίνια Βιρμανίας, που σημαίνει ότι προέρχονται από τη Μιανμάρ, παλαιότερα γνωστή ως Βιρμανία. Τα ρουμπίνια από τη Βιρμανία τείνουν να έχουν ένα πλούσιο κόκκινο χρώμα με έναν υποτόνο του μπλε, προσθέτοντας βάθος στο στιβαρό χρώμα. Μερικοί λένε ότι το αίμα του περιστεριού είναι ένας οπτικά καθαρός ζωηρός κόκκινος πολύτιμος λίθος, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί όταν ένα πορφυρό κόκκινο ρουμπίνι τοποθετηθεί σε κίτρινο χρυσό, έτσι ώστε το κίτρινο να ακυρώσει τον μπλε τόνο. Το GRS (Gemresearch Swisslab AG) δημιούργησε έναν επίσημο ορισμό του αίματος του περιστεριού, δημιουργώντας μια κλίμακα με βάση την ένταση του κόκκινου στα ρουμπίνια. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 4, το χρώμα στο αίμα του περιστεριού τοποθετήθηκε στον αριθμό 3, ή έντονο κόκκινο και, ασφαλώς, αποτελεί την κορυφαία ποιότητα ρουμπινιού!

grs gem research colors

Πού βρίσκονται τα ρουμπίνια;

Τα ρουμπίνια τείνουν να βρίσκονται σε στρώματα μαρμάρου. Οι πέτρες σχηματίζονται από μάρμαρο, το οποίο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Συνήθως τα ρουμπίνια στερούνται σιδήρου και αυτό είναι που τους δίνει το λαμπερό κόκκινο χρώμα.

Μερικά ρουμπίνια βρίσκονται σε πετρώματα βασάλτη. Ο βασάλτης έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, επομένως τα ρουμπίνια που σχηματίζονται σε αυτόν τείνουν να είναι πιο σκούρα και να έχουν μικρότερη ένταση στο χρώμα τους.

Τα ρουμπίνια είναι, πραγματικά, από τους πιο όμορφους και σπάνιους πολύτιμους λίθους που υπάρχουν. Οι περιοχές στις οποίες έχουν βρεθεί ρουμπίνια είναι μεταξύ άλλων η Γροιλανδία, η Σρι Λάνκα, η Μαδαγασκάρη, η Μοζαμβίκη και άλλες.

Τύποι κοσμημάτων από ρουμπίνι

cartier δαχτυλίδι ρουμπίνι

Τα ρουμπίνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε τύπο κοσμήματος, από βραχιόλια, μενταγιόν, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια μέχρι καρφίτσες, τιάρες και καρφίτσες μαλλιών.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα επιλέγουν ένα δαχτυλίδι αρραβώνων με διαμάντι, ξέρατε ότι τα ρουμπίνια ήταν τα πιο συνηθισμένα στους προηγούμενους αιώνες;
Ρουμπίνια εμφανίζονταν στα δαχτυλίδια αρραβώνων όλων των αριστοκρατών, συμπεριλαμβανομένων των Ινδών Μαχαραγιάδων και των Ρώσων βασιλιάδων. Τα ρουμπίνια είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και ακριβούς πολύτιμους λίθους, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνταν πάρα πολύ συχνά όταν στα στέμματα των βασιλιάδων και στις τιάρες.

Καλύτερος σχεδιαστής κοσμημάτων με ρουμπίνια

κοσμήματα από ρουμπίνια Jack du Rose

Τα ρουμπίνια φαίνονται υπέροχα με οτιδήποτε και αν συνδυαστούν, ασήμι, χρυσό και πλατίνα είτε ακόμη και σε συνδυασμό με διαμάντια. Για παράδειγμα, αυτό το κλασικό χρυσό δαχτυλίδι πάνθηρας Cartier 18 καρατίων με ρουμπίνι από τη δεκαετία του ’80 είναι ένα αξιοσημείωτο κομμάτι στην ιστορία της κατασκευής κοσμημάτων.

Ο Jack du Rose, ο οποίος άφησε το στίγμα του ως εξαιρετικός δεξιοτέχνης κοσμημάτων, αφιερώνει πολύ χρόνο γύρω από τη λεπτομέρεια του έργου Tέχνης του και αυτό αποδίδει πλήρως. Αυτό το σκουλαρίκι μέδουσας με ρουμπίνι και διαμάντια από λευκό χρυσό είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα της καλύτερης δουλειάς του.

Διασημότητες που φορούν ρουμπίνια

queen elizabeth ρουμπίνια κοσμήματα

Ένα τέλειο χτένισμα, λίγο ρουζ στα μάγουλα και ένα ωραίο κραγιόν – αυτά θεωρούμε ότι είναι τα απαραίτητα για μια υπέροχη εικόνα και παρουσίαση σε κάποια εκδήλωση. Αλλά ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό στοιχείο: Ένα κόσμημα, όταν συνδυάζεται τέλεια με το κατάλληλο φόρεμα, είναι αυτό που μπορεί να κάνει μια εμφάνιση ολοκληρωμένη. Διασημότητες που αγαπούν ιδιαίτερα τα ρουμπίνια είναι η Rihanna, η Natalie Portman, η Heidi Klum, η Blake Lively, αλλά και πολλές άλλες.
Και βέβαια πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης και της Μεγάλης Βρετανίας όπως η αείμνηστη Βασίλισσα Ελισσάβετ, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, αλλά και η δούκισσα της Κορνουάλης, Camilla.

Το θρυλικότερο vintage σετ κοσμημάτων από ρουμπίνια

elizabeth taylor rubin jewellery

Το καλοκαίρι του 1957, η σταρ Ελίζαμπεθ Τέιλορ λαμβάνει ως δώρο από τον τότε σύζυγό της Μάικ Τοντ ένα κολιέ με ρουμπίνια και διαμάντια Cartier με ασορτί σκουλαρίκια και βραχιόλι. Με τα ακριβή λόγια της ίδιας της σταρ – αυτό το κόσμημα ήταν ένδοξο, «το κόκκινο των ρουμπινιών αντανακλούσε στο μπλε (της πισίνας, στην οποία κολυμπούσε η Ελίζαμπεθ όταν της παρουσιάστηκε το δώρο) σαν πίνακας ζωγραφικής. Ούρλιαξα από χαρά, έβαλα τα χέρια μου γύρω από το λαιμό του Μάικ και τον τράβηξα στην πισίνα πίσω μου. Ήταν μια τέλεια καλοκαιρινή μέρα και μια μέρα τέλειας και απόλυτης αγάπης».

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο μπορείτε είτε να πουλήσετε είτε να αγοράσετε πολύτιμους λίθους σε ένα εξαιρετικά αξιόπιστο περιβάλλον, με ασφάλεια και εχεμύθεια, και πάντοτε με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αυθεντικότητας. Οι έμπειροι εκτιμητές μας είναι πάντοτε στη διάθεσή σας, για να λύσουν οποιαδήποτε απορία σας και να σας βοηθήσουν. Καλέστε μας σήμερα στο 210 5221418 και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.