ενεχυροδανειστήριο logo

Patek Philippe Nautilus: Η ιστορία του εμβληματικού ρολογιού

Η ιστορία του Patek Philippe Nautilus είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία ενός άλλου εμβληματικού ρολογιού, του Audemars Piguet Royal Oak, του οποίου η δημιουργία το 1972 καθόρισε ολόκληρη τη νέα κατηγορία πολυτελών ρολογιών χειρός από ανοξείδωτο ατσάλι.

Μετά την αυξανόμενη επιτυχία του Royal Oak, η Patek Philippe αποφάσισε ότι ήταν καιρός να αναπτύξει επίσης ένα αποκλειστικά αθλητικό ρολόι με φινιρίσματα υψηλής ποιότητας.

Για την Patek Philippe, αυτό το νέο μοντέλο είχε καθοριστικό ρόλο για τη συνολική στρατηγική μάρκετινγκ, καθώς έπρεπε να ανανεώσει την εικόνα της μάρκας διαιωνίζοντας την παράδοση.

Η σχεδίαση του Nautilus

Patek Philippe Nautilus sketch

Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι ο σχεδιαστής αυτού του νέου ρολογιού αν όχι ο Gerald Genta, ο πατέρας του Royal Oak;

Σε μια συνέντευξη, που χρονολογείται από το 2009, ο Gerald Genta θυμάται ότι σχεδίασε το ρολόι, που, αργότερα ονομάστηκε Nautilus, κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης της Βασιλείας: «Ήμουν στο εστιατόριο ενός ξενοδοχείου και μερικοί άνθρωποι από την Patek κάθονταν σε μια γωνιά της τραπεζαρίας. , ενώ εγώ καθόμουν μόνος στην άλλη γωνία και είπα στον επικεφαλής σερβιτόρο: “Φέρε μου ένα χαρτί και ένα μολύβι, θέλω να σχεδιάσω κάτι” και έτσι απλά σχεδίασα το Nautilus, παρατηρώντας τους ανθρώπους από την Patek να τρώνε! Ένα σκίτσο που ολοκλήρωσα σε 5 λεπτά».

Η έμπνευση

Patek Philippe Nautilus TravelTime

Η έμπνευσή του ήταν το σχήμα από ένα φινιστρίνι, όπως αυτά που θα μπορούσαμε να βρούμε στα υπερατλαντικά σκάφη. Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θήκη σχηματίστηκε από ένα συμπαγές μονομπλόκ πίσω θήκης/μεσαίας θήκης και η χαρακτηριστική οκταγωνική στεφάνη στερεώθηκε σε αυτήν με τέσσερις πλευρικές βίδες για να εξασφαλίσει αντοχή στο νερό. Κάθε μία από τις οκτώ πλευρές της στεφάνης ήταν διακριτικά κυρτή για να διαγράψουν ένα τέλειο τόξο κύκλου, μια λεπτή λεπτομέρεια που έκανε μεγάλη διαφορά από σχεδιαστική άποψη.

Στο μαύρο καντράν, που χαρακτηρίζεται έντονα από οριζόντιες ανάγλυφες ράβδους με τόνους του μπλε, είχε εφαρμόσει φωτεινούς λευκούς χρυσούς δείκτες ώρας, φωτεινούς δείκτες λεπτών και το παράθυρο ημερομηνίας στις 3 η ώρα.
Ένα πλήρως ενσωματωμένο βραχιόλι με πτυσσόμενο κούμπωμα συνέβαλε στην προσωπικότητα του ρολογιού.

Η ονομασία

Patek Philippe Nautilus 3700 steel 1976

Το ρολόι πήρε το όνομά του από το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα», όπου ο Ναυτίλος ήταν το υποβρύχιο που χρησιμοποιούσε ο καπετάνιος Νέμο. Ήταν μια, θα λέγαμε, τυχερή επιλογή ονόματος, αν και το νέο ρολόι δεν ήταν στην πραγματικότητα για επαγγελματίες δύτες, ακόμα κι αν πρόσφερε αντοχή στο νερό 120 μέτρων, χάρη στην ιδιαίτερη δομή της θήκης. Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός των φαρδιών ωτίδων με τα πλευρικά αυτιά παρείχε ομοιόμορφη συμπίεση σε ένα ελαστικό παρέμβυσμα που επέτρεπε στη θήκη να γίνει πιο ανθεκτική στη διείσδυση και καθώς αυξανόταν η πίεση του νερού.

Το πρώτο μοντέλο

Patek Philippe Nautilus 40th Anniversary

Το αρχικός Nautilus, με αριθμό αναφοράς ref. 3700/1 από ανοξείδωτο χάλυβα, παρουσιάστηκε τελικά το 1976. Αυτό το μοντέλο αργότερα ονομάστηκε “Jumbo” για το γενναιόδωρο μέγεθός του. Εκείνη την εποχή, μια διάμετρος 42 mm θεωρούνταν αρκετά μεγάλη. Το ρολόι ήταν επίσης πολύ λεπτό με ύψος μόλις 7,60 χιλιοστά.

Για να τροφοδοτήσει το ρολόι, η Patek Philippe χρησιμοποίησε το αυτόματο διαμέτρημα 28-255 C, με βάση το διαμέτρημα 920 της Jaeger-LeCoultre. Αυτή η ίδια κίνηση χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο Audemars Piguet Royal Oak ref. 5402 και στο Vacheron Constantin 222.

Το 1978 η Patek Philippe δημιούργησε ένα πρωτότυπο με ραβδωτό λευκό καντράν που κατασκευάστηκε, όπως και τα μαύρα καντράν, από το εργοστάσιο Stern Freres. Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι το 2015 αυτό το εξαιρετικά σπάνιο πρωτότυπο πουλήθηκε στον οίκο Sotheby’s της Γενεύης για το εντυπωσιακό ποσό των 250.000 ελβετικών φράγκων, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των συλλεκτών γύρω από το Νautilus. Μόλις το 2012 η Patek Philippe πρόσθεσε στον κατάλογό της εκδόσεις του Nautilus με λευκό καντράν.

Nautilus for Ladies

Patek-Philippe-Nautilus-40th-Anniversary-57111P-3

Το 1980 η Patek Philippe λάνσαρε το Nautilus for Ladies (αριθμός αναφοράς ref. 4700) και ένα χρόνο αργότερα το μεσαίου μεγέθους με αριθμό αναφοράς ref. 3800/1A και μειωμένη διάμετρο 37,5 mm, μια εναλλακτική λύση στο μεγάλο μέγεθος του μοντέλου ref. 3700/1, που, αρχικά, έλαβε μια χλιαρή ανταπόκριση από τους λάτρεις των ρολογιών.
Το μοντέλο με αριθμό αναφοράς ref. 3800/1A παρουσίαζε κεντρικά τα δευτερόλεπτα και το νέο διαμέτρημα 335 SC ήταν το αποτέλεσμα της απόφασης της Patek Philippe να αναπτύξει τη δική της λεπτή κίνηση.

Στο μοντέλο με αριθμό αναφοράς ref. 3710/1A, που εισήχθη το 1998, η Patek Philippe πρόσθεσε μια επιπλοκή στη μικρή ημερομηνία. Το μαύρο καντράν – χωρίς ράβδους – χαρακτηριζόταν από εφαρμοσμένους λατινικούς αριθμούς και ένδειξη αποθέματος ισχύος στις 12 η ώρα. Στεγάζοντας το διαμέτρημα 330 SC, η θήκη είχε πλάτος 42 mm και πάχος 8 mm.

Το μοντέλο τριπλής επιπλοκής

Το επόμενο βήμα, το 2005, ήταν ένα μοντέλο τριπλής επιπλοκής – αριθμός αναφοράς ref. 3712 – με ένδειξη αποθέματος ισχύος, αναλογική ημερομηνία και φάσεις σελήνης. Για να τροφοδοτήσει το ρολόι η εταιρεία έφερε το νέο Nautilus 5811, τον διάδοχο του αγαπημένου 5711, που έκανε το ντεμπούτο του σε λευκό χρυσό με τον αριθμό αναφοράς ref. 5811/1G-001. Ελαφρώς μεγαλύτερη σε διάμετρο (41 mm έναντι 40 mm), η θήκη του 5811 επιστρέφει και αποτελείται από δύο μέρη, όπως το αρχικό Nautilus του 1976 Ref. 3700/1.

Πάνω από τέσσερις δεκαετίες από την κυκλοφορία του το 1976, το Patek Philippe Nautilus παραμένει ένα από τα πιο διάσημα και επιθυμητά αθλητικά ρολόγια πολυτελείας στην αγορά.
Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο, ειδικευόμαστε την πώληση και αγορά πολυτελών ρολογιών και οι εκτιμητές μας είναι πάντα στη διάθεσή σας να σας συμβουλεύσουν και να σας κατευθύνουν. Καλέστε σήμερα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.