Το Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο σας παρουσιάζει, σε αυτό το άρθρο, την εμβληματική και παγκοσμίως κυρίαρχη εταιρεία πολυτελών ρολογιών Audemars Piguet, γνωστή και ως AP. Η Audemars Piguet θεωρείται η επιτομή της εξαιρετικής ωρολογοποιίας και είναι μια από τις καλύτερες εταιρείες ρολογιών πολυτελείας αυτής της εποχής, παρουσιάζοντας μερικά από τα πιο προηγμένα ρολόγια στον κόσμο.
Όπως οι περισσότερες ελβετικές εταιρείες ρολογιών, η Audemars Piguet έχει μια πλούσια κληρονομιά και μια μακρά ιστορία, η οποία φτάνει να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ενώ και το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό.
Είναι μια εταιρεία γνωστή για το καινοτόμο πνεύμα της, αλλά και τις παραδοσιακές τεχνικές και τα σχέδια ωρολογοποιίας της, ενώ παράλληλα καινοτομεί και εξελίσσεται συνεχώς.
Οι ιδρυτές της Audemars Piguet
Η Audemars Piguet παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 1875 και δημιουργήθηκε από δύο γνωστούς ωρολογοποιούς εκείνης της εποχής, τον Jules Louis Audemars και τον Edward Auguste Piguet. Ο Audemars ήταν γνωστός για την αφοσίωσή του σε περίπλοκες κινήσεις ρολογιών με επιπλοκές και ο Piguet για την τελική ρύθμιση των κινήσεων του ρολογιού. Οι δύο ωρολογοποιοί μαζί έχουν παραδώσει από την πρώτη μέρα πολυτελή ρολόγια και θεωρείται ότι αποτελούν μια, ας μας επιτραπεί η έκφραση, «Αγία Τριάδα» στα ελβετικά ρολόγια, μαζί με τους Vacheron Constantin και Patek Philippe.
Το όραμα των Audemars και Piguet ήταν να κατασκευάσουν εξαιρετικά και περίπλοκα πολυτελή ρολόγια, κάτι που έγινε αντιληπτό εξ αρχής, καθώς η γραμμή παραγωγής τους ήταν πολύ μικρή. Ταυτόχρονα, τα ρολόγια που παράγονταν ήταν σχολαστικά κατασκευασμένα και περιείχαν όλα όσα κάποιος θα αναζητούσε σε ένα ρολόι.
Σε αυτό το άρθρο, μοιραζόμαστε μαζί σας όλα τα κορυφαία στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για την Audemars Piguet!
Η δημιουργία της Audemars Piguet
Να πούμε, καταρχήν, πως η Audemars Piguet ιδρύθηκε το 1875, στο Vallée de Joux, όταν ο Jules Louis Audemars ξεκίνησε μια συνεργασία με τον Edward Auguste Piguet.
Ως αποτέλεσμα, τα δύο ονόματα συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν το όνομα Audemars Piguet, που όλοι γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.
Όπως προαναφέρθηκε στην εισαγωγή, οι Audemars και Piguet ήταν και οι δύο γνωστοί ωρολογοποιοί της εποχής τους.
Αμέσως συμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον και χρησιμοποίησαν τις δεξιότητές τους στην ωρολογοποιία, για να χτίσουν αυτό που είναι σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές μάρκες πολυτελών ρολογιών.
Ο Audemars εστίαζε στη δημιουργία πολύπλοκων κινήσεων ρολογιών, ενώ ο Piguet στη ρύθμιση των κινήσεων των ρολογιών.
Η Audemars Piguet δημιούργησε το πρώτο σκελετοποιημένο ρολόι τσέπης το 1934 και το πρώτο ρολόι χειρός διαρκούς ημερολογίου το 1957.
Royal Oak, το πιο εμβληματικό ρολόι της AP
Η Audemars Piguet είναι χωρίς αμφιβολία σήμερα πιο γνωστή για τη διάσημη σειρά ρολογιών Royal Oak, που παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, το 1972 από τον θρυλικό σχεδιαστή Gerald Genta. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Gerald Genta έκανε ένα σχέδιο του πρώτου Royal Oak σε μια χαρτοπετσέτα στη Βασιλεία! Το Royal Oak το εμπνεύστηκε ο Gerald Genta από το κράνος ενός δύτη. Πίστευε ότι αν οι βίδες γύρω από το τζάμι ενός καταδυτικού κράνους μπορούσαν να αντισταθούν στην υψηλη πίσεη του νερού, ένα ρολόι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο.
Οι βίδες του Royal Oak είναι κατασκευασμένες από λευκό χρυσό.
Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που δεν γίνεται αντιληπτή στην αρχή, αλλά είναι αναμφισβήτητα μια πολυτελής πινελιά που, οπωσδήποτε, ενισχύει την αποκλειστικότητα του ρολογιού.
Το Royal Oak ήταν το πρώτο πολυτελές αθλητικό ρολόι από ατσάλι και, στην πραγματικότητα, θεωρείται το πρώτο πολυτελές αθλητικό ρολόι στον κόσμο. Μετά την εισαγωγή του Royal Oak, η δημοτικότητα των πολυτελών αθλητικών ρολογιών αυξήθηκε.
Το πρώτο σχέδιο του Royal Oak ήταν σε λευκό χρυσό.
Ο λόγος για αυτό ήταν η εξοικονόμηση κόστους. Αν και αυτό ακούγεται περίεργο, ο λευκός χρυσός είναι σχετικά πιο προσιτός σε σύγκριση με άλλους τύπους χρυσού. Το πιο σημαντικό, δεδομένου ότι ο χάλυβας ήταν ένα σχετικά νέο υλικό για να δουλέψει η AP, η χρήση λευκού χρυσού επέτρεψε στους σχεδιαστές του Royal Oak να καταλήξουν στο σωστό αποτέλεσμα πριν εισέλθουν σε μια νέα τότε περιοχή κατασκευής του από χάλυβα.
Πώς προέκυψε το όνομα Royal Oak;
Να πούμε πως αρχικά ονομαζόταν «Safari», έπειτα από πρόταση του Gerald Genta. Η Audemars Piguet, ωστόσο, θεώρησε ότι το συγκεκριμένο όνομα δεν θα είχε απήχηση στο κοινό.
Έτσι, τελικά, επιλέχθηκε το Royal Oak.
Υπάρχουν δύο ιστορίες για την επιλογή του ονόματος και αυτές είναι οι ακόλουθες:
Η πρώτη είναι ότι το Royal Oak ήταν ένα δέντρο που έσωσε τον βασιλιά Κάρολο Β’ της Αγγλίας κρύβοντάς τον και επιτρέποντάς του να δραπετεύσει κατά τη μάχη του Worcester το 1651.
Η άλλη ιστορία είναι ότι το όνομα Royal Oak προέρχεται από τα ομώνυμα ισχυρά ναυτικά πλοία και, συνακόλουθα, από τα φινιστρίνια τους. Υπάρχουν τουλάχιστον 8 πλοία Royal Oak και τα οποία ευθυγραμμίζονται απόλυτα με το οκταγωνικό σχήμα του AP Royal Oak.
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι ως φόρος τιμής στο «Safari», που δεν χρησιμοποιήθηκε τελικά, το όνομα έχει δοθεί σε ένα μοντέλο της σειράς Offshore και μπορεί να αναγνωριστεί από το λευκό καντράν και τα μαύρα ευρετήρια που τοποθετούνται σε ένα δερμάτινο λουράκι.
Η Audemars Piguet χρειάστηκε πάνω από έναν χρόνο για να πουλήσει τα πρώτα 1000 ρολόγια Royal Oak.
Το ρολόι δεν είχε άμεση επιτυχία. Όταν το σκέφτεσαι δεν είναι και τόσο δύσκολο να το πιστέψεις. Οι άνθρωποι εκείνη την εποχή δυσκολεύονταν να δικαιολογήσουν ότι ένα αθλητικό ρολόι από ανοξείδωτο ατσάλι θα μπορούσε να είναι ένα ρολόι πολυτελείας και μάλιστα σε μια τιμή, με την οποία θα μπορούσε κανείς να αγοράσει 10 Rolex Submariners! Αλλά με την πάροδο του χρόνου, το Royal Oak αυξήθηκε σε δημοτικότητα και, σήμερα, είναι αναμφισβήτητα το πιο εμβληματικό μοντέλο της Audemars Piguet, που αναγνωρίζεται αμέσως από το χαρακτηριστικό του οκταγωνικό σχήμα.
Το 1992 η Audemars Piguet κάλεσε τον Emmanuel Gueit να εκσυγχρονίσει το 20χρονο Royal Oak, προκειμένου να το προσαρμόσει στη σύγχρονη αγορά. Ο Emmanuel Gueits δημιούργησε το Royal Oak Offshore.
Η Audemars Piguet κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Royal Oak το 1993
Η νέα έκδοση του Royal Oak, το Royal Oak Offshore κυκλοφόρησε στη Βασιλεία το 1993 και πήρε το όνομα “The Beast” λόγω της τεράστιας θήκης του. Σήμερα, είναι πιο συχνό το παρατσούκλι “Jumbo.”
Ακριβώς όπως το Royal Oak, το μοντέλο Offshore δέχτηκε κριτική για το μεγάλο μέγεθος. Είχε ένα εκπληκτικό μέγεθος για την εποχή, διαμέτρου 42 mm, αλλά αυτό που το κοινό επέκρινε περισσότερο ήταν το πάχος του ρολογιού.
Ο λόγος, όμως, που το ρολόι ήταν τόσο χοντρό οφειλόταν στην εσωτερική θήκη του από μαλακό σίδηρο, προκειμένου να προστατεύει την κίνηση από την επίδραση του μαγνητισμού.
Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό: Οι κινήσεις Audemars Piguet χρησιμοποιούνται από άλλες επωνυμίες ρολογιών.
Πόσο εξαιρετική τεχνογνωσία και ειδίκευση πρέπει να έχει κάποιος ώστε ακόμη και οι ανατγωνιστές σας να αναζητούν τη γνώση και την εξειδίκευσή σας, όταν φτιάχνουν τα προϊόντα τους; Μόνο ωρολογοποιοί όπως η Audemars Piguet μπορούν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση! Μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων, η ακρίβεια των κινήσεων του AP δεν αμφισβητούνται ποτέ. Οι περισσότερες μάρκες στην ελβετική βιομηχανία ωρολογοποιίας δυσκολεύονται να την ανταγωνιστούν, για να μην αναφέρουμε ότι κάποιες ελίτ μάρκες πολυτελείας, όπως η Bulgari και η Tiffany (μεταξύ πολλών άλλων), τις χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους!
Εν κατακλείδι, όταν μιλάμε για ραφιναρισμένα και εκλεπτυσμένα σχέδια και το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας στην ελβετική βιομηχανία ωρολογοποιίας, μία από τις πρώτες μάρκες που μας έρχονται στο μυαλό είναι ο θρύλος που λέγεται Audemars Piguet!
Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο διαθέτουμε προς πώληση μεγάλη ποικιλία ρολογιών, πάντοτε με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αυθεντικότητας. Είμαστε στη διάθεσή σας για αγορά-πώληση πολυτελών ρολογιών, με τη γνώση και εμπειρία 42 ετών στον χώρο, και οι καταρτισμένοι εκτιμητές μας πάντα πρόθυμοι να σας κατευθύνουν και να απαντήσουν σε κάθε σας ερώτημα. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.