ενεχυροδανειστήριο logo

Επένδυση σε Χρυσό: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επένδυση σε χρυσό αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις, γιατί ο χρυσός δεν χάνει ποτέ την αξία του κι έτσι η τιμή του παραμένει σταθερά υψηλή. Είναι ένας τρόπος διαφύλαξης του πλούτου αφού η τιμή του δεν επηρεάζεται από τις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε όλες τις πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την επένδυσή σας. Θα αναλύσουμε αν αξίζει η επένδυση σε χρυσό, καθώς και πότε και πως να επενδύσετε. 

μπάρες χρυσού

Αξίζει η επένδυση σε χρυσό;

Η επένδυση σε χρυσό είναι η πιο σταθερή, ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης και οικονομικής αστάθειας. Πρόκειται για μια κίνηση που προσφέρει ασφάλεια και συνιστά ένα βασικό κομμάτι για κάθε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Μάθετε πως να ξεχωρίζετε τον αυθεντικό χρυσό.

Η κατοχή χρυσού μπορεί να αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την διαφύλαξη του πλούτου σας και μπορεί να σας αποφέρει κέρδη σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το χρυσό εάν επιθυμούν τα χρήματά τους να είναι πραγματικά ασφαλή. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ο χρυσός έχει 4 βασικά χαρακτηριστικά.

 •  Είναι Ανθεκτικός

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό που δεν καταστρέφεται. Επίσης η ανθεκτικότητά του συνίσταται στο γεγονός πως, σε αντίθεση με άλλα υλικά, είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία. Ένα ακόμα θετικό του χρυσού είναι ότι δεν σκουριάζει. Επειδή δεν αντιδρά με άλλα στοιχεία, δεν αντιδρά ούτε με το οξυγόνο, ώστε να οξειδωθεί.

 • Είναι Φορητός

Μπορείτε να μεταφέρετε τον χρυσό από ένα μέρος σε κάποιο άλλο εύκολα, αφού μια μικρή ποσότητα χρυσού μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

 •  Είναι Διαιρετός

O χρυσός μπορεί να διαιρεθεί σε πολύ μικρά κομμάτια και να κατανεμηθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

 •  Έχει Εσωτερική Αξία

Η εσωτερική αξία ουσιαστικά είναι η αξία που έχει το ίδιο το υλικό. Ο χρυσός αντλεί εσωτερική αξία από τη χρησιμότητά του στη βιομηχανία. Ωστόσο, η εσωτερική του αξία, οφείλεται κυρίως στη σπανιότητά του. Επειδή, αφενός, τα αποθέματα σε χρυσό δεν είναι άπειρα και οι διαδικασίες εξόρυξης χρυσού είναι κοστοβόρες, και αφετέρου, δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε εργαστήριο, η ζήτησή του διαρκώς αυξάνεται. Γι’αυτούς του λόγους η τιμή του χρυσού διατηρείται υψηλή.

Αφού δείξαμε από που αντλεί την αξία του ο χρυσός, ας εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επένδυσης σε χρυσό.

Πλεονεκτήματα

Ο χρυσός αποτελεί την πιο δημοφιλή επένδυση από όλα τα πολύτιμα μέταλλα. Τα τρία βασικά πλεονεκτήματά του είναι:

 • Δεν χάνει την αξία του: Όπως είδαμε, σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία, ο χρυσός δεν χάνει την αξία του και έτσι μια τέτοια επένδυση βοηθάει στο να διατηρήσετε τον πλούτο σας.
 • Ρευστότητα: Λόγω της αυξημένης ζήτησης, μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να πουλάτε και να αγοράζετε χρυσό. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ρευστότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το προϊόν χρυού. Για παράδειγμα, μια χρυσή λίρα Αγγλίας μπορεί να είναι πιο ρευστή από μια μπάρα χρυσού.
 • Διαφοροποίηση: Εάν έχετε ήδη επενδύσει σε άλλα assets, μπορείτε με την προσθήκη του χρυσού να έχετε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα κι αν κάποια επένδυσή σας δεν πάει καλά, θα έχετε τη σταθερότητα μιας άλλης επένδυσης.

Εάν έχετε στην κατοχή σας χρυσό που θέλετε να ρευστοποιήσετε, στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο αγοράζουμε το χρυσό σας.

Πότε να επενδύσετε σε χρυσό;

Η καλύτερη στιγμή επένδυσης σε χρυσό είναι οι περίοδοι οικονομικής αστάθειας. Αν εξετάσουμε τα πρόσφατα στοιχεία κατά την οικονομική κρίση του 2008, όπως και κατά την περίοδο της πανδημίας, η τιμή του χρυσού ήταν σε διαρκή άνοδο. Στην αρχή της κρίσης, το 2007/08 η τιμή του χρυσού έφτασε στα €350 ανά ουγγιά. Τον Αύγουστο του 2020 η τιμή έφτασε σε ιστορικό υψηλό με €1.940 ανά ουγγιά. 

Δεν είναι εύκολο να σας πούμε αν σήμερα είναι μια καλή στιγμή γα να επενδύσετε κι αν η τιμή του χρυσού θα κινηθεί ανοδικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι βασικοί, διαχρονικοί παράγοντες  που φαίνονται αποτελεσματικοί και δείχνουν πότε είναι η καλύτερη στιγμή να επενδύσετε σε χρυσό.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές του χρυσού

Βασικός παράγοντας είναι τα καράτια του χρυσού. Όσο περισσότερα είναι τα καράτια, τόσο μεγαλύτερη είναι η τιμή. Οι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση της τιμής χρυσού έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος του χρυσού.

 • Δολάριο ΗΠΑ: Η αξία των χρημάτων επηρεάζει την τιμή, και το δολλάριο ΗΠΑ είναι ένα βασικό νόμισμα που μπορεί να την μεταβάλει. Όσο πέφτει η αξία του δολαρίου, τόσο αυξάνονται οι τιμές του χρυσού. Το ίδιο ισχύει και από την αντίστροφη πλευρά. Δηλαδή, όταν αυξάνεται η αξία του δολλαρίου, μειώνεται η τιμή του χρυσού.
 • Νομισματική πολιτική: Οι τιμές του χρυσού μπορούν να επηραστούν αρνητικά από τα υψηλά επιτόκια της αγοράς. Επομένως, μια καλή περίοδος για να επενδύσετε είναι όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά.
 • Οικονομικά στοιχεία: Στις χώρες με μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ, που η οικονομία έχει ανωδική πορεία, η τιμή συνήθως έχει πτωτική τάση. Γι’αυτό το λόγο η καλύτερη περίοδος επένδυσης είναι κατά τη διάρκεια οικονομικών υφέσεων.
 • Αβεβαιότητα: Επειδή ο χρυσός είναι περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου, σε περιόδους αστάθειας αυξάνεται η αξία του. Επομένως, η αβεβαιότητα αυξάνει την τιμή του. Η αβεβαιότητα, εκτός από οικονομική, μπορεί να είναι και πολιτική.

Πώς να επενδύσω σε χρυσό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επενδύσετε σε χρυσό. Μπορείτε να δείτε τις επιλογές σας και να αποφασίσετε ποιοι τρόποι ταιριάζουν στους επενδυτικούς σας στόχους. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι επένδυσης σε χρυσό είναι:

 1. Φυσικός Χρυσός: Πρόκειται για χρυσό στη φυσική του μορφή. Συνήθως υπάρχει σε μορφή ράβδων, νομισμάτων, ή κοσμημάτων. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι σε τραπεζικές θυρίδες ασφαλείας.

Μάθετε τα πάντα για την επένδυση σε χρυσές λίρες.

 1. Μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού: Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού. Πρόκειται για μια έμεση επένδυση αφού δεν έχετε στην κατοχή σας τον ίδιο τον χρυσό. Ενώ οι μετοχές ακολουθούν την τιμή του χρυσού, μπορεί να υπάρχουν πρόσθετες αυξομειώσεις που έχουν να κάνουν με την εταιρεία.
 2. ETFs: Τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια χρυσού, μέσω των οποίων μπορείτε να βάλετε χρήματα στην αγορά χρυσού. Mέσω αυτής της επένδυσης, δεν έχετε στην κατοχή σας το φυσικό εμπόρευμα, αλλά μικρές ποσότητες περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τον χρυσό μέσα σε ένα μόνο μερίδιο.
 3. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και άλλα μοχλευμένα προϊόντα: Σε αυτή την περίπτωση επενδύετε στον χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως, πως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τα προϊόντα με μόχλευση είναι αρκετά πολύπλοκα και ενέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ρίσκου. Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικιωμένοι με αυτά, σας συνιστούμε να αποφύγετε αυτή την επένδυση.

Υπάρχει ΦΠΑ για επενδύσεις;

Σε ότι έχει να κάνει με επένδυση σε χρυσό, δεν υπάρχει ΦΠΑ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι ράβδοι χρυσού και τα χρυσά νομίσματα. Αντιθέτως, οι επενδύσεις σε ασήμι φορολογούνται με ποσοστό 23%. Σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσετε τις επενδύσεις σας, απευθυνθείτε στον λογιστή σας.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, η επένδυση σε χρυσό είναι αρκετά σταθερή και επικερδής. Ο χρυσός δεν χάνει την αξία του καθώς δεν καταστρέφεται και είναι ένα σπάνιο μέταλλο. Η καλύτερη περίοδος για να κάνετε την επένδυσή σας είναι η περίδος ύφεσης και πολιτικής αστάθειας. Μπορείτε να επενδύσετε σε διάφορες μορφές χρυσού, όπως ETFs και μετοχές εταιρειών εξόρυξης, όμως αν δεν είστε έμπειρος επενδυτής, η καλύτερη επιλογή είναι ο φυσικός χρυσός, ο οποίος δεν υπόκειται και στην κατηγορία φορολογίσιμων επενδύσεων.