ενεχυροδανειστήριο logo

Πού μπορώ να πουλήσω μια χρυσή λίρα;

Μια χρυσή λίρα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους επένδυσης στην αγορά χρυσού, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη. Σε περίπτωση που έχετε μια στην κατοχή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι ένα περιουσιακό αγαθό το οποίο μπορείτε να αξιοποιήσετε αποδοτικά όταν θα έχετε ανάγκη για χρήματα.

Όπως σε όλες τις χρονικές περιόδους, έτσι και στην εποχή που ο πληθωρισμός είναι υψηλός, όπως και τη δική μας, η αγορά και πώληση της χρυσής λίρας, όπως και του χρυσού είναι σε διαρκή άνοδο. Φυσικά, υπάρχει σημαντικός λόγος για αυτό. Ο χρυσός έχει υψηλή αξία από μόνος του, ενώ σε περιόδους μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών, του χρήματος και των αγαθών γενικότερα, αποτελεί ένα αξιόπιστο μέσο επένδυσης.

Ας δούμε παρακάτω πού μπορεί να πουληθεί μια χρυσή λίρα, ποια είναι η διαδικασία, τι θα πρέπει να προσέξετε, ποιο είναι το κόστος, αλλά και πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε μια λίρα Αγγλίας.

Πόσο κοστίζει μια χρυσή λίρα;

Το κόστος μιας χρυσής λίρας δεν είναι συγκεκριμένο. Η τιμή της χρυσής λίρας εξαρτάται από την χώρα προέλευσης της, αν για παράδειγμα είναι από την Αγγλία, τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ είναι διαφορετική από μέρα σε μέρα, ανάλογα με την τιμή του χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πού μπορείτε να πουλήσετε μία χρυσή λίρα;

Για να προχωρήσετε στην έγκαιρη και αξιόπιστη αγορά και πώληση χρυσής λίρας έχετε δύο επιλογές. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν:

  • Νομισματοκοπείο
  • Τράπεζα της Ελλάδος
  • Σε ενεχυροδανειστήριο ή ανταλλακτήριο χρυσού
  • Online μέσω σελίδων που έχουν ειδίκευση σε αγοραπωλησία τιμαλφών

Τι θα πρέπει να προσέξετε στη διαδικασία πώλησης ή αγοράς χρυσών λιρών

Οι τράπεζες και τα νομισματοκοπεία αγοράζουν λίρες οι οποίες είναι σφραγισμένες και έχουν πιστοποιητικό γνησιότητας. Αυτό σημαίνει ότι λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία πώλησης σε αυτά τα σημεία. Συνήθως, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δεχθεί λίρα ως οικογενειακά κειμήλια ή δώρο, χωρίς συσκευασίες ή έγγραφα να τα συνοδεύουν. 

Επομένως, η πιο έγκυρη και αξιόπιστη μέθοδος είναι να απευθυνθείτε σε ένα ενεχυροδανειστήριο, το οποίο θα αγοράσει την χρυσή λίρα σας και να λάβετε το αντίστοιχο αντάλλαγμα σε μετρητά. Στο Αθηναϊκόν Ενεχυροδανειστήριο σεβόμαστε τη συναισθηματική αξία που μπορεί να έχετε με το αντικείμενο αυτό και το αγοράζουμε στις καλύτερες τιμές. Επισκεφθείτε ένα κατάστημα μας για να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Πιο αναλυτικά, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Προηγούμενες εκτιμήσεις: Όπως αναφέραμε και παραπάνω, υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν την τιμή της λίρας. Παράγοντες όπως η ποιότητα, η συλλεκτική αξία και η χρονολογία επηρεάζουν την τελική τιμή. Πριν λοιπόν προχωρήσετε σε πώληση, θα πρέπει να προχωρήσετε σε εκτίμηση, ώστε να γνωρίζετε το ποσό της τιμής που θα περιμένετε.
  • Πιστοποιητικά γνησιότητας: Σε περίπτωση που έχετε πιστοποιητικό γνησιότητας, η τιμή της πώλησης θα είναι ακόμη πιο υψηλή.
  • Διαφάνεια στις συναλλαγές: Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ανταλλακτήριο ή ενεχυροδανειστήριο που εμπιστευτείτε θα έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει σε εμφανές σημείο την ημερήσια τιμή χρυσού. Το βάρος μιας λίρας σε χρυσό είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της. Συνεπώς, θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο πωλείται ο χρυσός ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ποια είναι η διαδικασία της πώλησης;

Η διαδικασία της πώλησης της λίρας είναι αρκετά απλή. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το ενεχυροδανειστήριο, και να πραγματοποιηθεί η εκτίμηση. Οι ειδικοί στη συνέχεια θα σας κάνουν μια οικονομική πρόταση για την αγορά της. Σε περίπτωση που συμφωνήσετε σε κάποια προτεινόμενη τιμή, τότε θα γίνει η παράδοση του αντικειμένου, και του πιθανού κουτιού ή πιστοποιητικών που το συνοδεύουν και θα λάβετε άμεσα τα μετρητά.

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε μια αγγλική λίρα

Αγγλική χρυσή λίρα queen elizabeth

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ξεχωρίσετε αν η λίρα που έχετε είναι αγγλική. Μάλιστα, οι αγγλικές λίρες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το βάρος τους είναι περίπου στα 8 γραμμάρια, η διάμετρος τους είναι στα 22 χιλιοστά, το πάχος τους ανέρχεται σε 1,52 χιλιοστά. Όσον αφορά των αριθμό των καρατίων του χρυσού, αυτός δεν είναι άλλος από τον αριθμό 22. Στη μια τους την πλευρά θα έχουν ένα άλογο και την ημερομηνία έκδοσης τους. Από την άλλη, θα απεικονίζεται ένας από τους βασιλιάδες ή τις βασίλισσες της Αγγλίας. Καλό είναι να μπορείτε να ξεχωρίσετε μόνοι σας μία αληθινή χρυσή λίρα από μία κάλπικη, ώστε να διαπιστώσετε την αξία της και να γλυτώσετε χρόνο και κόπο στην περίπτωση που είναι ψεύτικη.

Ενδιαφέρεστε να πουλήσετε άλλα παλιά νομίσματα εκτός από χρυσές λίρες; Δείτε εδώ που μπορείτε να πουλήσετε τα παλιά σας νομίσματα.

Η αγορά και η πώληση της χρυσής λίρας είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία. Όμως, μπορεί να γίνει αρκετά απλή αν επιλέξετε έμπειρους και αξιόπιστους συνεργάτες, ώστε να λάβετε το ποσό αντίστοιχης αξίας με αυτό του πολύτιμου αντικειμένου σας!