ενεχυροδανειστήριο logo

Τι είναι τα καράτια χρυσού και πώς υπολογίζονται

Όταν ψάχνουμε για χρυσά κοσμήματα, πάντοτε συναντάμε τα καράτια που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την ποιότητα του χρυσού, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ενός κομματιού. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι όσο υψηλότερο είναι το καράτι, τόσο πιο ακριβό θα είναι. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα ένα καράτι; Τι σημαίνουν όλοι οι αριθμοί;

καράτια χρυσού τι είναι

Τι είναι το καράτι;

Ένα καράτι είναι η μονάδα μέτρησης της λεπτότητας ενός κομματιού χρυσού. Η λεπτότητα ενός τεμαχίου αντιπροσωπεύει το βάρος του λεπτόκοκκου μετάλλου που περιέχει, σε αναλογία, με το συνολικό βάρος, συμπεριλαμβανομένων των κραματοποιημένων μετάλλων.

Στον χρυσό, ένα καράτι είναι ένα κλασματικό μέτρο καθαρότητας για τα κράματα χρυσού, μετρημένο ανά 24 μέρη συνόλου. Ο καθαρός χρυσός, που δεν έχει αναμειχθεί με άλλα μέταλλα είναι επομένως το υψηλότερο δυνατό καράτι, χρυσός 24 καρατίων.

Τι ποσοστό χρυσού χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων;

καράτια στα κοσμήματα ποσοστό

Αν και πιο πολύτιμος, ο καθαρός χρυσός χρησιμοποιείται σπάνια για κοσμήματα λόγω του ότι είναι μαλακός και απαλός και έχει την τάση να γρατσουνίζει, να κάνει σημάδια και, γενικά, να καταστρέφεται εύκολα. Ως εκ τούτου, για την κατασκευή κοσμημάτων χρησιμοποιείται ένα κράμα χρυσού με άλλα μέταλλα, που εξουδετερώνει τα προαναφερθέντα.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο χρυσός 24 καρατίων είναι ο υψηλότερος δυνατός αριθμός σε καθαρό χρυσό, αλλά συχνά αναμιγνύεται, όπως είπαμε, με άλλα μέταλλα για να δημιουργηθούν κράματα που είναι πιο ανθεκτικά και πιο κατάλληλα για καθημερινή χρήση σε κοσμήματα. Όσο περισσότερο αναμιγνύεται ένα κράμα με καθαρό χρυσό, και επομένως όσο λιγότερος χρυσός υπάρχει, τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός των καρατίων.

Ο χρυσός συνήθως αναμιγνύεται είτε με ασήμι, ψευδάργυρο, χαλκό ή παλλάδιο, δημιουργώντας διαφορετικό αριθμό καρατίων και διαφορετικά χρώματα χρυσού, όπως τον ροζ χρυσό ή τον λευκό χρυσό.

Παραδοσιακά καράτια που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία χρυσών κοσμημάτων είναι τα 24k, 22k, 18k, 14k ή 10k.

Να σημειώσουμε ότι υψηλότερο καράτι δεν σημαίνει και υψηλότερης ποιότητας χρυσός. Ενώ το 24k είναι η πιο καθαρή μορφή χρυσού που υπάρχει, δεν σημαίνει ότι είναι υψηλότερης ποιότητας. Σημαίνει, όμως, ότι υπάρχει περισσότερος χρυσός σε αυτό και, ως εκ τούτου, είναι πιο πολύτιμο.

Ποιό είναι το πιο συνηθισμένο καράτι χρυσού για κοσμήματα;

καράτια χρυσού κοσμήματα

Το πιο συνηθισμένο καράτι που χρησιμοποιείται στα κοσμήματα και, γενικά, το πιο περιζήτητο είναι ο χρυσός 18 καρατίων. Αυτό σημαίνει ότι 18 από τα 24 (3/4) μέρη του κομματιού είναι καθαρός χρυσός, αριθμός σχετικά υψηλός. Το ένα τέταρτο που δεν είναι χρυσός θα αποτελείται από άλλα κράματα, κάνοντας το κόσμημα πιο ανθεκτικό, καλύτερο για καθημερινή χρήση και, ελαφρώς, φθηνότερο.

Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των καρατίων, τόσο λιγότερη ποσότητα καθαρού χρυσού περιέχει, άρα τόσο πιο προσιτό, πιο ανθεκτικό και πιο κατάλληλο για καθημερινή χρήση θα είναι.

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο εξειδικευόμαστε την πώληση και αγορά χρυσού και είμαστε στη διάθεσή σας, να εκτιμήσουμε με αξιοπιστία και εμπιστοσύνη τα χρυσά κοσμήματα που θέλετε να πουλήσετε. Επίσης, διαθέτουμε μια μεγάλη συλλογή, εφόσον θέλετε να αγοράσετε δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση, καλέστε μας σήμερα, στο 21 0522 1418, να κλείσετε το ραντεβού σας με τους έμπειρους και ειδικευμένους εκτιμητές μας. Πάντοτε στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με τα απαραίτητα πιστοποιητικά.