ενεχυροδανειστήριο logo

Πώς να ξεχωρίσετε τον αυθεντικό χρυσό

Δεδομένου ότι το παλιά σας κοσμήματα αξίζουν αρκετά στη σημερινή αγορά που διψάει για χρυσό, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ξεχωρίζετε τον πραγματικό χρυσό. Πολλοί δεν είναι σίγουροι για την αξία τους, γιατί δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν αν πρόκειται για πραγματικό χρυσό ή κάποιο άλλο μέταλλο. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν ο χρυσός είναι αληθινός; Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας δείξουν πώς να μπορείτε να έχετε άποψη σχετικά με αυτό.

Σφραγίδα καρατίων

σφραγίδα καρατίων

Σχεδόν όλος ο πραγματικός χρυσός είναι σφραγισμένος με ένα σήμα κατατεθέν που σημειώνει το βάρος καρατίων του κοσμήματος, όπως 10Κ ή 14Κ. Αυτή η σφραγίδα βρίσκεται συνήθως στο κούμπωμα ενός κολιέ ή βραχιολιού ή στο εσωτερικό ενός δαχτυλιδιού και αποτελείται από έναν αριθμό ακολουθούμενο από το γράμμα “K”. Ο αριθμός δείχνει πόσο από το μέταλλο είναι, στην πραγματικότητα χρυσός. Για παράδειγμα, η ένδειξη “14K” σημαίνει ότι είναι χρυσός 14 καρατίων και ότι τα 14/24 (λίγο πάνω από το μισό) του μετάλλου είναι χρυσός. Με την ίδια λογική, το 24Κ θα είναι 100% καθαρός χρυσός.
Ωστόσο, εάν ένα κόσμημα δεν έχει αυτή τη σφραγίδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από ψεύτικο χρυσό. Αυτό το συναντάμε κυρίως σε παλαιότερα κοσμήματα.

Δοκιμή νιτρικού οξέος

Μια άλλη μέθοδος για τον προσδιορισμό του πραγματικού χρυσού είναι με μια δοκιμή νιτρικού οξέος. Λάβετε υπόψιν ότι δεν συνιστάται η χρήση αυτής της δοκιμής σε κοσμήματα που σκοπεύετε να κρατήσετε ή που έχουν αξία μεταπώλησης. Για να εκτελέσετε αυτήν τη δοκιμή, κάντε μια ελαφριά, μικροσκοπική γρατσουνιά στο αντικείμενο, χρησιμοποιώντας μια μικρή λίμα νυχιών. Επιλέξτε ένα σημείο που δεν είναι αντιληπτό με γυμνό μάτι. Χρησιμοποιήστε ένα σταγονόμετρο για να εφαρμόσετε μια μικρή σταγόνα νιτρικού οξέος στην γρατσουνιά. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, τότε το κομμάτι είναι πιθανότατα κατασκευασμένο από πραγματικό χρυσό.
Όταν το νιτρικό οξύ έρχεται σε επαφή με πραγματικό χρυσό, δεν συμβαίνει καμία χημική αντίδραση. Ωστόσο, το νιτρικό οξύ αντιδρά με άλλα κράματα μετάλλων, όπως το ασήμι, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

Δοκιμή βαρύτητας και τεστ μαγνήτη

χρυσός τεστ μαγνήτη

Ρίξτε το χρυσό σας σε μια κανάτα με νερό. Ο χρυσός είναι ένα βαρύ μέταλλο. Ο πραγματικός χρυσός πρέπει να βυθιστεί. Οποιοδήποτε υποτιθέμενο χρυσό κόσμημα που επιπλέει πιθανότατα δεν είναι χρυσός.

Το τεστ μαγνήτη είναι επίσης ένα καλό τεστ, για να διαπιστωθεί εάν ο χρυσός είναι αληθινός ή ψεύτικος. Εάν το χρυσό αντικείμενο σας έλκεται από έναν μαγνήτη, σίγουρα δεν είναι πραγματικός χρυσός. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρυσός, απλώς ότι δεν είναι κατασκευασμένο με σημαντική ποσότητα χρυσού.

Επαγγελματική αξιολόγηση

επαγγελματική αξιολόγιση χρυσού

Ο πιο σίγουρος, όμως, τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο χρυσός είναι αληθινός ή όχι είναι να τον πάτε σε έναν αξιόπιστο εκτιμητή κοσμημάτων. Ένας εκτιμητής έχει τον εξοπλισμό, αλλά και τις γνώσεις και την εμπειρία, για να σας πει αν κάτι είναι πραγματικό χρυσό και να σας δώσει μια ειλικρινή και δίκαιη εκτίμηση της αξίας του αντικείμενού σας.

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο εξειδικευόμαστε την πώληση και αγορά χρυσού και είμαστε στη διάθεσή σας, να εκτιμήσουμε με αξιοπιστία και εμπιστοσύνη τα χρυσά κοσμήματα ή αντικείμενα που θέλετε να πουλήσετε. Επίσης, διαθέτουμε μια μεγάλη συλλογή, εφόσον θέλετε να αγοράσετε δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση, καλέστε μας σήμερα, στο 21 0522 1418, να κλείσετε το ραντεβού σας με τους έμπειρους και ειδικευμένους εκτιμητές μας. Πάντοτε στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με τα απαραίτητα πιστοποιητικά.