ενεχυροδανειστήριο logo

Μπλε διαμάντια: Οι μαγευτικοί πολύτιμοι λίθοι

Τα μπλε διαμάντια θεωρούνται από τους πιο όμορφους πολύτιμους λίθους στον κόσμο. Είναι σπάνια, εξαίσια και μυστηριώδη. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι γοητεύονται με τα μπλε διαμάντια, αφού αποτελούν ένα σύμβολο πολυτέλειας για αιώνες.

Μπορεί να γνωρίζετε πόσο όμορφα είναι τα μπλε διαμάντια, αλλά ξέρετε πώς κατασκευάζονται; Και πώς παίρνουν το χρώμα τους; Το Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο θα σας παρουσιάσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μπλε διαμάντι και τη συναρπαστική προέλευσή του.

Πως σχηματίζονται τα μπλέ διαμάντια

ακατέργαστο μπλε διαμάντι

 

Αν και υπάρχουν αρκετά διαμάντια με φυσικό χρώμα, όλα έχουν την ίδια γενική προέλευση. Τα διαμάντια κατασκευάζονται μέσα στον μανδύα της Γης. το στρώμα του πλανήτη μας που χωρίζει την επιφάνεια από τον λιωμένο πυρήνα του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν σχηματίζεται ένα διαμάντι, τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο. Όταν τίποτα άλλο δεν έχει εισβάλει ή παρεμποδίσει το σχηματισμό του γραφίτη, δημιουργείται ένα καθαρό διαμάντι. Αυτά τα διαμάντια είναι τα λευκά ή καθαρά διαμάντια. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που τα καθαρά διαμάντια θεωρούνται τα πιο συνηθισμένα.

Ωστόσο, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ένα ξένο στοιχείο θα μπορούσε να εμποδίσει τη δημιουργία του διαμαντιού. Όταν συμβεί αυτό, το διαμάντι αποκτά χρώμα. Τα χρωματιστά διαμάντια είναι πιο σπάνια από τα καθαρά διαμάντια και κάθε τύπος χρωματιστού διαμαντιού σχηματίζεται από ένα συγκεκριμένο στοιχείο ή συστατικό.

Για παράδειγμα, τα καφέ και τα ροζ διαμάντια σχηματίζονται κάτω από έναν ειδικό συνδυασμό θερμότητας και πίεσης που δημιουργούν παραμορφώσεις με το κρυσταλλικό πλέγμα και αντανακλούν το καφέ/ροζ χρώμα. Τα πράσινα διαμάντια δημιουργούνται μέσω της απορρόφησης της ακτινοβολίας μέσα στο έδαφος, τα κίτρινα ή πορτοκαλί διαμάντια δημιουργούνται από την απόφραξη του αζώτου και τα μοβ διαμάντια δημιουργούνται με υδρογόνο.

Τα μπλε διαμάντια παίρνουν το χρώμα τους κυρίως από το στοιχείο Βόριο. Όταν το βόριο συνδέεται με τον άνθρακα στο διαμάντι, απορροφά κόκκινες, κίτρινες και πράσινες περιοχές του χρωματικού φάσματος. δίνοντάς τους ένα μπλε χρώμα. Ο συνδυασμός δεν είναι ποτέ ο ίδιος, έτσι μπορούν να υπάρχουν πολλές παραλλαγές αποχρώσεων του μπλε σε κάθε διαμάντι. Υπάρχουν επίσης δύο κύριοι τύποι μπλε διαμαντιών, τα οποία χαρακτηρίζονται από την καθαρότητά τους (δεν υπάρχει υδρογόνο) και την μη καθαρότητά τους (παρουσία δευτερεύουσας απόχρωσης/υδρογόνου).

Η σπανιότητα των χρωματιστών διαμαντιών

δαχτυλίδι από μπλέ διαμάντι

Το οποιοδήποτε χρωματιστό διαμάντι θεωρείται πιο σπάνιο γενικά, με ορισμένα χρώματα να είναι πιο δύσκολο να βρεθούν από άλλα. Τα χρώματα που βρίσκονται πιο συχνά περιλαμβάνουν το καφέ και το ροζ, ενώ το πιο σπάνιο θεωρείται το κόκκινο και το μαύρο διαμάντι. Τα μπλε διαμάντια βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα κόκκινα διαμάντια ως το δεύτερο πιο σπάνιο χρωματιστό διαμάντι.

Αν και τα διαμάντια μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε στον κόσμο, υπάρχουν μέρη όπου βρίσκονται πιο συχνά. Δεδομένου ότι τα μπλε διαμάντια είναι σπάνια, υπάρχουν πολύ λίγα ορυχεία όπου μπορούν να βρεθούν. Τα περισσότερα από αυτά τα διαμάντια προέρχονται από το ορυχείο Argyle στην Αυστραλία και το ορυχείο Cullinan στη Νότιο Αφρική. Η Νότιος Αφρική τείνει να είναι η κύρια πηγή, με ορισμένες ιδιαίτερα μεγάλες εξορύξεις τα τελευταία χρόνια. Μπλε διαμάντια έχουν επίσης βρεθεί στην Ινδία και το Λεσότο.

Όλα τα διαμάντια αποτιμώνται και βαθμολογούνται με βάση τέσσερα κύρια συστατικά: διαύγεια, κοπή, καράτι και χρώμα. Το χρώμα του διαμαντιού είναι το πιο σημαντικό για τον προσδιορισμό της αξίας του, καθώς τα μπλε διαμάντια, χωρίς δευτερεύουσες αποχρώσεις, θεωρούνται τα πιο αγνά και σπάνια. Όσο περισσότερο βόριο υπάρχει, τόσο πιο ζωντανό θα είναι το μπλε.

Η αξία των μπλέ διαμαντιών

 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα μπλε διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια και αυτή η σπανιότητά τους τους κατατάσσει ανάμεσα στους πιο ακριβούς πολύτιμους λίθους στον κόσμο. Η φθίνουσα προσφορά αυτών των διαμαντιών συμβάλλει επίσης στην αύξηση της αξίας τους. Την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε αύξηση των τιμών των μπλε διαμαντιών έως και 17%.

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσο λίγα στην αγορά, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μια συγκεκριμένη τιμή για ένα μπλε διαμάντι. Μερικά μπλε διαμάντια μπορεί να αποτιμώνται σε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ανά καράτι, αν και κάποια σίγουρα αξίζουν και ακόμη περισσότερα.

Τα πιο διάσημα μπλέ διαμάντια

το διαμάντι hope
Το διάσημο διαμάντι Hope

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ένα μπλε διαμάντι, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το διαμάντι Hope. Αυτό το διαβόητο διαμάντι είναι έναw από τους πιο διάσημους πολύτιμους λίθους στην ιστορία και ζυγίζει 45,52 καράτια. Έχει μια εξαιρετικά περίεργη ιστορία και πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το διαμάντι Hope είναι καταραμένο. Η ιστορία του διαμαντιού είναι αξιοσημείωτη, καθώς τα αρχεία ιδιοκτησίας μπορούν να εντοπιστούν σχεδόν τέσσερις αιώνες πίσω.

Υπάρχουν επίσης το διαμάντι Wittelsbach-Graff, που πέρασε από την αυστριακή βασιλική οικογένεια, το Heart of Eternity, που εκτέθηκε στο Smithsonian, και το Star of Josephine. Αυτό το μπλε διαμάντι 7 καρατίων βαθμολογήθηκε ως εσωτερικά άψογο και πωλήθηκε σε δημοπρασία για 9,49 εκατομμύρια δολάρια.

Τα μπλε διαμάντια είναι από τα πιο σπάνια φυσικά θαύματα στον πλανήτη. Είναι μαγευτικά, καταπληκτικά και αξίζουν περισσότερο από πολλά άλλα διαμάντια μαζί. Όσοι έχουν την τύχη να δούνε με τα μάτια τους ένα μπλε διαμάντι δεν θα ξεχάσουν ποτέ την εμπειρία.

Για οποιαδήποτε ερώτηση και ανάγκη έχετε για αγορά σε μπλε διαμάντι, μπορείτε να μας καλέσετε σήμερα στο 21 0522 1418. Το Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο και οι έμπειροι εκτιμητές μας είναι πάντα στη διάθεση σας είτε θέλετε να πουλήσετε είτε να αγοράσετε πολύτιμους λίθους και, συγκεκριμένα, μπλε διαμάντια, πάντα με εχεμύθεια και αξιοπιστία.