ενεχυροδανειστήριο logo

Μαύρα διαμάντια: Η αξιοπερίεργη και αινιγματική ομορφιά τους

Tα μαύρα διαμάντια είναι σίγουρα εντυπωσιακά και, ενδεχομένως, αξιοπερίεργα, καθώς η εικόνα τους διαφέρει αρκετά από αυτό που γνωρίζουμε. Αλλά αξίζει να κοιτάξουμε πέρα από τη μοναδική τους εμφάνιση και να μάθουμε περισσότερα για αυτό το αινιγματικό στολίδι. Και αυτό θα κάνουμε με το σημερινό μας άρθρο.

Μια σύντομη ιστορία των μαύρων διαμαντιών

black-diamond-1

Αν και σήμερα θεωρούνται υπέροχα και μοναδικά, τα μαύρα διαμάντια είχαν ιστορικά χαμηλή εκτίμηση. Ο συγγραφέας J. R. Sutton έγραψε στο βιβλίο του Diamond: A Descriptive Treatise το 1928: «Το συνηθισμένο μαύρο διαμάντι δεν είναι πολύ διαφορετικό από το μαύρο κερί σφράγισης. Οι απόψεις διίστανται ως προς τις αρετές του ως πολύτιμου λίθου». Μόνο μερικά μαύρα διαμάντια είναι διάσημα και γνωστά, όπως το Black Orloff 67,50 ct – που ονομάζεται επίσης Μάτι του Μπράχμαν – το οποίο φημολογείται ότι είχε κλαπεί από ένα είδωλο στην Ινδία στις αρχές του 1800 και, μάλιστα, το συγκεκριμένο θεωρείται και καταραμένο, καθώς αρκετοί από τους ιδιοκτήτες του αυτοκτόνησαν.

Οι καταναλωτές έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον για τα μαύρα διαμάντια μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, όταν οι σχεδιαστές άρχισαν να τα χρησιμοποιούν στα κοσμήματα, ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας το να κάνει αντίθεση με μικροσκοπικά άχρωμα διαμάντια.

Τα δαχτυλίδια αρραβώνων με μαύρα διαμάντια έφτασαν, ωστόσο, στο ζενίθ τους, όταν ο κύριος Big έδωσε στην Carrie ένα δαχτυλίδι αρραβώνων με μαύρο διαμάντι 5 καρατίων στο τέλος της ταινίας Sex and the City 2 του 2010. Και κάπως έτσι σιγά σιγά το ενδιαφέρον για μαύρα διαμάντια συνέχισε να αυξάνεται, ειδικά στις νεότερες γενιές.

Σχετικό άρθρο: Διαμάντια και πολύτιμοι λίθοι: Η προσωπική συλλογή κοσμημάτων της Elizabeth Taylor

Πώς παίρνουν το χρώμα τους τα μαύρα διαμάντια

big black diamond

Η έρευνα για την αιτία του χρώματος στα μαύρα διαμάντια είναι σχετικά πρόσφατη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα φυσικά χρωματισμένα μαύρα διαμάντια παίρνουν το χρώμα τους από μεγάλες ποσότητες ή σύννεφα μικροσκοπικών εγκλεισμάτων ορυκτών όπως ο γραφίτης, ο πυρίτης ή ο αιματίτης που εκτείνονται σε όλη την πέτρα. Αυτά τα διαμάντια μπορεί επίσης να έχουν πολυάριθμες διασπάσεις που είναι βαμμένες μαύρες ή έχουν γίνει μαύρες λόγω γραφιτοποίησης. Είναι οι συγκεντρώσεις αυτών των εσωτερικών χαρακτηριστικών που ευθύνονται για τον χρωματισμό. Να σημείωσουμε σε αυτό το σημείο ότι το πραγματικό χρώμα ενός φυσικού μαύρου διαμαντιού μπορεί να κυμαίνεται από σχεδόν άχρωμο έως καφέ ή πράσινο της ελιάς.

Τα μαύρα διαμάντια φυσικού χρώματος είναι συνήθως εντελώς αδιαφανή, με υψηλή λάμψη που δίνει στις πέτρες μια σχεδόν μεταλλική εμφάνιση. Και ακριβώς για αυτούς τους λόγους το κόψιμο, αλλά και το γυάλισμά τους μπορεί να είναι δύσκολο. Να προσθέσουμε και ότι πρέπει επίσης να τοποθετούνται με μεγάλη προσοχή.

Ωστόσο, ένα εκλεκτό μαύρο διαμάντι σε φυσικό χρώμα είναι μια όμορφη πέτρα, με ξεχωριστή εμφάνιση, σε αντίθεση με άλλα διαμάντια στην αγορά. Είναι συχνά πιο προσιτά από άλλα διαμάντια, επίσης.

Τα περισσότερα από τα μαύρα διαμάντια που πωλούνται για κοσμήματα και δαχτυλίδια αρραβώνων έχουν υποστεί επεξεργασία για να προκαλέσουν το χρώμα. Πολλά αρχίζουν ως γκρίζα σπασμένα διαμάντια που υποβάλλονται σε επεξεργασία υψηλής θερμοκρασίας/χαμηλής πίεσης, η οποία γραφιτοποιεί τα εγκλείσματα, μαυρίζοντάς τα. Η τεχνητή ακτινοβολία άχρωμων διαμαντιών μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα πράσινο τόσο σκούρο που το διαμάντι φαίνεται μαύρο.

Σχετικό άρθρο: Τα διαμάντια είναι παντοτινά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πολυτιμότερο λίθο του κόσμου

Πώς βαθμολογούνται τα μαύρα διαμάντια;

μαύρο διαμάντι κλίμακα

Τα 4Cs – χρώμα, διαύγεια, κοπή και βάρος σε καράτι – μαζί με το International Diamond Grading SystemTM της GIA είναι τα πρότυπα με τα οποία βαθμολογούνται τα άχρωμα έως σχεδόν άχρωμα (χρωματικά διαμάντια D-to-Z). Τα μαύρα διαμάντια ξεφεύγουν από αυτό το εύρος χρωμάτων, επομένως το χρώμα τους αξιολογείται με βάση το σύστημα ταξινόμησης χρωμάτων της GIA για τα χρωματιστά διαμάντια.

Επιπλέον, επειδή τα μαύρα διαμάντια είναι αδιαφανή δεν μπορούν να ταξινομηθούν στην κλίμακα διαύγειας GIA. Ομοίως, επειδή δεν υπάρχει διακύμανση στον τόνο και τον κορεσμό ενός μαύρου διαμαντιού (σε αντίθεση με τα αντίστοιχα του ροζ, κίτρινου ή μπλε χρώματος), χρησιμοποιείται μόνο ο όρος Fancy black. Κατά συνέπεια, η GIA δεν εκδίδει αναφορές βαθμολόγησης για αυτά τα διαμάντια. Αντίθετα, η GIA εκδίδει μια αναφορά αναγνώρισης και προέλευσης έγχρωμου διαμαντιού. Σε αυτήν την αναφορά, τέτοια διαμάντια περιγράφονται ως φανταχτερά μαύρα και το χρώμα τους σημειώνεται είτε ως φυσικό είτε ως επεξεργασμένο.

Φροντίδα για το Black Diamond

δαχτυλιδι με μαύρο διαμάντι

Η φύση ενός μαύρου διαμαντιού είναι τέτοια που μπορεί να περιέχει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μικροσκοπικά κατάγματα. Αν και το διαμάντι εκτιμάται για την ανώτερη σκληρότητά του, αυτά τα πολλαπλά σπασίματα κάνουν τα μαύρα διαμάντια πιο ευάλωτα στο σπάσιμο από αιχμηρά χτυπήματα από τα άχρωμα διαμάντια.

Η φροντίδα και ο καθαρισμός των μαύρων διαμαντιών είναι τα ίδια όπως για κάθε ευαίσθητο πολύτιμο λίθο: Δεν χρησιμοποιούνται καθαριστικά με ατμό ή υπερήχους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά.

Τα μαύρα διαμάντια έχουν μια μοναδική και δραματική ομορφιά και αποτελούν πάντα μια κομψή και ενδιαφέρουσα επιλογή για ζευγάρια που θα ήθελαν να ξεχωρίζουν με τις επιλογές τους.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα κλείσουμε το άρθρο μας με τις πιο συνηθισμένες απορίες που μπορεί να έχετε για τα μαύρα διαμάντια, προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα την ιδιαίτερη φύση του συγκεκριμένου πολύτιμου λίθου.

Είναι τα Black Diamonds πραγματικά διαμάντια;

Τα μαύρα διαμάντια είναι πραγματικά διαμάντια, με την ίδια χημική σύνθεση με τα παραδοσιακά άχρωμα διαμάντια. Η κύρια διαφορά μεταξύ των άχρωμων διαμαντιών και των μαύρων διαμαντιών είναι ο αριθμός των εγκλεισμάτων, τα οποία είναι υπεύθυνα για να δίνουν στα μαύρα διαμάντια το χρώμα τους.

Τι συμβολίζουν τα μαύρα διαμάντια;

Ακριβώς όπως τα άχρωμα διαμάντια, τα μαύρα διαμάντια συμβολίζουν την αιώνια, άψογη και αμετάβλητη αγάπη, καθιστώντας τα τέλεια για ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων. Τα μαύρα διαμάντια συνδέονται επίσης με το πάθος, τη δράση και την ενέργεια.

Είναι τα μαύρα διαμάντια πιο ακριβά από τα λευκά;

μαύρο διαμάντι vs λευκό διαμάντι

Αν και τα μαύρα διαμάντια είναι πιο σπάνια από τα λευκά, άχρωμα διαμάντια, γενικά κοστίζουν λιγότερο στην αγορά τους. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η χαμηλότερη ζήτηση. Ενώ τα άχρωμα διαμάντια χρησιμοποιούνται ευρέως σε διαμαντένια δαχτυλίδια αρραβώνων και άλλα κοσμήματα, τα μαύρα διαμάντια είναι περισσότερο ένας πολύτιμος λίθος.

Πόσο αξίζει ένα μαύρο διαμάντι 1 καρατίου;

Όπως και με άλλους πολύτιμους λίθους, η τιμή ενός μαύρου διαμαντιού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και την ποιότητα του διαμαντιού. Κατά μέσο όρο, πάντως, ένα μαύρο διαμάντι ενός καρατίου είναι λιγότερο ακριβό από ένα λευκό διαμάντι.

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία 42 ετών να εκτιμήσουμε αξιόπιστα και με ασφάλεια όλους τους πολύτιμους λίθους. Είτε επιθυμείτε να πουλήσετε είτε να αγοράσετε διαμάντια, οι έμπειροι εκτιμητές μας θα είναι πάντα δίπλα σας να σας δώσουν προσφορά και να σας συμβουλεύσουν σχετικά με την αγορά σας. Τα διαμάντια μπορεί να αποτελούν μια εξαιρετική επένδυση, αλλά και να επισφραγίσουν μια ιδιαίτερη στιγμή σας. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.