ενεχυροδανειστήριο logo

Τα διαμάντια είναι παντοτινά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πολυτιμότερο λίθο του κόσμου

Τι πρέπει, όμως, να ξέρετε για τα διαμάντια; Ποια είναι η ιστορία τους και ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν κάθε διαμάντι μοναδικό;

Η ιστορία των διαμαντιών

Τα πρώτα διαμάντια βρέθηκαν στην Ινδία τον 4ο αιώνα π.Χ., υπολογίζεται όμως ότι είχαν σχηματιστεί στον πυρήνα της γης πριν από 900 εκατομμύρια χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά τα διαμάντια αποτέλεσαν εμπόρευμα στις εμπορικές οδούς που συνδέουν την Ινδία και την Κίνα, στον γνωστό δρόμο του μεταξιού. Την εποχή της ανακάλυψής τους, τα διαμάντια αποτιμήθηκαν ως εξαιρετικά πολύτιμα λόγω της λάμψης τους και της ικανότητάς τους να διαθλούν το φως.

Παραδόξως, τα διαμάντια μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά με το κάρβουνο. Και τα δύο αποτελούνται από την πιο κοινή ουσία στη γη: τον άνθρακα. Αυτό που κάνει τα διαμάντια διαφορετικά από το κάρβουνο είναι ο τρόπος, με τον οποίο τα άτομα άνθρακα είναι διατεταγμένα. Τα διαμάντια δημιουργούνται όταν ο άνθρακας υποβάλλεται σε εξαιρετικά υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες που συμβαίνουν στη λιθόσφαιρα, η οποία βρίσκεται περίπου 100-300 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Μέχρι τον 18ο αιώνα, η Ινδία θεωρούνταν η μόνη πηγή διαμαντιών. Όταν τα ορυχεία ινδικών διαμαντιών εξαντλήθηκαν, ξεκίνησε η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών. Το 1866, το 15χρονο αγόρι Erasmus Jacobs βρήκε στις όχθες του ποταμού Οράγγη στη νότια Αφρική ένα διαμάντι 21,25 καρατίων, το οποίο αρχικά θεώρησε ότι είναι βότσαλο! Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη πηγή διαμαντιών στη γη βρίσκεται σε διάφορα σημεία στην Αφρική, όπου επιπλέον είναι η πηγή και άλλων πολύτιμων λίθων, όπως τα σμαράγδια, τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια.

 

 

 

Τα χαρακτηριστικά των διαμαντιών

Τα διαμάντια αξιολογούνται με βάση τέσσερα κύρια χαρακτηριστικά (τα λεγόμενα 4 cs) σύμφωνα με το Gemological Institute of America (GIA):

  • Χρώμα (colour): Το χρώμα του διαμαντιού όσο πιο άχρωμο είναι, τόσο ακριβότερο. Η κλίμακα ξεκινάει από το D που θεωρείται απόλυτα άχρωμο και τελειώνει στο Z που έχει ξεκάθαρο κιτρινωπό χρώμα. Τα διαμάντια D, E, F είναι τα ακριβότερα, τα G βρίσκονται κάπου στη μέση όσον αφορά την τιμή, ενώ το H είναι αρκετά φθηνότερο. Από εκεί και κάτω, το διαμάντι κιτρινίζει ορατά και φαίνεται χειρότερης ποιότητας.
  • Καράτια (carat): Τα καράτια καθορίζουν το μέγεθος του διαμαντιού και ξεκινούν από 0,2. Στους κοινούς θνητούς, τα κοσμήματα και κυρίως τα  δαχτυλίδια φτάνουν μέχρι το 1 καράτι, καθώς η τιμή αυξάνεται εκθετικά όσο αυξάνονται τα καράτια. Δηλαδή, το 1 καράτι δεν έχει διπλή τιμή αλλά τετραπλή από το μισό.
  • Καθαρότητα (clarity): Η καθαρότητα του διαμαντιού έχει να κάνει με το πόσο διαφανές είναι το διαμάντι και αν έχει εσωτερικά ψεγάδια. Με βάση την ταξινόμηση του GIA, την υψηλότερη καθαρότητα έχουν τα διαμάντια LC και FL, τα οποία δεν έχουν κανένα ψεγάδι, αλλά είναι πολύ σπάνια. Έπονται τα διαμάντια με καθαρότητα IF και VVS, ενώ μετά στην κλίμακα είναι οι καθαρότητες VS1, VS2 και SI.
  • Κοπή (cut): Η κοπή είναι το πιο εξειδικευμένο από τα χαρακτηριστικά του διαμαντιού. Έχει να κάνει με το σχήμα που έχει δοθεί στον λίθο, το οποίο σχετίζεται με το πώς το διαμάντι αντανακλά το φως. Μερικές γνωστές κοπές είναι το brilliant, princess, oval και pear.

 

Τα πιο όμορφα και ακριβά διαμάντια τα έχουμε δει σε διάσημους, οι οποίοι δεν διστάζουν να δείξουν την αγάπη τους στις αγαπημένες τους με εντυπωσιακά διαμάντια που αξίζουν μια περιουσία. Ενδεικτικά να πούμε ότι ο George Clooney ζήτησε σε γάμο τη γυναίκα του Amal Alamuddin με ένα μονόπετρο με διαμάντι 7 καρατίων! Ο David Beckham κατά τη διάρκεια του γάμου του με τη Victoria της έχει χαρίσει 13 δαχτυλίδια με διαμάντια. Από τα μεγαλύτερα διαμάντια, πάντως, φόρουσε η Julie Andrews, της οποίας ο γάμος με τον Blake Edwards ξεκίνησε με ένα διαμάντι 9 καρατίων!

Στο Αθηναϊκόν Ενεχυροδανειστήριο μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από κοσμήμάτα προς πώληση με διαμάντια. Όλα διαθέτουν το πιστοποιητικό τους από το Gemological Institute of America, το γνωστότερο και πιο αξιόπιστο σύστημα ποιοτικού ελέγχου των διαμαντιών, όπου αναγράφονται τα χαρακτηριστικά του διαμαντιού με βάση διεθνείς μετρήσεις.