ενεχυροδανειστήριο logo

12 τρόποι να ξεχωρίσετε ένα αληθινό διαμάντι από ένα συνθετικό

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη δομή και τα συστατικά ενός διαμαντιού, μπορεί να σας οδηγήσουν να πιστέψετε ότι ένας πολύτιμος λίθος είναι διαμάντι, ενώ μπορεί να είναι απλά ένας ημιπολύτιμος λίθος. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να εντοπίσετε ένα ψεύτικο διαμάντι και το Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο θα σας παρουσιάσει πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Αυτός ο οδηγός είναι, σίγουρα, χρήσιμος και πρακτικός, ωστόσο καμία μεμονωμένη δοκιμή στο σπίτι δεν θα πρέπει να θεωρείται και απολύτως πειστική. Αντίθετα ένας ειδικός στα διαμάντια έχει την κατάλληλη εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να επιβεβαιώσει εάν ένα διαμάντι είναι πραγματικό ή ψεύτικο.

1. Το τεστ με το νερό

διαμαντι νερό

Χρησιμοποιήστε αυτό το απλό τεστ για να βεβαιωθείτε ότι ένα διαμάντι είναι πραγματικό.

Βρείτε ένα ποτήρι κανονικού μεγέθους και γεμίστε το με νερό στα ¾ του. Ρίξτε προσεκτικά την πέτρα στο ποτήρι. Αν ο πολύτιμος λίθος βυθιστεί, είναι πραγματικό διαμάντι. Εάν επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, έχετε στα χέρια σας ένα ψεύτικο διαμάντι. Ένα πραγματικό διαμάντι έχει υψηλή πυκνότητα, επομένως η δοκιμή νερού δείχνει αν η πέτρα σας ταιριάζει με αυτό το επίπεδο πυκνότητας.

2. Το τεστ με την ανάσα

διαμαντια ζουμ

Κρατήστε τον λίθο ανάμεσα σε δύο δάχτυλα και διοχετεύστε με το στόμα σας μια αναπνοή. Μια ελαφριά ομίχλη θα σχηματιστεί στο διαμάντι λόγω της υγρασίας και της θερμότητας της αναπνοής σας. Εάν η ομίχλη αυτή εξαφανιστεί αμέσως, το διαμάντι είναι πραγματικό. Εάν χρειαστούν αρκετά δευτερόλεπτα για να διασκορπιστεί, πιθανότατα πρόκειται για ψεύτικο διαμάντι. Τα διαμάντια μεταφέρουν αποτελεσματικά τη θερμότητα και, επομένως, διαχέουν γρήγορα τη θερμότητα.

3. Έλεγχος της ρύθμισης και της βάσης

δαχτυλίδι με διαμάντι

Εάν το διαμάντι έχει ήδη τοποθετηθεί σε ένα δαχτυλίδι, δείτε τον τύπο ρύθμισης και βάσης που χρησιμοποιείται.

Λόγω της μεγάλης τιμής ενός διαμαντιού, το πραγματικό θα τοποθετηθεί μόνο σε πολύτιμα μέταλλα υψηλής ποιότητας. Για παράδειγμα, ένα πραγματικό διαμάντι θα τοποθετηθεί σε υλικά όπως ο λευκός χρυσός, η πλατίνα, ο κίτρινος χρυσός.
Για να δείτε εάν η ρύθμιση είναι πραγματικά όπως περιγράφεται, κοιτάξτε μέσα στο κέντρο του δακτυλιδιού για σημάδια. Για παράδειγμα, τα σημάδια 10K, 14K και 18K υποδεικνύουν τα καράτια του χρυσού που χρησιμοποιείται. Οι σημάνσεις PT και Plat αναφέρονται στην πλατίνα. Αν δείτε έναν αριθμό όπως 585, 770, 900 και 950, αυτά είναι σημάδια που υποδεικνύουν επίσης πλατίνα ή χρυσό.

Εάν δείτε ένα C.Z., φερειπείν, ο πολύτιμος λίθος είναι ζιργκόν και όχι πραγματικό διαμάντι.

4. Ζεστάνετε την πέτρα και δείτε αν σπάει

διαμάντια φωτιά

Τα διαμάντια είναι κατασκευασμένα από απίστευτα ισχυρό υλικό και δεν ανταποκρίνονται στην υψηλή θερμότητα.

Για να ελέγξετε εάν ένα διαμάντι είναι πραγματικό χρησιμοποιώντας θερμότητα, γεμίστε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Χρησιμοποιήστε ένα σετ πένσες ή πυρίμαχα γάντια για να κρατήσετε την πέτρα. Ζεστάνετε την πέτρα με έναν αναπτήρα για περίπου 40 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, ρίξτε την πέτρα απευθείας στο κρύο νερό. Εάν η πέτρα σπάσει, δεν είναι πραγματικό διαμάντι. Ένα αληθινό διαμάντι δεν θα δείξει καμία αντίδραση, πόσο περισσότερο να σπάσει.

Η θερμική δοκιμή ελέγχει την ποιότητα και την αντοχή της πέτρας. Λόγω της γρήγορης διαστολής και συστολής της θερμότητας, αδύναμα υλικά όπως το γυαλί ή το ζιργκόν θα σπάσουν.
Επειδή τα διαμάντια είναι ένα από τα ισχυρότερα υλικά στον πλανήτη, θα είναι ανθεκτικά σε τέτοιες δοκιμές θερμότητας. Η θερμότητα θα διασκορπιστεί γρήγορα και το διαμάντι δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή της θερμοκρασίας.

5. Δοκιμή υπεριώδους φωτός

diamanti uv

Ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσετε το διαμάντι κάτω από ένα φως UV και να παρακολουθήσετε την αντίδραση. Τα περισσότερα διαμάντια εκπέμπουν μια μπλε λάμψη, αλλά όχι όλα. Μερικά διαμάντια δεν λάμπουν κάτω από το υπεριώδες φως. Για αυτόν τον λόγο, εάν η πέτρα δεν λάμπει, τα αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα ότι πρόκειται για ψεύτικο διαμάντι.

Επειδή αυτή η δοκιμή δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική, είναι καλύτερο, όπως προαναφέραμε, να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό διαμαντιών που θα χρησιμοποιήσει τον προηγμένο εξοπλισμό του για να δοκιμάσει την πέτρα.

6. Δοκιμή στο σπίτι ελέγχοντας τη διαθλαστικότητα και την ανακλαστικότητα

διαμαντι λάμψη

Όταν βλέπετε ένα διαμάντι να αστράφτει, βιώνετε την ικανότητά να διαθλά το φως με γυμνό μάτι. Όταν ένα διαμάντι το κάνει αυτό καλά και αστράφτει λαμπερά, ονομάζεται λαμπρότητα.
Πέτρες που δεν είναι διαμάντια δεν θα διαθλάσουν το φως. Θα έχουν πολύ λιγότερη λάμψη, αν υπάρχει καθόλου.Να αναφέρουμε, επίσης, πως επειδή ένα αληθινό διαμάντι έχει ισχυρές διαθλαστικές ιδιότητες, το φως θα αναπηδά σε διαφορετικές κατευθύνσεις αντί για ευθεία γραμμή.

Εκτός από τη διαθλαστικότητα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πέτρα με βάση την ανακλαστικότητά της. Ενώ η διαθλαστικότητα σχετίζεται με τις κατευθύνσεις που αναπηδά το φως, η ανακλαστικότητα αναφέρεται στην ποσότητα και την ποιότητα του φωτός που αντανακλάται από την πέτρα, περιλαμβάνοντας τόσο τη λευκή λάμψη όσο και την έγχρωμη που λάμπει από ένα διαμάντι.
Ένα πραγματικό διαμάντι αντανακλά το λευκό φως εξαιρετικά καλά, παρέχοντας τέλεια λάμψη. Τα διαμάντια αντανακλούν επίσης το έγχρωμο φως με υπέροχο και μοναδικό τρόπο.

Εάν συγκρίνετε ένα πραγματικό διαμάντι με ένα ψεύτικο διαμάντι, μπορείτε να παρατηρήσετε μια δραστική διαφορά στη λευκή και έγχρωμη φωτεινή λάμψη που εκπέμπει το πραγματικό διαμάντι.

Όσα αναφέραμε μέχρι τώρα είναι ασφαλώς κάποιες πρακτικές μέθοδοι για να διαπιστώσετε αν η πέτρα που έχετε στα χέρια σας είναι πραγματικό διαμάντι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και απολύτως αξιόπιστες.
Συνίσταται, λοιπόν, να απευθύνεστε σε έναν ειδικό στα διαμάντια που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ένα διαμάντι είναι γνήσιο, χρησιμοποιώντας διάφορες αποδεδειγμένες μεθόδους και εργαλεία:

7. Επιθεώρηση διαμαντιού με φακό

διαμάντι φακός

Ένας επαγγελματίας διαμαντιών θα έχει πρόσβαση σε έναν ειδικό μεγεθυντικό φακό που χρησιμοποιείται για διαμάντια, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα. Με αυτόν, ένας επαγγελματίας θα αναζητήσει ατέλειες μέσα στο διαμάντι. Ενώ ένα ψεύτικο διαμάντι μπορεί να κατασκευαστεί τέλεια, ένα αληθινό διαμάντι θα έχει μικρές ατέλειες που ονομάζονται εγκλείσματα.

Χρήση ανιχνευτή θερμικής αγωγιμότητας (γνωστός και ως “The Diamond Tester”)
Οι γεμολόγοι, επίσης, διαθέτουν αισθητήρα θερμικής αγωγιμότητας ή μετρητή. Θα χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να προσδιορίσουν τη θερμική αγωγιμότητα ενός πολύτιμου λίθου. Επειδή τα διαμάντια είναι αποτελεσματικοί αγωγοί θερμότητας, το διαμάντι θα διασκορπίσει τη θερμότητα γρήγορα αφού θερμανθεί.
Εάν ο πολύτιμος λίθος διαχέει τη θερμότητα με πιο αργό ρυθμό, το διαμάντι δεν είναι πραγματικό.

8. Δοκιμή πραγματικού διαμαντιού με ζύγιση υψηλού προφίλ

διαμάντι ζυγαριά

Οι εκτιμητές πολύτιμων λίθων διαθέτουν, συνήθως, μια πολύ καλά συντονισμένη ζυγαριά για τη μέτρηση μικρών διαφορών στο βάρος. Το βάρος ενός πραγματικού διαμαντιού θα είναι χαμηλότερο από ψεύτικες πέτρες—αλλά μόνο οι ειδικές ζυγαριές για τη ζύγιση καρατίων θα μπορούν να ανιχνεύσουν αυτές τις μικρές διαφορές.

9. Χρήση αγωγιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας

διαμάντι ηλεκτρική ενέργεια

Ο εντοπισμός ενός ψεύτικου διαμαντιού μπορεί επίσης να επιτευχθεί μέσω ηλεκτρικής ενέργειας με το τεστ αγωγιμότητας που εκτελείται από τον εκτιμητή. Τα διαμάντια μεταδίδουν τον ηλεκτρισμό καλύτερα από άλλες πέτρες.
Ένας ελεγκτής ηλεκτρικής ενέργειας θα παρέχει ένα σαφές σημάδι για το εάν η πέτρα είναι αληθινή ή δημιουργήθηκε από εργαστήριο. Ένα διαμάντι θα δείξει αγωγιμότητα ενώ άλλες πέτρες όχι.

10. Εξέταση με χρήση μικροσκοπίου

διαμάντι μικροσκόπιο

Με μεγέθυνση 1200x σε ένα ηλεκτρικό μικροσκόπιο, ένας εκτιμητής είναι σε θέση να εξετάσει λεπτομερώς την πέτρα. Σε αυτό το επίπεδο μεγέθυνσης, θα μπορούν να δουν εγκλείσματα και μικρές διαφορές στα πραγματικά διαμάντια σε σύγκριση με τα ψεύτικα.

11. Χρήση ακτινογραφίας

διαμάντι xray

Για να ελέγξετε τις εσωτερικές, μοριακές ιδιότητες μιας πέτρας, μπορείτε να τη στείλετε σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο διαμαντιών. Τα μηχανήματα ακτίνων Χ που διαθέτουν θα μπορούν να πουν εάν η πέτρα έχει ακτινοδιαφανή μοριακή δομή. Τα αληθινά διαμάντια είναι ακτινοδιαφανή, ενώ τα ψεύτικα έχουν πιο αδιαφανή χαρακτηριστικά.

Είναι το Scratch Test αξιόπιστο για να βεβαιωθείτε ότι ένα διαμάντι είναι πραγματικό;
Το Scratch Test ήταν, κάποτε, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική που είχε ως στόχο να προσδιορίσει τη σκληρότητα ενός ορυκτού πολύτιμου λίθου. Η δοκιμή περιελάμβανε ξύσιμο του πολύτιμου λίθου κατά μήκος ενός καθρέφτη, προκειμένου να διααπιστωθεί αν θα σημειώνονταν γρατσουνιές στον καθρέφτη ή στην πέτρα.

Γνωρίζουμε σίγουρα πως ένα διαμάντι σχηματίζεται με πολύ ισχυρά υλικά, αλλά και τα ψεύτικα είναι αρκετά ανθεκτικά στις γρατσουνιές. Για αυτούς τους λόγους, η δοκιμή αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής.

12. Πώς να αναγνωρίσετε το λευκό ζαφείρι

διαμάντι vs λευκό ζαφείρι

Τα ζαφείρια είναι συνήθως διαθέσιμα σε μπλε χρώμα, αλλά και σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του λευκού, που φαίνεται καθαρά με γυμνό μάτι. Τα λευκά ζαφείρια συχνά παρουσιάζονται ως διαμάντια, αλλά δεν προσφέρουν τη χαρακτηριστική λάμψη και την αντίθεση του διαμαντιού σε σκοτεινές και φωτεινές περιοχές.
Εάν η πέτρα φαίνεται πιο θολή στο χρώμα – που σημαίνει ότι δεν έχει διακριτά φωτεινά και σκοτεινά μέρη – είναι πιθανό να είναι ένα λευκό ζαφείρι.

Πολλές, λοιπόν, από τις δοκιμές που αναφέραμε μπορούν να καθορίσουν εάν ένα διαμάντι είναι πραγματικό ή συνθετικό.

Ωστόσο, λόγω του αριθμού και της πολυπλοκότητας των συνθετικών πολύτιμων λίθων, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εκτιμητή πολύτιμων λίθων, για να ελέγξετε τα κομμάτια που έχετε ήδη στο σπίτι σας. Αυτοί οι ειδικοί είναι εκπαιδευμένοι στο να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν ένα ψεύτικο διαμάντι.

Οι ειδικοί εκτιμητές του Αθηναϊκού Ενεχυροδανειστηρίου στα διαμάντια είτε για να πωλήσετε είτε για να αγοράσετε ένα διαμάντι, είναι στη διάθεσή σας για να σας υποδείξουν, με γνώση και εμπειρία 42 ετών, εάν ένα διαμάντι που έχετε στην κατοχή σας είναι αληθινό η συνθετικό. Κάθε διαμάντι που αγοράζετε από εμάς θα συνοδεύεται πάντοτε από ένα νόμιμο πιστοποιητικό GIA, HRD, KLP ή GTL και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το διαμάντι σας ταιριάζει με το πιστοποιητικό. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418, όπου απαντάμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και απορίες με ειλικρίνεια και χρήσιμες συμβουλές.