ενεχυροδανειστήριο logo

Τα 10 πιο ακριβά νομίσματα στον κόσμο

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι τα χρήματά μας μπορεί να αξίζουν περισσότερο από την έντυπη αξία τους.

Κι όμως, είναι κάτι που συμβαίνει και αφορά σε παράγοντες όπως η ηλικία, η σπανιότητα, τα σφάλματα εκτύπωσης και η ιστορική σημασία.

Έτσι, όπως θα δείτε, τα χρήματά σας θα μπορούσαν να αξίζουν πολύ περισσότερο από την ονομαστική τους αξία στο μέλλον, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένετε μερικούς αιώνες, για να μπορέσετε να τα πάτε σε δημοπρασία!

Το Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο σας ετοίμασε μια λίστα με τα 10 πιο ακριβά νομίσματα στον κόσμο:

10. Liberty Head Nickel (1913) – Hawai Five-O Star

Liberty Head Nickel (1913) – Hawai Five-O Star

Τιμή: 3,7 εκατομμύρια δολάρια

Το πρώτο νόμισμα στη λίστα είναι του 1913 και χρησιμοποιήθηκε σε μια από τις πιο εμβληαμτικές τηλεοπτικές σειρές του 1970, το Hawai Five-O.

Πιστεύεται ότι το νόμισμα ήταν ένα από τα πέντε πρωτότυπα Liberty Head Nickels, τα οποία κλάπηκαν από το νομισματοκοπείο από έναν πρώην υπάλληλο και, με κάποιον τρόπο, έφτασαν σε ιδιωτικές δημοπρασίες και συλλογές νομισμάτων.

Το Liberty Head Nickel πουλήθηκε τελευταία φορά σε δημοπρασία, από την Heritage Auctions, το 2007, για $3.737.500.

9. Bust Dollar – Class 1 – Dexter-Poque Sacimen (1804)

Bust Dollar – Class 1 – Dexter-Poque Sacimen (1804)

Τιμή: 3,8 εκατομμύρια δολάρια

Το συγκεκριμένο νόμισμα είναι εξαιρετικά μοναδικό και πολύτιμο, λόγω της μακρόχρονης ιστορίας του, και με ένα μικρό «D» τυπωμένο σε ένα από τα σύννεφα στην πίσω πλευρά του νομίσματος, το οποίο έδειχνε ότι το νόμισμα ανήκε σε έναν πολύ πλούσιο Νομισματικό, ονόματι James V. Dexter.

Το νόμισμα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1804 και είναι ιδιαίτερα ελκυστικό μεταξύ των συλλεκτών νομισμάτων, καθώς υπάρχουν μόνο οκτώ γνωστά νομίσματα κατηγορίας 1 που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Το Bust Dollar Class 1 πωλήθηκε σε δημοπρασία, στις 31 Μαρτίου 2017, από τις Stack’s Bowers Galleries & Sotherby’s, για 3.865.750 $.

8. $1 Million Gold Canadian Maple Leaf (2007)

$1 Million Gold Canadian Maple Leaf (2007)

Τιμή: 4,02 εκατομμύρια δολάρια

Πωλήθηκε έναντι 4.020.000 δολαρίων, τον Ιούνιο του 2010, από τον οίκο δημοπρασιών Dorotheum, στη Βιέννη.

Ήταν το πρώτο νόμισμα εκατομμυρίων δολαρίων στον κόσμο, που παρήχθη από το καναδικό νομισματοκοπείο το 2007.

Το νόμισμα είναι κατασκευασμένο από 99,999% καθαρό χρυσό.

Όπως γνωρίζουμε σήμερα, μόνο πέντε από αυτά τα νομίσματα έχουν αγοραστεί από συλλέκτες νομισμάτων σε όλον τον κόσμο.

7. Silver Dollar Class 1 – 1804 – (The Watters-Childs Sacimen)

Silver Dollar Class 1 – 1804 – (The Watters-Childs Sacimen)

Τιμή: 4,1 εκατομμύρια δολάρια

Πωλήθηκε για 4,1 εκατομμύρια δολάρια, τον Αύγουστο του 1999. Eίναι το πιο γνωστό παράδειγμα ασημένιου δολαρίου του 1804 στον κόσμο.

Έχει βαθμολογηθεί ως proof-68, από την Professional Coin Grading Service και, το 1999, ήταν το πιο ακριβό νόμισμα στον κόσμο, ξεπερνώντας το προηγούμενο κατά περισσότερο από το διπλάσιο.

Το 2016, το κέρμα βγήκε σε δημοπρασία, για άλλη μια φορά, λαμβάνοντας μια εντυπωσιακή προσφορά 10.575.000 δολαρίων, που ήταν το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων που προσφέρθηκε ποτέ για ένα κέρμα!

Ωστόσο, το κέρμα δεν κατέληξε να πουληθεί για αυτήν την τιμή, καθώς η προσφορά δεν πληρούσε την αποθεματική τιμή της δημοπρασίας.

Έτσι, το δείγμα 1804 Silver Dollar Class 1 Watters-Childs, εξακολουθεί να αποτιμάται στα 4,1 εκατομμύρια δολάρια.

6. Liberty Head Nickel – Morton-Smith-Eliaspberg (1913)

Liberty Head Nickel – Morton-Smith-Eliaspberg (1913)

Τιμή: 4,5 εκατομμύρια δολάρια

Το Morton-Smith-Eliaspberg Liberty Head Nickel έφτασε τα 4.560.000 δολάρια σε δημοπρασία το 2018.

Ένας από τους λόγους για την αξία και τη σπανιότητά του είναι η όμορφη επιφάνειά του, που μοιάζει με καθρέφτη.

Είναι το μόνο, από τα πέντε γνωστά κέρματα, που έχει αυτό το φινίρισμα, καθιστώντας το έτσι ακόμα πιο πολύτιμο για τους συλλέκτες και τους λάτρεις των νομισμάτων.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια διαμάχη γύρω από αυτό το νόμισμα, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία παραγωγής από το νομισματοκοπείο.

5. Edward III Florin (1343)

Edward III Florin (1343)

Τιμή: 6,8 εκατομμύρια δολάρια

Το παλαιότερο νόμισμα στη λίστα μας, για την ακρίβεια περίπου 670 ετών, εκτιμάται επί του παρόντος σε κάτι λιγότερο από 7 εκατομμύρια δολάρια.

Όχι μόνο αυτό το νόμισμα είναι ένα από τα πιο ακριβά νομίσματα στον κόσμο, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο σπάνια και είναι πολύ πιθανό να μη βρεθούν άλλα πανομοιότυπα νομίσματα.

Το νόμισμα, που σήμερα αποτιμάται στα 6,8 εκατομμύρια δολάρια, βρέθηκε το 2006 και πουλήθηκε σε δημοπρασία την ίδια χρονιά.

Τα δύο εναπομείναντα νομίσματα, που βρέθηκαν στον ποταμό Tyne το 1857, εκτίθενται επί του παρόντος στο Βρετανικό Μουσείο.

4. Brasher Doubloon (1787)

Brasher Doubloon (1787)

Τιμή: 7,4 εκατομμύρια δολάρια

Το Brasher Doubloon του 1787 ήταν το αποτέλεσμα του στόχου ενός άνδρα να πείσει την Πολιτεία της Νέας Υόρκης να χρησιμοποιήσει χάλκινα νομίσματα αντί για χρυσά.

Ωστόσο, το κράτος δεν συμφώνησε με το σχέδιο του Ephriam Brasher να κατασκευαστούν από χαλκό τα νέα νομίσματα.

Ο Brasher, όντας πραγματικά ταλαντούχος, αγνόησε το κράτος και αποφάσισε να κόψει νέα νομίσματα ούτως ή άλλως, κυρίως σε μπρούτζο, αλλά και μερικά χρυσά νομίσματα 22 καρατίων στο πλάι.

Επειδή αυτά τα νομίσματα είναι τόσο σπάνια και έχουν μια τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία, θεωρούνται εξαιρετικά πολύτιμα και εξαιρετικά ταξινομημένα.

Το 2011, μια εταιρεία επενδύσεων της Wall Street αγόρασε ένα νόμισμα σε δημοπρασία για 7,4 εκατομμύρια δολάρια.

3. Saint-Gaudens Double Eagle (1907)

Saint-Gaudens Double Eagle (1907)

Τιμή: 7,6 εκατομμύρια δολάρια

Το Saint-Gaudens Double Eagle 1907 είναι ένα νόμισμα που αποδείχτηκε πιο δύσκολο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες από ό,τι αναμενόταν.

Η περίπλοκη σχεδίασή του οδήγησε σε ένα κενό στην παραγωγή, που σημαίνει ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει.

Η απόφαση ήταν ευθύνη του Charles Barber, του επικεφαλής χαράκτη των νομισματοκοπείων των ΗΠΑ, ο οποίος επέλεξε να αφαιρέσει τις λέξεις «In God We Trust» από το νόμισμα.

Ωστόσο, αυτό δεν πήγε καλά με το Κογκρέσο, αλλά το νόμισμα παρέμεινε ούτως ή άλλως στην παραγωγή και τώρα αξίζει μια περιουσία…
7,6 εκατομμύρια δολάρια για την ακρίβεια!

2. Double Eagle (1933)

Double Eagle (1933)

Τιμή: 7,6 εκατομμύρια δολάρια

Ο επόμενος κύκλος του Double Eagles, που κόπηκε το 1933, ανακλήθηκε από το ευρύ κοινό και έλιωσε από το νομισματοκοπείο, λόγω του ότι ο τότε Πρόεδρος, Theodore Roosevelt, απαγόρευε σε οποιονδήποτε να κατέχει χρυσό.

Αυτό συνέβη επειδή πίστευε ότι θα βοηθούσε την τραπεζική κρίση εκείνης της εποχής, ωστόσο, με κάποιον τρόπο, ένα μικρό ποσό των Double Eagles του 1993 ξέφυγε από τα θησαυροφυλάκια του νομισματοκοπείου.

Τώρα είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι εξακολουθεί να είναι παράνομο να κατέχετε ένα από αυτά τα νομίσματα και, αν σας βρουν να έχετε ένα, θα κατασχεθεί αμέσως.

Ωστόσο, ένας ιδιώτης κατάφερε, άγνωστο πώς, να αποκτήσει ένα νόμισμα, το οποίο αρχικά ανήκε στον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου, όμως, στη συνέχεια, αναγκάστηκε να πουλήσει το νόμισμα και να μοιραστεί τα έσοδα με το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ.

Το Double Eagle του 1933 πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2002 για 7.590.020 δολάρια.

1. 1794/5 Flowing Hair Silver/Copper Dollar

1794/5 Flowing Hair Silver/Copper Dollar

Τιμή: 10 εκατομμύρια δολάρια

Αρκετοί ειδικοί νομισματικοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό ήταν το πρώτο ασημένιο νόμισμα που κόπηκε και εκδόθηκε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Έθεσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την πιο ακριβή πώληση ενός νομίσματος που έγινε ποτέ το 2013, πουλώντας λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια.

Το νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1792, κόβοντας μόνο χάλκινα νομίσματα με σχέδια για δύο χρόνια, προτού προχωρήσει στην κοπή ασημένιων νομισμάτων.

Οι συλλέκτες νομισμάτων έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αυτό το ιστορικό και εξαιρετικά πολύτιμο νόμισμα για περισσότερα από 200 χρόνια, γεγονός που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην ιστορία και την τιμή.

Πωλώντας για 10 εκατομμύρια δολάρια το 2013, το Flowing Hair Silver/Copper Dollar είναι το πιο ακριβό νόμισμα στον κόσμο.

Είναι εκπληκτικό να πιστεύει κανείς ότι ένα νόμισμα $1 ή $20 θα μπορούσε να αξίζει εκατομμύρια δολάρια σήμερα, μόνο και μόνο λόγω μερικών λέξεων που λείπουν ή σφαλμάτων εκτύπωσης, αλλά αυτά είναι τα γεγονότα!

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια συλλογή νομισμάτων, τότε ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λίστα ως έμπνευση για τη συλλογή σας στο μέλλον.

Στο Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο είμαστε στη διάθεσή σας να εκτιμήσουμε με γνώση και αξιποπιστία τις χρυσες λίρες και τα νομίσματα που έχετε στην κατοχή σας και να σας καθοδηγήσουμε είτε θέλετε να προχωρήσετε σε πώληση είτε σε αγορά για τη συλλογή σας. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.