Έχετε αναρωτηθεί, ίσως, ποια αρχαία ελληνικά νομίσματα είναι τα πιο ακριβά και σπάνια σε όλον τον κόσμο;
Η αρχαία Ελλάδα υπήρξε ανάμφιβολα κοιτίδα πολιτισμού, αλλά και μια ισχυρή εμπορική οικονομία, δεν θα μπορούσαν, λοιπόν, να λείπουν και αξιόλογα, αλλά και σπάνια νομίσματα, στα οποία να αποτυπώνεται και η οικονομική της ευρωστία, αλλά και η απαράμιλλη Τέχνη και τεχνική, που τη χαρακτήριζαν.
Το Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο έχει τη χαρά να σας παρουσιάσει και να σας γνωρίσει τα πιο ακριβά αρχαία ελληνικά νομίσματα, που έχουν πωληθεί σε δημοπρασίες:
1. Ο χρυσός στατήρας του Παντικαπαίου
Το ρεκόρ κατέχει ο χρυσός στατήρας με πορτρέτο του Παντικαπαίου, ο οποίος απέφερε 3.250.000 δολάρια σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2012.
Το Παντικάπαιον, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας, διακινούσε ναυτιλιακά σιτηρά από τα εύφορα χωράφια της Ουκρανίας, για να θρέψει τις ελληνικές πόλεις. Με βάρος 9,12 γραμμάρια, το νόμισμα κόπηκε μεταξύ 350 και 300 π.Χ. Στην πίσω όψη, ένας γρύπας στέκεται πάνω από ένα στάχυ, το οποίο περιβάλλεται από τα τρία πρώτα γράμματα του ονόματος της πόλης. Στον εμπροσθότυπο, απεικονίζεται το γενειοφόρο κεφάλι ενός σάτυρου.
Το κεφάλι του σάτυρου είναι ένα πραγματικό θαύμα προσωπογραφίας. Ότι τόσες εκφράσεις θα μπορούσαν να αποδοθούν σε μία τόσο μικρή επιφάνεια, δεν θα μπορούσε να το πιστέψει κανείς αν δεν το είχε δει! Εάν έπρεπε να επιλεγεί ένα μόνο νόμισμα, που να χαρακτήριζε τον μεγαλύτερο από όλους τους χαράκτες, θα ήταν σίγουρα αυτό. Δυστυχώς ο ταλαντούχος δημιουργός του δεν άφησε κανένα όνομα πίσω του, αλλά δε θα μπορούσε παρά να είναι ένας τέλειος καλλιτέχνης με αξιοσημείωτη και πρωτότυπη ιδιοφυΐα, για να έχει δημιουργήσει αυτό το αξέχαστο και εκπληκτικό μικρό διαμάντι!
2. Το τετράδραχμο του Κίμωνα, Συρακούσες
Στις ελληνικές πόλεις της Σικελίας, κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., η Τέχνη της χάραξης νομισμάτων έφτασε σε ένα επίπεδο τεχνικής και δημιουργικής αριστείας, που δεν θα εμφανιζόταν ξανά πριν από τον 18ο αιώνα μ.Χ. Πόλεις, όπως οι Συρακούσες, ο Ακράγας, η Λεοντινόη και η Νάξος συναγωνίστηκαν μεταξύ τους, για να γιορτάσουν τις προστάτιδές τους θεότητες και τις αθλητικές και στρατιωτικές τους νίκες σε μεγάλα ασημένια αρχαία νομίσματα.
Σε ευρωπαϊκή δημοπρασία του 2014, ένα υπέροχα τονισμένο τετράδραχμο των Συρακουσών απέφερε 2.737.000 ελβετικά φράγκα (CHF), που ισοδυναμούν με 3.052.750 $ – ρεκόρ για ένα ελληνικό ασημένιο νόμισμα.
Στη λίστα του με τα 100 καλύτερα αρχαία νομίσματα, ο Harlan Berk κατατάσσει αυτόν τον τύπο στο νούμερο 7 και γράφει:
«Κανείς δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί αν ο καλλιτέχνης Κίμων ήταν ερωτευμένος με μια όμορφη κοπέλα, όταν δημιούργησε αυτό το απίστευτο νόμισμα, γιατί η εικόνα της Αρέθουσας είναι τέλεια από κάθε άποψη!».
3. Το δεκάδραχμο του Ακράγαντα
Μέχρι να λεηλατηθεί από τους Καρχηδόνιους, το 406 π.Χ., ο Ακράγας (τώρα Αγκριτζέντο), ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις στον ελληνικό κόσμο. Λίγο πριν από την πτώση του, ο Ακράγας εξέδωσε ένα υπέροχο δεκάδραχμο, για να τιμήσει έναν νικητή ολυμπιακής αρματοδρομίας. Στην εμπρόσθια όψη, ο θεός Ήλιος οδηγεί το άρμα του στον ουρανό με έναν αετό να πετάει ψηλά. Η πίσω όψη δείχνει ένα ζευγάρι αετών να αγκαλιάζονται πάνω από έναν λαγό που μόλις έχουν σκοτώσει.
Οι ανυπόγραφες μήτρες αποδίδονται, σύμφωνα με το ύφος τους, στους δασκάλους Μύρωνα (οπισθότυπος) και Πολύαινο (οπισθότυπος). Σε ευρωπαϊκή δημοπρασία του 2012, ένα δείγμα αυτού του τύπου, από τη διάσημη συλλογή Hunt, πουλήθηκε για 2.300.000 ελβετικά φράγκα, που ισοδυναμούν με 2.492.144 $. Λέγεται όμως ότι το νόμισμα ούτε πληρώθηκε ούτε παραδόθηκε ποτέ και η παρούσα κατάστασή του είναι αβέβαιη.
Στη λίστα του Berk με τα 100 καλύτερα αρχαία νομίσματα, αυτό το νόμισμα είναι το νούμερο 8.
Λιγότερα από 10 δείγματα αυτού του νομίσματος είναι γνωστά. Το μουσείο Τέχνης του Χάρβαρντ έχει ένα φθαρμένο δείγμα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει ένα καλύτερο και μάλιστα, το 2019, είχε δοθεί ως δάνειο στο τοπικό μουσείο του Αγκριτζέντο.
4. Το δεκάδραχμο των Αθηνών
Στην αυτοβιογραφία του, ο θρυλικός έμπορος νομισμάτων Bruce McNall περιγράφει, πολύ γλαφυρά, την πρώτη του συνάντηση με τον ακόμα πιο θρυλικό έμπορο νομισμάτων Leo Mildenberg:
Ο Leo χόρευε ουσιαστικά, καθώς μας οδηγούσε στο θησαυροφυλάκιό του, για να μας δείξει μερικά από τα νομίσματά του. Ήταν όλα όμορφα, ρωμαϊκά και ελληνικά δείγματα. Με μια σχεδόν ευλαβική φωνή τον ρώτησα ήσυχα ποιο ήταν, κατά τη γνώμη του, το καλύτερο. Άπλωσε το χέρι σε έναν δίσκο που περιείχε ένα μόνο ασημένιο νόμισμα.
«Αυτό, καλέ μου φίλε, είναι το μεγαλύτερο νόμισμα στον κόσμο».
Στο κέντρο του δίσκου με επένδυση από βελούδο βρισκόταν ένα ασημένιο δεκάδραχμο της Αθήνας.
Στη λίστα του Harlan Berk με τα 100 καλύτερα αρχαία νομίσματα, αυτό είναι το νούμερο 2. Με γνωστά μόνο περίπου 40 γνήσια δείγματα(καθώς υπάρχουν πολλές επιδέξιες απομιμήσεις), το ασημένιο δεκάδραχμο της Αθήνας, που κόπηκε μεταξύ του 467-465 π.Χ., είναι ένα από τα πιο ελκυστικά και επιθυμητά αρχαία νομίσματα. Στον εμπροσθότυπο, σε πολύ ψηλό ανάγλυφο, απεικονίζεται το κρανιοφόρο κεφάλι της θεάς Αθηνάς. Η όπισθεν πλευρά απεικονίζει μια κουκουβάγια, με τα φτερά ανοιχτά. Στα 42,5 γραμμάρια, το νόμισμα είναι τόσο μεγάλο που ξεπέρασε τα όρια της κοπής με σφυρηλάτηση στο χέρι.
Σε ευρωπαϊκή δημοπρασία του 2010, ένα δείγμα απέφερε 850.000 ελβετικά φράγκα (που ισοδυναμούν με 852.643 δολάρια ΗΠΑ), έναντι εκτίμησης 750.000 φράγκων
5. Ο χρυσός Στατήρας των Αθηνών
Με τα πλούσια ορυχεία αργύρου στο Λαύριο, η Αθήνα δεν είχε ανάγκη για κανονική νομισματοκοπία χρυσού. Αλλά μια χούφτα στατήρες και κλάσματα νομισμάτων κόπηκαν εκτάκτως, εν καιρώ πολέμου, το 406-407 π.Χ. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο χρυσός για αυτά τα νομίσματα αφαιρέθηκε από αγάλματα στην Ακρόπολη, τα οποία χρησίμευαν ως ένα είδος αποθεματικού του τότε Υπουργείου Οικονομικών.
Μόνο τέσσερα δείγματα του στατήρα χρυσού 8,6 γραμμαρίων είναι γνωστά, τρία από αυτά σε μουσεία. Το τέταρτο, το οποίο περιγράφεται ως «το πιο γνωστό δείγμα και ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά νομίσματα στον κόσμο», εμφανίστηκε σε ευρωπαϊκή δημοπρασία το 2008 και απέφερε 950.000 ελβετικά φράγκα, που ισοδυναμούν με 783.182 δολάρια ΗΠΑ.
Στο Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο, η 42 ετών εμπειρία μας σε πώληση και αγορά χρυσών λιρών και νομισμάτων, καθώς και η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τους εκτιμητές μας, σας επιτρέπει να προχωρήσετε είτε σε πώληση είτε σε αγορά νομισμάτων-λιρών με πλήρη εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση και διευκρίνιση. Καλέστε μας τώρα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.