ενεχυροδανειστήριο logo

Μαργαριτάρια: Η προέλευση και τα είδη τους                                                                                                                         

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να σας πουν ότι τα μαργαριτάρια προέρχονται από τη θάλασσα. Πέρα από αυτό, όμως, οι περισσότεροι –ακόμα και εκείνοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μαργαριτάρια– δεν μπορούν να σας πουν πώς σχηματίζονται ή/και ποιοι τύποι μαργαριταριών είναι διαθέσιμοι και τις διαφορές μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, ένας σχετικά μικρός αριθμός ανθρώπων συνειδητοποιεί ακόμη και ότι τα μαργαριτάρια έχουν σχήματα διαφορετικά από στρογγυλά ή χρώματα άλλα από το λευκό και το κρεμ. Η εκπαίδευση του εαυτού σας σχετικά με την προέλευση και τα είδη των μαργαριταριών είναι κάτι περισσότερο από μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, καθώς θα σας κάνει καλύτερο αγοραστή. Εάν γνωρίζετε τι είναι αυτό που αγοράζετε και τους παράγοντες που επηρεάζουν την αξία του, μπορείτε να περιηγηθείτε καλύτερα στα νερά της αγοράς των μαργαριταριών και να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την καλύτερη προσφορά για τα χρήματά σας. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν αγοράζετε κολιέ, βραχιόλια, χαλαρές πέρλες ή μαργαριτάρια για δαχτυλίδια αρραβώνων. πως δημιουργούνται τα μαργαριτάρια

Πώς δημιουργούνται τα μαργαριτάρια; 

Τα μαργαριτάρια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ομορφιάς και της μαγείας της Μητέρας Φύσης. Είναι το υποπροϊόν ενός απίστευτου αμυντικού μηχανισμού που παρουσιάζουν τα στρείδια και άλλα μαλάκια. Το εσωτερικό αυτών των πλασμάτων είναι πολύ μαλακό και τραυματίζονται εύκολα από τους μικρότερους βράχους και κομμάτια κελύφους που τυχαίνει να παρασύρονται μέσα. Όταν ένας από αυτούς τους ερεθιστικούς παράγοντες εισχωρεί μέσα σε ένα στρείδι, το στρείδι παράγει μια γαλακτώδη ουσία που ονομάζεται μαρμελάδα, την οποία στη συνέχεια χρησιμοποιεί για να μονώσει το τρυφερό κρέας του από την τραχιά υφή του βράχου ή του κομματιού άμμου. Το στρείδι το τυλίγει και το κυλάει γύρω γύρω, ξανά και ξανά, μέχρι να χτιστεί ένα παχύ στρώμα προστασίας. Τα στρώματα αυτά σχηματίζουν αυτό που γίνεται το μαργαριτάρι.

Αν και υπέροχη, αυτή η ιστορία δημιουργίας είναι κάτι περισσότερο από ένα ενδιαφέρον γεγονός για τη φύση. Γνωρίζοντας ότι έτσι σχηματίζονται τα μαργαριτάρια σας βοηθά να καταλάβετε γιατί τα διάφορα συστατικά των μαργαριταριών είναι έτσι όπως είναι. Για παράδειγμα, ο τύπος και η υφή προκαλούν τις ποικιλίες στο χρώμα και την ανακλαστικότητα ή λάμψη των μαργαριταριών. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί τα μαργαριτάρια έρχονται σε διάφορα σχήματα. Επειδή δεν είναι κατασκευασμένα από τον άνθρωπο ή τη μηχανή, επιτυγχάνουν τις μοναδικές ιδιότητες που τους αποδίδει η Μητέρα Φύση κατά τη διαδικασία σχηματισμού. Όπως όλα όσα γίνονται φυσικά, η δημιουργία μαργαριταριών δεν είναι μια ακριβής επιστήμη

Οι ταξινομήσεις και τα διαφορετικά είδη μαργαριταριών

μαργαριτάρι κολιέ

Φυσικά μαργαριτάρια

Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι φτιαγμένα 100% από τη φύση. Αυτό αναφέρεται στη διαδικασία πριν οι άνθρωποι ξεκινήσουν την καλλιέργεια μαργαριταριών. Είναι αλήθεια ότι τα φυσικά μαργαριτάρια είναι σχεδόν ανύπαρκτα στη σημερινή αγορά.

Καλλιεργημένα μαργαριτάρια

Αυτά είναι τα μαργαριτάρια που καλλιεργούνται και αποτελούν περισσότερο από το 99% της σημερινής αγοράς. Είναι πανομοιότυπα με τα φυσικά μαργαριτάρια σχεδόν από κάθε άποψη.

Απομιμήσεις μαργαριταριών

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια ΔΕΝ είναι απομιμήσεις μαργαριταριών. Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια δημιουργούνται από στρείδια και μύδια, όπως και τα φυσικά μαργαριτάρια.  Οι απομιμήσεις μαργαριταριών , από την άλλη, δεν είναι καθόλου πέρλες. Δεν προέρχονται από τη θάλασσα και δεν καλλιεργούνται μέσα σε ζωντανά πλάσματα. Συνήθως αποτελούνται από γυαλί ή πλαστικό, σε αντίθεση με το φυσικό. Κανένας αξιόπιστος πωλητής ή κατασκευαστής κοσμημάτων δεν θα πουλούσε ποτέ μαργαριτάρια απομίμησης, χωρίς να τα παρουσιάσει με σαφήνεια ως τέτοια σε πιθανούς αγοραστές.

Μαργαριτάρια γλυκού νερού

Τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους: Τα μαργαριτάρια που σχηματίζονται σε πηγές γλυκού νερού σε αντίθεση με τα μαργαριτάρια του ωκεανού.

 
 Τα μαργαριτάρια  Akoyα

είναι ένα μαργαριτάρι θαλασσινού νερού που πήρε το όνομά του από τον τύπο του στρειδιού που τα παράγει, που ονομάζεται, αναπάντεχα, το στρείδι Akoya. Τα περισσότερα Akoyas προέρχονται από ιαπωνικές φάρμες μαργαριταριών και τα Akoyas είναι το πιο δημοφιλές είδος μαργαριταριών σε όλο τον κόσμο. Τα Akoyas ήταν το πρώτο είδος μαργαριταριού που καλλιεργήθηκε, γεγονός που μιλά για τη δημοτικότητα αυτού του πολύτιμου λίθου και την επιθυμία του κόσμου να τον κατέχει. Όταν σκέφτεστε το κλασικό, στρογγυλό, λευκό μαργαριτάρι, πιθανότατα οραματίζεστε ένα Akoya.

South Sea Pearls 

Τα μαργαριτάρια της Νότιας Θάλασσας είναι οι αληθινοί θησαυροί του κόσμου των μαργαριταριών. Προέρχονται από το στρείδι Pinctada maxima και είναι πολύ μεγαλύτερα και πιο λαμπερά από άλλες ποικιλίες μαργαριταριών. Επειδή τα μεγαλύτερα μαργαριτάρια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σχηματιστούν, λιγότερες καλλιέργειες της Νότιας Θάλασσας μπορούν να συγκομιστούν στον χρόνο που αφιερώνεται στην καλλιέργεια άλλων τύπων στρειδιών, καθιστώντας τα μαργαριτάρια της Νότιας Θάλασσας από τα πιο πολύτιμα και ακριβότερα στον κόσμο.

Τα μαργαριτάρια Ταϊτής

Επίσης γνωστά ως μαύρα μαργαριτάρια, τα μαργαριτάρια της Ταϊτής σχηματίζονται από το στρείδι Pinctada margaritifera. Αντλούν το όνομά τους από το γεγονός ότι βρίσκονται κυρίως γύρω από τα νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας και της Ταϊτής. Τα μαργαριτάρια της Ταϊτής είναι συνήθως σε ένα σκούρο πράσινο χρώμα που μπορεί να φαίνεται μαύρο (εξ ου και η κοινή τους ονομασία).

Ποιο είδος μαργαριταριού είναι καλύτερο;

Δεν υπάρχει, φυσικά, σωστή απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Τα μαργαριτάρια είναι σε μια μεγάλη ποικιλία. Εκτός από το ότι διατίθενται σε μια ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων, τα ίδια τα μαργαριτάρια μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορους τύπους κοσμημάτων που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά τους με διάφορους τρόπους. Τα νήματα μαργαριταριών, για παράδειγμα, είναι αξιοσημείωτα λόγω της ενσωμάτωσής τους από έναν αριθμό μαργαριταριών που ταιριάζουν μεταξύ τους σε χρώμα, μέγεθος και σχήμα. Τα μενταγιόν, από την άλλη πλευρά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμφανίσετε έναν μικρό αριθμό μαργαριταριών, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα κεντρικό σημείο εστίασης. Εκτός από τα περιδέραια, από μαργαριτάρια κατασκευάζονται σκουλαρίκια, βραχιόλια, δαχτυλίδια και βασικά οποιοδήποτε είδος κοσμήματος κυκλοφορεί στην αγορά. Υπάρχει κυριολεκτικά ένας ατελείωτος αριθμός διαφορετικών τρόπων και τύπων μαργαριταριών που μπορούν να ενσωματωθούν σε κοσμήματα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Το είδος του μαργαριταριού που θα σας ταιριάζει καλύτερα είναι μια ερώτηση που μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε.

Τα μαργαριτάρια αγαπήθηκαν και συνεχίζουν να αγαπιούνται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή ανάμεσα στις νύφες και σε άλλα μέλη των γαμήλιων εκδηλώσεων και έχουν δει πρόσφατα μια αύξηση στη δημοτικότητα για την ενσωμάτωσή τους και σε δαχτυλίδια αρραβώνων. Η εκπαίδευση του εαυτού σας σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους κατασκευάζονται, πωλούνται και φροντίζονται τα μαργαριτάρια σας φέρνει στην καλύτερη δυνατή θέση για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον κόσμο της ιδιοκτησίας μαργαριταριών. 

Πρέπει, ωστόσο να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, πως, για να πουλήσετε μαραγαριτάρια, θα πρέπει αυτά να είναι σε άψογη κατάσταση και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το το γνωρίζετε. 

Στο Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο  έχουμε γνώση και εμπειρία 42 ετών στην αγορά και πώληση κοσμημάτων και χρυσού. Οι εκτιμητές μας διαθέτουν την τεχνογνωσία και τα προσόντα να εκτιμήσουν τα χρυσά κοσμήματά σας με αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Διαθέτουμε επίσης μια μεγάλη συλλογή σε κοσμήματα με μαργαριτάρια που μπορείτε να δείτε και να κάνετε την επιλογή σας. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Είμαστε στη διάθεσή σας για αποιαδήποτε απορία σας και διευκρίνηση χρειάζεστε.