ενεχυροδανειστήριο logo

Birkin & Kelly: Οι πιο εμβληματικές τσάντες στην ιστορία του HERMÈS

Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η τσάντα Birkin HERMÈS είναι το ιερό δισκοπότηρο των τσαντών — αλλά δεν είναι το μόνο πολυπόθητο στιλ από τον γαλλικό οίκο.
Γιατί υπάρχει και η τσάντα Kelly. Αυτή η τσάντα είναι εξίσου περιζήτητη – και όπως και η Birkin, έχουν μια λίστα αναμονής που ταιριάζει απόλυτα με το στιλ τους και το πόσο θρυλικές και περιζήτητες είναι.

Kelly bag

Hermes Kelly Sellier Retourne

Με πρώτη ονομασία Sac à Dépêches, η τσάντα Kelly παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1935. Η ηθοποιός που έγινε πριγκίπισσα, Grace Kelly, ερωτεύτηκε το σχέδιο HERMÈS όταν την κράτησε στο γύρισμα της ταινίας «To Catch a Thief» του Alfred Hitchcock. Ωστόσο, ήταν η προσπάθειά της να κρύψει την κοιλίτσα της εγκυμοσύνης της με την τσάντα στα μέσα της δεκαετίας του 1950, που πραγματικά κέντρισε την προσοχή των μέσων. Καθώς οι φωτογραφίες της πριγκίπισσας του Μονακό εμφανίστηκαν στα περιοδικά σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση για την τσάντα HERMÈS αυξήθηκε εκθετικά. Αν και έγινε αμέσως γνωστή ως τσάντα Kelly, η HERMÈS την μετονόμασε επίσημα το 1977.

Grace Kelly Hermes Bag

Birkin bag

jane birkin

 

Η ιστορία της Birkin πηγαίνει λίγο διαφορετικά. Το 1984, κάπου πάνω από τη Μάγχη σε μια πτήση της Air France από το Παρίσι στο Λονδίνο, γεννήθηκε η ιδέα της τσάντας Birkin. Καθώς η ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν – πρωταγωνίστρια των «Wonderwall» και «Blowup» – έβαζε το ψάθινο τσαντάκι, που ήταν το σήμα κατατεθέν της στο πάνω μέρος των αποσκευών, το περιεχόμενο χύθηκε στο κάθισμα και στο διάδρομο από κάτω. Η θέση της αναβαθμίστηκε αμέσως σε first class και σαν από ένα παιχνίδι της μοίρας η Birkin βρέθηκε να κάθεται δίπλα στον τότε πρόεδρο της HERMÈS, Jean-Louis Dumas. Έπειτα από μια μακρά συζήτηση σχετικά με το ιδανικό της σχέδιο για μια τσάντα και τη σύσταση του Dumas για το πώς θα έπρεπε να είναι οι τσέπες, η Αγγλίδα ηθοποιός έφτιαξε ένα σκίτσο που θα γινόταν η εμβληματική Birkin. Το αίτημά της; Μεγαλύτερη από την τσάντα Kelly, αλλά μικρότερη από τη βαλίτσα του Serge Gainsbourg, που, φυσικά, ήταν επίσης HERMÈS.

Ποιο μέγεθος Birkin είναι καλύτερο;

birkin bag

Οι κλασικές τσάντες Birkin έρχονται σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη: 25, 30, 35 και 40, που ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει μια τσάντα Birkin για κάθε περίσταση. Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει το πλάτος της τσάντας σε εκατοστά. Η Birkin 30 και 35 είναι οι πιο εμπορικές και περιζήτητες, ενώ η 35 θεωρείται από τις περισσότερες κατόχους της εξαιρετική για χρήση σε ταξίδια.

Ποια δέρματα χρησιμοποιούνται για τις τσάντες Birkin και Kelly;

New Birkin Bag

Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικοί τύποι δερμάτων που χρησιμοποιεί η HERMÈS και αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη ποικιλία που μπορεί να προσφέρει ένα brand. Τα δέρματα αυτά διαφέρουν ως προς την απαλότητα, την υφή, τη στιβαρότητα και μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν το συνολικό σχήμα της τσάντας. Το Epsom και το Togo είναι πιθανώς τα δύο πιο δημοφιλή – και επίσης τα πιο διαφορετικά – καθώς το Epsom τείνει να είναι πιο άκαμπτο, ενώ το Togo είναι πιο μαλακό. Οι τσάντες Togo είναι συχνά ραμμένες στο εσωτερικό και οι Epsom στο εξωτερικό της τσάντας, τα οποία είναι αντίστοιχα γνωστά ως τύποι ραφής Retourne και Sellier. Η ραφή Sellier είναι στο εξωτερικό και δίνει στην τσάντα ένα πιο δομημένο σχήμα, ενώ η ραφή Retourne είναι στο εσωτερικό, δίνοντας στην τσάντα ένα πιο στρογγυλεμένο σχήμα.

Ποια είναι τα διαφορετικά μεγέθη των τσαντών Kelly,  και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ κάθε μεγέθους;

Η Kelly είναι λίγο πιο ευέλικτη, καθώς το όνομα Kelly χρησιμοποιείται επίσης για κομμάτια που περιέχουν το περίφημο κούμπωμα Kelly. Τα πιο τυπικά μεγέθη Kelly είναι 25, 28, 32 και 35. Ωστόσο, υπάρχει επίσης και η Mini Kelly II και η Kelly Pochette.
Η διαφορά τους είναι και στην κομψότητα.
Το μέγεθος δεν καθορίζει την κύρια διαφορά — ανάλογα με το δέρμα που χρησιμοποιείται, αυτές οι τσάντες είναι τέλειες για διαφορετικές περιστάσεις.

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ μιας τσάντας Birkin και Kelly;

Birkin vs Kelly

Οι τσάντες Kelly έχουν λουράκι ώμου και κλείσιμο στο πάνω μέρος, ενώ η Birkin έχει δύο επάνω λαβές και είναι περισσότερο αυτό που θα λέγαμε μια τσάντα χειρός. Ωστόσο, το σχήμα τους είναι η κύρια διαφορά τους, ενώ η Birkin είναι ορθογώνια, η Kelly έχει περισσότερο σχήμα τραπεζίου

Τι κάνει, λοιπόν, τις τσάντες HERMÈS τόσο ξεχωριστές;

Είναι, αναμφισβήτητα, το γεγονός ότι αυτές οι τσάντες είναι χειροποίητες. Χρειάζεται υψηλή δεξιοτεχνία και προσοχή στη λεπτομέρεια για να κατασκευαστούν – για να μην αναφέρουμε τον χρόνο που αφιερώνουν οι τεχνίτες για την κατασκευή κάθε τσάντας. Εξαιτίας αυτού, αλλά και του γεγονότος ότι αυτοί οι τεχνίτες είναι πολύ λίγοι, οι τσάντες HERMÈS δεν είναι τόσο ευρέως διαθέσιμες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά αποκλειστικές.

Είναι μια τσάντα HERMÈS μια καλή επένδυση;

Είναι μια όχι απλά καλή, αλλά μια εξαιρετική επένδυση, καθώς αποκτούν αξία με τον καιρό — ήδη από τη στιγμή που βγαίνεις από το κατάστημα με την όμορφη πορτοκαλί τσάντα μεταφοράς.

Οι πιο σπάνιες τσάντες HERMÈS

Hermès Faubourg Birkin

Hermès Faubourg Birkin

Εξαιρετικά σπάνια, με περιορισμένο μόνο αριθμό κατασκευασμένο απολειστικά για VIP, η Hermès Sac Faubourg στο Bleu είναι το απόλυτο σε μοναδικά πολυτελή σχέδια. Σχεδιασμένη σε μέγεθος 20 εκατοστών, συνδυάζει νεωτερισμό και ιστορία, καθώς αυτή η ιδιαίτερη Birkin αποτίει φόρο τιμής στην πρόσοψη της 24 Rue de Faubourg Saint Honore, η οποία είναι η διεύθυνση του ιστορικού καταστήματος Hermès από το 1880 όταν ο γιος του ιδρυτή Charles-Émile ανέλαβε την επιχείρηση. Για την επιτομή της εμβληματικής τοποθεσίας, η Bleu Faubourg Birkin διαθέτει πέντε διαφορετικά δέρματα, καθώς και εξωτικό αλιγάτορα. Το σώμα είναι αριστοτεχνικά κατασκευασμένο από δέρμα μοσχαριού Deep Blue Madame. Το μπροστινό πτερύγιο, οι λαβές και ο ιμάντας είναι από ματ αλιγάτορα Bleu Marine, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης Orange H swift, Bleu Indigo Sombrero, Craie epsom και δέρμα Bleu Obsure Sombrero.

Hermès Kelly 25 Sellier Shiny Alligator

Hermès Kelly 25 Sellier Shiny Alligator

Η Hermès Kelly 25 Sellier σε Black Shiny Alligator με χρυσές μεταλλικές λεπτομέρειες είναι μία διαχρονική και κλασική επιλογή για κάθε συλλέκτη. Το μικρό μέγεθος με τον ιμάντα ώμου την καθιστά εξαιρετικά εύκολη στη χρήση για μέρα ή νύχτα. Η Kelly Sellier είναι επίσης πιο δομημένη και θα κρατήσει καλύτερα το σχήμα της με το πέρασμα του χρόνου έναντι της Kelly Retourne. Η Kelly Sellier είναι επίσης πιο περιορισμένης παραγωγής από την Retourne και, γενικά, οι εξωτικές τσάντες σε μικρότερα μεγέθη έχουν σημαντικά υψηλότερη ζήτηση λόγω της συνολικής τάσης των γυναικών να μεταφέρουν μικρότερες τσάντες.

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο αγοράζουμε και πουλάμε επώνυμες τσάντες πολυτελείας στις καλύτερες τιμές της αγοράς και, πάντοτε, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα αυθεντικότητας. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 να κλείσετε το ραντεβού σας με τους ειδικούς μας, που είναι πάντοτε στη διάθεσή σας με εχεμύθεια και αξιοπιστία.