ενεχυροδανειστήριο logo

Τι πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις μεταχειρισμένα κοσμήματα

Η αγορά μεταχειρισμένων κοσμημάτων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδής, αν γνωρίζετε πώς να την κάνετε και τι να προσέξετε. Οι πολύτιμοι λίθοι, όπως τα διαμάντια, και ο χρυσός δεν χάνουν την αξία τους κυριολεκτικά ποτέ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αγοράσετε αθάνατα κομμάτια φυσικά σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την αγορά τους ως καινούρια.

Βεβαίως, η αγορά αυτή χρειάζεται προσοχή, έτσι ώστε όντως να σας συμφέρει και να αποκτήσετε ένα κόσμημα που θα σας συνοδεύει για πάντα και θα σας ομορφαίνει με τη λάμψη και την πολυτέλειά του. Ας δούμε παρακάτω ποια ακριβώς σημεία πρέπει να προσέξετε στην αγορά κοσμημάτων.

Φθορές και σημάδια

 

 

Πριν αγοράσετε ένα κόσμημα, καλό είναι να το επιθεωρήσετε με μεγεθυντικό φακό, ώστε να δείτε γρατσουνιές στο μέταλλο ή στους πολύτιμους λίθους. Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν ορισμένες φθορές σε ένα μεταχειρισμένο κόσμημα, ειδικά σε ένα δαχτυλίδι ή βραχιόλι, τα οποία μπορεί να χτυπηθούν ευκολότερα από ένα κολιέ ή σκουλαρίκι.

Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα γίνεται, όταν προσπαθούν να σας πουλήσουν τα κοσμήματα ως καινούρια. Αν το κομμάτι έχει φθορές, τότε θα πρέπει η τιμή του να είναι αρκετά χαμηλότερη. Βεβαίως, οι φθορές δεν θα πρέπει να το έχουν αλλοιώσει σημαντικά (π.χ. να έχει χαραχθεί το διαμάντι).

Ανάγκη αντικατάστασης μερών

 

 

Συχνά, σε αρκετά μέρη των κοσμημάτων, όπως τα κουμπώματα και οι ενώσεις, υπάρχει σημαντική φθορά. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αλλαγή, ώστε να μην διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε τους πολύτιμους λίθους του κοσμήματος.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συνυπολογίσετε στο κόστος και αυτή τη δαπάνη αποκατάστασης, ώστε να διαπιστώσετε αν όντως συμφέρει η τιμή.

Πιστοποιητικά

 

 

Αφήσαμε το σημαντικότερο για το τέλος. Όταν μιλάμε για αγορά μεταχειρισμένων κοσμημάτων, τότε πρόκειται προφανώς για κομμάτια με πολύτιμα μέταλλα και λίθους. Η αξία αυτών των υλικών είναι υψηλή, όμως δεν είναι ενιαία.

Άλλη αξία έχει ο χρυσός 14 καρατιών και άλλη των 8 καρατιών. Αντίστοιχα, στα διαμάντια οι διακυμάνσεις στις τιμές είναι κυριολεκτικά τεράστιες, καθώς ένα διαμάντι με ένα καράτι έχει 4 φορές (και όχι 2 φορές) μεγαλύτερη αξία από ένα διαμάντι με μισό καράτι, ενώ ρόλο παίζουν και η καθαρότητα, το χρώμα και η κοπή του διαμαντιού (τα λεγόμενα 4 c).

Συνεπώς, για οποιονδήποτε ισχυρισμό σχετικά με την αξία του μετάλλου ή του διαμαντιού θα πρέπει να βλέπετε τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, ώστε να ξέρετε τι αγοράζετε. Αν δεν υπάρχουν πιστοποιητικά, τότε η τιμή του κοσμήματος μειώνεται εντυπωσιακά.

Μπορείτε να αγοράσετε μεταχειρισμένα κοσμήματα σε διάφορα σημεία. Αρκετά κοσμηματοπωλεία κάνουν τέτοιες αγοραπωλησίες, όμως οι τιμές είναι δυστυχώς αρκετά υψηλές. Αυτό που θα πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε είναι τα online καταστήματα, στα οποία ο έλεγχος όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών είναι αδύνατος.

Αν απευθυνθείτε σε ενεχυροδανειστήρια, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλες οι συναλλαγές είναι νόμιμες, εκδίδονται τα απαραίτητα παραστατικά και η τρέχουσα τιμή χρυσού είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο.

Στο Αθηναϊκόν Ενεχυροδανειστήριο πωλούμε μεταχειρισμένα κοσμήματα που συνοδεύονται από όλα τα πιστοποιητικά τους σε εξαιρετικά προσιτές τιμές και με πλήρη αξιοπιστία στις συναλλαγές.