ενεχυροδανειστήριο logo

Τα πολύτιμα μέταλλα στα οποία αξίζει να επενδύσετε

Τα πολύτιμα μέταλλα αποτελούν αναμφισβήτητα μια πολύ καλή επένδυση. Κάθε μέταλλο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και, ασφαλώς, τη δική του αξία, γεγονός που καθιστά δύσκολο το να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ποιο μέταλλο είναι το καλύτερο. Το Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο για να σας βοηθήσει να κάνετε την προσωπικό σας χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, σας παρουσιάζει τα πέντε πιο πολύτιμα μέταλλα στα οποία μπορείτε να επενδύσετε.

Χρυσός

τι σημαίνει χρυσός

Οι αφηγήσεις για τον χρυσό έχουν συναρπάζουν τους ανθρώπους για πάρα πολλά χρόνια. Ο χρυσός είναι σύμβολο πλούτου και θεωρείται σύμβολο ευημερίας. Και, από πρακτική άποψη, ο χρυσός είναι ένα μέταλλο που διατηρεί, αλλά και αυξάνει, πολλές φορές, την αξία του στο πέρασμα του χρόνου.

Η αξία του χρυσού είναι θρυλική. Το να αγοράσεις χρυσό δεν έχει να κάνει μόνο με την απόκτηση μιας σταθερής εγγύησης έναντι της τρέχουσας αξίας ενός νομίσματος. Είναι επίσης ένας τρόπος για να διαφοροποιήσετε το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο.

Από το 1971, ο χρυσός προσφέρει στους επενδυτές ετήσια κέρδη που ξεπέρασαν τις επιδόσεις του S&P 500 και του Dow Jones Industrial Average. Έχει διπλασιάσει τα μέσα ετήσια κέρδη του χρηματιστηρίου από την αλλαγή του αιώνα και έχει τριπλασιαστεί σε αξία από την οικονομική κρίση του 2008.

Οι έμπειροι επενδυτές θεωρούν ότι ο χρυσός είναι το αντίδοτο σε μια υποτονική χρηματιστηριακή αγορά. Το θεωρούν ως έναν τρόπο αποφυγής της ύφεσης, λόγω οικονομικής κρίσης. Οι επενδυτές βλέπουν τον χρυσό ως καταφύγιο για τα χρήματά τους. Σε σύγκριση με τις επενδύσεις σε μετρητά, ο χρυσός είναι μια εξαιρετική αντιστάθμιση κατά τη διάρκεια του αυξημένου πληθωρισμού.

Το χρυσό καράτι υποδηλώνει την καθαρότητα του χρυσού. Ένα κόσμημα που έχει 24 καράτια θεωρείται κόσμημα από καθαρό χρυσό. Σε κάθε κόσμημα, το καράτι συμβολίζεται με μια μικροσκοπική αριθμημένη σφραγίδα σε μορφή xxKT ή xxK. Ο αριθμός στη θέση του «xx» υποδεικνύει το είδος του χρυσού με το πραγματικό περιεχόμενο στο υπό έλεγχο κόσμημα.

Η αξία αγοράς των χρυσών κοσμημάτων μετριέται με το πόσα καράτια περιέχει σε συνάρτηση με την τιμή του χρυσού. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των καρατίων, τόσο πιο ακριβό θα είναι το αντικείμενο. Τα περισσότερα χρυσά κοσμήματα είναι 18 ή 14 καρατίων. Ο χρυσός 18 καρατίων περιέχει 75% καθαρό χρυσό, ενώ ο χρυσός 14 καρατίων περιέχει 58,5% καθαρό χρυσό. Το υπόλοιπο αποτελείται από άλλα μέταλλα, όπως το ασήμι και ο χαλκός, που δίνουν στον χρυσό τη δύναμη και την αντοχή του. Τα καράτια είναι μια μέτρηση της καθαρότητας, όχι του βάρους, επομένως δύο κοσμήματα μπορούν να έχουν το ίδιο βάρος αλλά διαφορετικές τιμές καρατίων.

Όταν εξετάζετε τον χρυσό ανάμεσα στα κορυφαία πέντε πολύτιμα μέταλλα για την επένδυσή σας σήμερα, να ξέρετε ότι είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για να εκτιμήσετε τον πλούτο σας.

Πλατίνα

πλατίνα

Ιστορικά, η τιμή της ήταν πάνω από τον χρυσό, αν και ο χρυσός, τα τελευταία χρόνια, ξεπέρασε την πλατίνα. Το κύριο πλεονέκτημα της πλατίνας είναι ότι δεν είναι ένα σημαντικό μέταλλο επένδυσης, καθώς δεν είναι ευαίσθητο σε αυξήσεις τιμών όπως ο χρυσός κατά τη διάρκεια ύφεσης. Αντίθετα, η τιμή της τείνει να είναι πιο σταθερή σε διαφορετικές συνθήκες αγοράς.

Πολλές βιομηχανίες την υιοθέτησαν γρήγορα όταν ανακάλυψαν τις μοναδικές ιδιότητες της πλατίνας, όπως την ανθεκτικότητα και την αντοχή στη διάβρωση, οπότε, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από κοσμηματοπώλες. Αν και μπορεί επίσης να κοπεί πλατίνα σε ράβδους και νομίσματα, δεν γίνεται τόσο ευρέως όσο με τον χρυσό.

Επιπλέον, η πλατίνα είναι ένα μέταλλο χρήσιμο στην ωρολογοποιία, την ηλεκτρονική και την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν ο κύριος χρήστης αυτού του πολύτιμου μετάλλου για αρκετά χρόνια, καθώς ήταν το ιδανικό υλικό για καταλυτικούς μετατροπείς.

Ωστόσο, το κόστος της πλατίνας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή, πέον, το παλλάδιο έχει γίνει το μέταλλο επιλογής για καταλυτικούς μετατροπείς στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το παλλάδιο ήταν λιγότερο ακριβό και είχε ισοδύναμη αντίσταση στη διάβρωση και αντοχή. Η Νότια Αφρική παράγει σήμερα πάνω από το 80% της πλατίνας παγκοσμίως.

Η πλατίνα είναι, προς το παρόν, διαθέσιμη σε σταθερά χαμηλή τιμή. Ως αποτέλεσμα, είναι ένα αξιόπιστο πολύτιμο μέταλλο για αγορά και αποθήκευση τη δεδομένη στιγμή. Εάν υπάρξει διακοπή της προσφοράς, η ζήτηση της θα αυξηθεί ξανά. Όταν συμβεί αυτό, η τιμή θα εκτοξευθεί στα ύψη.

Παλλάδιο

παλλάδιο

Το παλλάδιο μοιράζεται πολλές από τις ίδιες ιδιότητες με την πλατίνα και μια παρόμοια αγορά. Η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί παλλάδιο, αν και η χρήση του σε κοσμήματα είναι λιγότερο συχνή από την πλατίνα. Γενικά, τα εύρη τιμών αυτών των δύο μετάλλων συνδέονται πολύ στενά. Παρόλο που το παλλάδιο και η πλατίνα είναι σχετικά συγκρίσιμα, οι επενδυτές σε πολύτιμα μέταλλα συχνά χρησιμοποιούν το παλλάδιο για να προσφέρουν ένα άλλο επίπεδο ποικιλομορφίας στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το παλλάδιο είναι ένα σπάνιο μέταλλο που παράγεται μόνο σε λίγα έθνη. Η Ρωσία και η Νότια Αφρική παράγουν τεράστιες ποσότητες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς παράγουν μόνο μικρές ποσότητες. Το παλλάδιο έχει τη δυνατότητα ανάλογα με την προσφορά να αναπτύξει την τιμή του. Αυτό συνέβη στις αρχές του 2000, όταν η ρωσική προσφορά μειώθηκε, οδηγώντας την τιμή να εκτιναχθεί στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά.

Μέχρι το 2008, η τιμή είχε πέσει κατακόρυφα σε μερικές εκατοντάδες δολάρια ανά ουγγιά, κάτι που ήταν καλό νέο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες το χρησιμοποίησαν για την κατασκευή καταλυτών, καθώς είναι παρόμοιο με την πλατίνα, αλλά λιγότερο ακριβό. Αυτή η τεχνική λειτούργησε μέχρι τις αρχές του 2020. Η τιμή του παλλαδίου έχει πρόσφατα αυξηθεί λόγω νέων προβλημάτων εφοδιασμού, φτάνοντας περιστασιακά έως και τα 2.500 $ ανά ουγγιά. Από τότε, η τιμή έχει πέσει κάτω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Επειδή ο επανασχεδιασμός των καταλυτών σε πλατίνα είναι δαπανηρός, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν επιστρέφουν στην πλατίνα. Παρά τις διακοπές εφοδιασμού τόσο από τη Νότια Αφρική όσο και από τη Ρωσία, οι κατασκευαστές παραμένουν στο παλλάδιο, προς το παρόν, πιστεύοντας ότι η τιμή θα πέσει με την πάροδο του χρόνου.

Ρόδιο

ρόδιο

Το ρόδιο είναι το πιο ακριβό πολύτιμο μέταλλο στην αγορά. Σήμερα, κοστίζει περισσότερα από 650 χιλιάδες δολάρια ανά κιλό, που είναι περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από την τιμή του χρυσού και σχεδόν δέκα φορές περισσότερο από την τιμή της πλατίνας. Ο λόγος για την τόσο υψηλή αξία είναι οι πολλές εφαρμογές και η μεγάλη σπανιότητα του μετάλλου.

Για μια γρήγορη σύγκριση, τα κοιτάσματα χρυσού είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερα και τα κοιτάσματα πλατίνας είναι πέντε φορές μεγαλύτερα από αυτά του ροδίου.

Αυτό το μέταλλο χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία φωτισμού, στην παραγωγή κατόπτρων, ακόμη και σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Είναι επίσης γνωστό ως φινίρισμα ανθεκτικό για κοσμήματα, ειδικά για τον λευκόχρυσο.

Αλλά σχεδόν το 80% της ζήτησης για ρόδιο προέρχεται από την αυτοκινητοβιομηχανία. Το μέταλλο χρησιμοποιείται σε ανακλαστήρες προβολέων και καταλυτικούς μετατροπείς, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών τοξικών αερίων και των ρύπων. Ο λόγος είναι ότι το στοιχείο φιλτράρει τα οξείδια του αζώτου, καλύτερα από το παλλάδιο ή την πλατίνα και είναι πιο εύκολο στην εγκατάσταση.

Το ρόδιο, ως επενδυτική επιλογή, δεν υπήρχε μέχρι το 2009. Σήμερα, όμως, μπορείτε εύκολα να επενδύσετε σε αυτό το μέταλλο. Και, λαμβάνοντας υπόψιν. το αυξανόμενο ενδιαφέρον της αυτοκινητοβιομηχανίας, μπορεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Ιρίδιο

ιρίδιο

Το ιρίδιο είναι το δεύτερο πιο πολύτιμο μέταλλο στην αγορά εμπορευμάτων και, ταυτόχρονα, ένα από τα σπανιότερα μέταλλα στη γη. Η τιμή του εξαρτάται όχι μόνο από τον σχετικά μικρό όγκο αλλά και από τις δυσκολίες στην παραγωγή, τη ζήτηση, την πολιτική στις χώρες παραγωγής και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Λόγω της σκληρότητάς του, το ιρίδιο είναι τέλειο ως σκληρυντικός παράγοντας για κράματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εξαρτημάτων κινητήρων αεροσκαφών και σωλήνων βαθέων υδάτων.

Το ιρίδιο χρησιμοποιείται συνήθως στη μεταλλουργία, την ιατρική, την αυτοκινητοβιομηχανία, την ηλεκτρονική, την αεροπορία και άλλους τομείς. Προϊόντα όπως μύτες στυλό, ρουλεμάν και ζυγοί για πυξίδες, χειρουργικά εργαλεία, συσκευές μνήμης υπολογιστών, λέιζερ στερεάς κατάστασης, κινητήρες πυραύλων χαμηλής ώθησης κατασκευάζονται από αυτό το μέταλλο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στη θεραπεία του καρκίνου.

Καθώς το ιρίδιο θεωρείται δευτερεύον στοιχείο, πολύ λίγοι άνθρωποι επενδύουν σε αυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να εισέλθετε σε αυτή την αγορά είναι να πραγματοποιήσετε διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιρειών παραγωγής ή να επενδύσετε σε ειδικά κεφάλαια.

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο ειδικεύομαστε στην αγορά και πώληση πολύτιμων μετάλλων και είμαστε στη διάθεσή σας να σας συμβουλεύσουμε σε οποιαδήποτε επένδυση θέλετε να κάνετε, πάντοτε με τις καλύτερες τιμές της αγοράς. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 και μιλήστε με έναν από τους έμπειρους εκτιμητές μας για να σας εξυπηρετήσει.