ενεχυροδανειστήριο logo

Ποιες αρχές πρέπει να υπηρετεί το ενεχυροδανειστήριο που θα επιλέξετε

Τα ενεχυροδανειστήρια στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια εκμεταλλευόμενα την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την ανάγκη πολλών ανθρώπων για άμεσα μετρητά χωρίς πολλές διατυπώσεις και έρευνες για τη φερεγγυότητα του οφειλέτη.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες ή οι επιχειρήσεις που απευθύνονται στο πιο κοντινό τους ενεχυροδανειστήριο, για να αποκτήσουν επιτέλους το δάνειο που τόσο χρειάζονται και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, η σύμβαση ενεχύρου δεν είναι κάτι απλό και αμελητέο, ώστε να τη συνάπτετε με τον πρώτο τυχόντα χωρίς έρευνα. Αντίθετα, ενέχει πολλές υποχρεώσεις τόσο από πλευράς του δανειστή όσο και του οφειλέτη.

Αν, λοιπόν, δεν θέλετε να συνάψετε μια σύμβαση και να δεσμευθείτε απέναντι σε κάποιον, ο οποίος δεν θα είναι εντάξει στις δικές του υποχρεώσεις, αλλά μπορεί να απαιτεί με το χειρότερο τρόπο να είστε εσείς εντάξει στις δικές σας, τότε σκεφτείτε το πολύ καλά με ποιο ενεχυροδανειστήριο θα συνεργαστείτε.

Ιδανικά, θα πρέπει αυτό να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά και να υπηρετεί τις παρακάτω αρχές:

Διαφάνεια

Ένα νόμιμο ενεχυροδανειστήριο πρέπει καταρχάς να έχει την άδεια λειτουργίας σε εμφανές σημείο, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι συμμορφώνεται με όλες τις επιταγές του νόμου. Αυτή είναι η σημαντικότερη αλλά και η ελάχιστη προϋπόθεση διαφάνειας.

Παράλληλα, η διαφάνεια απαιτεί οι συναλλαγές να είναι καθαρές και νόμιμες. Δηλαδή να εκδίδονται όλες οι απαραίτητες αποδείξεις και τα παραστατικά, καθώς ο νόμος ορίζει τον έγγραφο τύπο ως συστατικό της σύμβασης ενεχύρου. Έτσι, θα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι συνάπτονται και τα νόμιμα επιτόκια χωρίς στοιχεία τοκογλυφίας.

Ασφάλεια

Στη σύμβαση ενεχύρου θα πρέπει να παραδώσετε το κινητό σας αντικείμενο στο ενεχυροδανειστήριο. Επειδή τις περισσότερες φορές μιλάμε για αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως χρυσά κοσμήματα, ακριβά ρολόγια και αντίκες, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα τιμαλφή σας φυλάσσονται σε ασφαλή θυρίδα που δεν μπορεί να παραβιαστεί.

Είναι σαφώς υποχρέωση του ενεχυροδανειστηρίου να φυλάει με ασφάλεια το αντικείμενό σας και αν κάτι πάει στραβά υποχρεούται να σας αποζημιώσει, όμως το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι σίγουρα να μπείτε σε τέτοιες διαδικασίες.

Εχεμύθεια

Είναι κομβικής σημασίας να συνεργαστείτε με επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι δείχνουν τη σοβαρότητα που πρέπει για ένα τόσο λεπτό ζήτημα και είναι διακριτικοί ως προς το πρόσωπό σας. Μην συνάψετε ενέχυρο με κάποιο ενεχυροδανειστήριο, το οποίο δεν σας εμπνέει εμπιστοσύνη και στο οποίο αισθάνεστε ότι σας εκμεταλλεύονται και προσπαθούν να μάθουν λεπτομέρειες για εσάς χωρίς να χρειάζεται κάτι τέτοιο. Η πρώτη εντύπωση είναι συνήθως και η σωστή, γι’ αυτό ακούστε το ένστικτό σας!

Εκτίμηση τιμαλφών

Τα ενεχυροδανειστήρια που σέβονται τον πελάτη τους εκτιμούν το κόσμημα και τα άλλα τιμαλφή με βάση την αξία τους ως σύνολο και όχι το υλικό τους. Αυτό δείχνει ότι μπορούν να αντιληφθούν την υλική και συναισθηματική αξία του πολύτιμου αντικειμένου και να μην το αντιμετωπίσουν απλά ως ένα κομμάτι χρυσού. Αυτή η αρχή έχει ως αποτέλεσμα να εκτιμάται το κόσμημα σε πολύ μεγαλύτερη αξία και τελικά να λαμβάνει ο πελάτης περισσότερα χρήματα.