ενεχυροδανειστήριο logo

OMEGA SPEEDMASTER: Η ιστορία ενός εμβληματικού ρολογιού

Αυτό που κάνει τα ρολόγια ξεχωριστά είναι η ικανότητά τους να επιβιώνουν από γενιά σε γενιά.  Στο παρόν άρθρο, θα επικεντρωθούμε σε ένα ρολόι που συνοδεύεται από μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες: το Omega Speedmaster.

ανδρικό χέρι φοράει omega speedmaster ρολόι

Τί είναι το Omega Speedmaster?

Το Omega Speedmaster ίσως να είναι και το πιο διάσημο ρολόι που κατασκευάστηκε ποτέ χάρη στον ρόλο του σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία. Αυτό το ρολόι θα είναι για πάντα γνωστό ως το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στη Σελήνη, όταν στις 20 Ιουλίου 1969, ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ωστόσο, η ιστορία του Speedmaster ξεκίνησε πολύ πριν από την προσγείωση στη Σελήνη. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε την ιστορία του Speedmaster και γιατί είναι ένα τόσο εμβληματικό και δημοφιλές ρολόι. Τα τελευταία 60 χρόνια, η Omega έχει κυκλοφορήσει έναν τέτοιο αριθμό Omega Speedmasters που θα ήταν αδύνατο να περιγραφούν όλα. Σκεφτείτε το ως μια βασική εισαγωγή στο Omega Speedmaster με έμφαση στο Omega Speedmaster Professional (Moonwatch).

Ας πάμε, λοιπόν, πίσω στην αρχή, πάνω από μια δεκαετία πριν ο άνθρωπος φτάσει στη Σελήνη.        χρυσό omega speedmaster

Η κυκλοφορία του Omega Speedmaster

Το 1957, η Omega κυκλοφόρησε μια τριάδα ρολογιών που έκτοτε έγιναν εμβληματικά για το brand και άλλαξαν τον κόσμο της ωρολογοποιίας. Η τριάδα αποτελούνταν από το Omega Seamaster 300 (CK2913), το Omega Railmaster (CK2914) και το Omega Speedmaster (CK2915). Το Speedmaster αρχικά προοριζόταν ως σπορ χρονογράφος, αντλώντας έμπνευση από τα ρολόγια του ταμπλό των ιταλικών σπορ αυτοκινήτων από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Τα χαρακτηριστικά του ήταν η σπορ εμφάνισή του, με ένα μαύρο καντράν και φαρδείς δείκτες της ώρας.

Το Speedmaster ήταν το πρώτο ρολόι χειρός χρονογράφος στον κόσμο με κλίμακα ταχυμέτρου στη στεφάνη – ένα χαρακτηριστικό που σχεδιάστηκε προς όφελος των οδηγών αγώνων αυτοκινήτων. Πολλοί θεωρούν το αρχικό Speedmaster το «Άγιο Δισκοπότηρο» των ρολογιών. Ήταν στην παραγωγή μόνο για δύο χρόνια, και αυτό ήταν πριν από 60 χρόνια, επομένως δεν έχουν απομείνει πολλά κομμάτια σήμερα.

Οι πρώτες μέρες της εξερεύνησης του διαστήματος

ασημένιο ρολόι omega
Η Omega δεν σχεδίασε το πρώτο Speedmaster για να είναι το πρώτο ρολόι στη Σελήνη. Τούτου λεχθέντος, η σύνδεση με τη NASA ξεκίνησε με τη δεύτερη έκδοση του Speedmaster, το ref. CK2998, που αντικατέστησε το ref. CK2915 δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του. Οι αστροναύτες της NASA Walter Schirra και Gordon Cooper αγόρασαν ο καθένας ένα CK2998 το 1962 για χρήση σε διαστημικές πτήσεις. Στην πραγματικότητα, ο Schirra φορούσε το Speedmaster του στο Sigma 7 κατά τη διάρκεια της αποστολής Mercury-Atlas 8 τον Οκτώβριο του 1962. Αυτό σηματοδότησε το πρώτο ταξίδι του Speedmaster στο διάστημα.

Το ρολόι που έγραψε ιστορία

Το διαστημικό ταξίδι του Speedmaster έφτασε στο απόγειό του με την αποστολή Apollo 11. Το πλήρωμα του Apollo 11 αποτελούνταν από τους αστροναύτες Neil Armstrong, Buzz Aldrin και Michael Collins. Και οι τρεις φορούσαν το δικό τους Omega Speedmaster Professional στο ταξίδι τους προς στη Σελήνη. Οι Armstrong και Aldrin, που πάτησαν και οι δύο το πόδι τους στη Σελήνη, φορούσαν από ένα Omega Speedmaster Professional 105.012 σε όλη την αποστολή. Ωστόσο, μόνο ο Aldrin φορούσε το ρολόι του στη σεληνιακή επιφάνεια. Ο Collins και το Speedmaster του ref. 145.012 έμειναν πίσω στη Μονάδα Διοίκησης. Αυτή η ιστορική στιγμή ξεκίνησε μια κληρονομιά που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Το Omega Speedmaster ref.105.012 θα εξελισσόταν στο Speedmaster που γνωρίζουμε σήμερα. Για το 105.012, η Omega άρχισε να χρησιμοποιεί μια μεγαλύτερη θήκη 42 mm, φαρδύτερα κουμπιά πίεσης, που προστατεύονται από τη θήκη, και προστατευτικά κορώνας. Πρόσθεσαν επίσης τη λέξη «Professional» κάτω από την επιγραφή «Omega Speedmaster». To Speedmaster ref.145.012 είναι παρόμοιo με τo 105.012, αλλά διαθέτει μεγαλύτερα ωστήρια. Και τα δύο μοντέλα θεωρούνται αληθινά Moonwatches.

Το Speedmaster Professional μετά την προσγείωση στη Σελήνη

Ο διάδοχος των εμβληματικών Moonwatches ήταν το Omega Speedmaster του 1968, ref. 145.022 – το πρώτο Speedmaster που δεν διέθετε το θρυλικό Omega caliber 321. Αντίθετα, αυτό το νεότερο Speedmaster Professional διέθετε το απλούστερο και πιο προσιτό Omega caliber 861. Αυτή η αλλαγή έγινε ως αποτέλεσμα της επιτυχίας του Speedmaster στον απόηχο της προσγείωσης στη Σελήνη και της επιθυμίας να παραχθεί το Speedmaster σε περισσότερα κομμάτια, για να συμβαδίσει με την υψηλή ζήτηση. Επιπλέον, ήταν περίπου εκείνη την εποχή που οι ελβετικές μάρκες ρολογιών έπρεπε να λάβουν μέτρα για να παραμείνουν στην επιχείρηση λόγω της ανόδου της επανάστασης του χαλαζία.

Ευτυχώς για την Omega, το Speedmaster ref. 145.022 θα αποδεικνυόταν τόσο εμπορική όσο και τεχνολογική επιτυχία. Ήταν το πρώτο νέο μοντέλο που παρουσιάστηκε στο κοινό, μετά την προσγείωση στη Σελήνη, και χρησιμοποιήθηκε κατά τις αποστολές του Διαστημικού Λεωφορείου που ξεκινούσαν το 1978. Το 1982, αντικαταστάθηκε από το ref. 145.0022, που παρήχθη μέχρι το 1988. Εκείνη τη χρονιά, η Omega άρχισε να χρησιμοποιεί το νέο της PIC (Κωδικός Ταυτότητας Προϊόντος) για αριθμούς αναφοράς. Το επόμενο Speedmaster Professional έφερε τον εντελώς νέο αριθμό αναφοράς 3590.50. Ο διάδοχός του, το 3570.50, κατασκευαζόταν από το 1996 έως το 2014. Οι μεγαλύτερες αλλαγές αυτού του μοντέλου έγιναν το 1997 με την εισαγωγή του Omega caliber 1861 – μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση του caliber 861 – και τη χρήση του Superluminova αντί για τρίτιο, για να καλύψει το καντράν και τους δείκτες.

Το σύγχρονο Speedmaster Professional

Αυτό μας φέρνει στο σύγχρονο Omega Speedmaster Professional. Το 2014, η Omega παρουσίασε ένα νέο «πλήρες σετ» για το Speedmaster Professional. Εκτός από το ρολόι, κάθε σετ περιέχει ένα μεγάλο κουτί παρουσίασης, έναν φακό και δύο επιπλέον λουράκια, με ένα εργαλείο για την αλλαγή τους. Αυτό το τελευταίο μοντέλο Moonwatch έχει τον αριθμό αναφοράς 311.30.42.30.01.005. Όπως πάντα, το Speedmaster εξακολουθεί να προσδιορίζεται από τη συνεπή σχεδίασή του, η οποία έχει επιβιώσει πάνω από πέντε δεκαετίες. Το τρέχον Speedmaster Professional είναι ουσιαστικά πανομοιότυπο με το ρολόι του 1964. Αυτό δεν είναι μόνο απόδειξη της πρωτοφανούς επιτυχίας του ρολογιού, αλλά και της απίστευτης αφοσίωσης της Omega στην παραγωγή μοναδικών και διαχρονικών  ρολογιών. 

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως πίσω στη δεκαετία του 1990, ορισμένα στελέχη της Omega είχαν τη λαμπρή ιδέα να σταματήσουν την παραγωγή του Speedmaster Professional. Ευτυχώς, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Το 2017, η Omega γιόρτασε τα 60 χρόνια των Omega Speedmaster, Seamaster 300 και Railmaster με την εισαγωγή των ειδικών εκδόσεων 60th Anniversary για κάθε μοντέλο. Το Speedmaster αποτίει φόρο τιμής στο αρχικό Speedmaster του 1957.

Αν και το Speedmaster Professional Moonwatch είναι μοναδικό τόσο για την ιστορία της ωρολογοποιίας όσο και για την παγκόσμια ιστορία, απέχει πολύ από το να είναι το μόνο το Speedmaster εκεί έξω. Με τα χρόνια, η Omega κυκλοφόρησε έναν εκπληκτικό αριθμό Speedmasters, το καθένα με τη δική του ιστορία. Υπάρχουν πολλά μοντέλα που δεν συνδέονται άμεσα με την κληρονομιά του Moonwatch. Στην πραγματικότητα, το σύγχρονο Moonwatch δεν είναι καν το πιο προηγμένο τεχνολογικά Speedmaster στην αγορά. Αν ψάχνετε για μια σύγχρονη και τεχνολογικά ανώτερη έκδοση του Moonwatch, μπορείτε να απολαύσετε το κεραμικό Speedmaster «Dark Side Of The Moon». Όσοι αναζητούν ένα Moonwatch περιορισμένης έκδοσης έχουν επίσης πολλές επιλογές, όπως τα μοντέλα Speedmaster Snoopy. Όλα αυτά τα ρολόγια είναι μέρος της ιστορίας του Omega Speedmaster, οπότε ανακαλύψτε και αναζητείστε το ρολόι Omega Speedmaster που σας ταιριάζει.

Ενδιαφέρεστε να πουλήσετε ή να αγοράσετε το δικό σας Speedmaster;

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο, με εμπειρία 42 ετών στην αγορά και πώληση επώνυμων, πολυτελών ρολογιών, μπορείτε να βρείτε όποιο μοντέλο ρολογιού θέλετε, πάντα με τα απαραίτητα έγγραφα αυθεντικότητας. Οι έμπειροι εκτιμητές μας είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιθυμία σας. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.