ενεχυροδανειστήριο logo

Μουσείο Μπενάκη: Η Τέχνη και το κόσμημα

Μπορεί η Αθήνα να είναι περισσότερο γνωστή για τον αρχαιολογικό της πλούτο, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα να ανακαλύψει κάποιος από την Ακρόπολη! Είτε, λοιπόν, είστε μόνιμος κάτοικος της πόλης είτε είστε επισκέπτης στην ελληνική πρωτεύουσα, θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα να αφιερώσετε λίγες ώρες για να επισκεφθείτε το Μουσείο Μπενάκη. Θα ανακαλύψετε ένα τεράστιο πανόραμα κοσμημάτων, που, πραγματικά, θα σας αφήσει έκθαμβους με την ομορφιά, την ποικιλία και τη λάμψη του.

αντώνης μπενάκης

Αρχικά, να πούμε, πως το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το μουσείο, ήταν το σπίτι της οικογένειας του Αντώνη Μπενάκη, ενός πλούσιου εμπόρου, παθιασμένου συλλέκτη και μέλους της ελληνικής διασποράς στην Αίγυπτο. Το 1931, αυτός ο παθιασμένος συλλέκτης, θέλοντας να μοιραστεί τον πλούτο της συλλογής του, το μετέτρεψε σε μουσείο που φιλοξενούσε μερικά από τα 500.000 ελληνικά αντικείμενα που είχε μέχρι τότε συλλέξει στα ταξίδια του. Περιλαμβάνει 20.000 αγγεία, πολύτιμα υφάσματα, εικόνες, γλυπτά, πίνακες και κοσμήματα από πάρα πολλές περιοχές της χώρας, που το καθιστούν ένα μοναδικό πανόραμα της Τέχνης που καλύπτει ένα τεράστιο χρονικό διάστημα από την προϊστορία έως και τον 20ο αιώνα.

Στο παρόν άρθρο, θα επικεντρώσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη και αξιόλογη συλλογή, στο να παρουσιάσουμε, κυρίως, κάποια δείγματα των κοσμημάτων, προκειμένου να σας δώσουμε μια πρώτη εικόνα, που θα σας δελεάσει στο να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε μόνοι σας τα υπέροχα και ιδιαίτερα κομμάτια Τέχνης.
Η μοναδική και εντυπωσιακή συλλογή των κοσμημάτων ξεδιπλώνεται χρονολογικά σε τρεις ορόφους, περιλαμβάνοντας μια ποικιλία κοσμημάτων από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον πόλεμο της Επανάστασης, εξαιρετικά δείγματα της βυζαντινής Τέχνης και της οθωμανικής περιόδου. Ανάμεσα στα παλαιότερα κοσμήματα είναι ένα μενταγιόν από ένα απλό τρυπημένο κέλυφος. Πραγματικά και τι δεν μπορεί να θαυμάσει κανείς! Κορώνες από φύλλα χρυσού, σκουλαρίκια σε σχήμα μισοφέγγαρου ή διακοσμημένα με διάφορα μοτίβα, γεωμετρικά ή φιδίσια βραχιόλια, διακοσμημένους και σκαλιστούς σταυρούς, μακριά περιδέραια με χρυσές, αλλά και χρωματιστές πέτρες και πολλά πολλά άλλα. Είναι εντυπωσιακό πως πάρα πολλά από αυτά τα κομμάτια είναι απίστευτα μοντέρνα και θα μπορούσαν να φορεθούν ακόμη και σήμερα.

χρυσή ζώνη

Να διευκρινίσουμε πως ό,τι συναντάμε εδώ σε κόσμημα και αναφέρεται ως μοντέρνο δεν σημαίνει και σύγχρονο, αλλά περισσότερο μιλάμε και αναφερόμαστε σε κλασικά στιλ και σε σχεδιασμό και δημιουργίες που έγιναν από τον 15ο αιώνα και μετά. Τα κοσμήματα, κατασκευασμένα από διάφορα και διαφορετικά υλικά, όπως από χρωματιστό γυαλί, παλιά νομίσματα, επιχρυσωμένο ασήμι ή σμάλτο, μαρτυρούν τις πολλές επιρροές που δέχτηκε η χώρα μέσα από την τεράστια και ενδιαφέρουσα ιστορία της, η οποία αποτυπώνεται με έναν μοναδικό τρόπο στη συλλογή κοσμημάτων. Μια ολόκληρη βιτρίνα είναι αφιερωμένη σε κοσμήματα του 18ου αιώνα σε σχήμα πλοίου από σμάλτο, πιθανότατα κατασκευασμένα από Έλληνες τεχνίτες που ζούσαν στη Βενετία. Τα μεγάλα σκουλαρίκια είναι εμπνευσμένα από τα βυζαντινά μενταγιόν που κρέμονται από το αυτοκρατορικό διάδημα.Επίσης συναντάμε πολλά κοσμήματα από κοράλλια, τα οποία προφανώς εμφανίστηκαν και δημιουργήθηκαν από τις ελληνικές μειονότητες που προέρχονται από την Τουρκία μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1922.

σκουλαρίκια μπενάκη

Το μοντέρνο τμήμα ανοίγει με ζώνες, ένα απαραίτητο και σημαντικό αξεσουάρ της ελληνικής φορεσιάς από την εποχή της Αρχαιότητας. Ζώνες πολλές, σε μια μεγάλη ποικιλία, η μια πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή από την άλλη! Οι νεοελληνικές δημιουργίες συνδυάζουν μοναδικά και ιδιαίτερα στοιχεία τόσο από τις βυζαντινές όσο και από τις ισλαμικές παραδόσεις. Η ποικιλία των υλικών και αυτή ανεξάντλητη και μοναδική, ανάγλυφο ασήμι, φιλιγκράν, ασήμι, χρυσός, επιχρυσωμένο ασήμι, μαύρο σμάλτο, αλλά και ενσωματωμένα στοιχεία από κοράλλι και μαλαχίτη σε μορφή ροζέτας.

χρυσά κοσμήματα μπενάκη

Εξαιρετική και υπέροχη επίσης η ιδέα του Μουσείου Μπενάκη να παρουσιάσει και να εκθέσει μερικά από αυτά τα μοντέρνα κοσμήματα πάνω σε παραδοσιακές φορεσιές γάμου, οι οποίες προέρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από όλη την ελληνική επικράτεια. Ήπειρο, Κέρκυρα, Επτάνησα, Θράκη, Θεσσαλία, Μακεδονία, νησιωτική Ελλάδα, όλα τα μέρη εκπροσωπούνται, καθώς, άλλωστε, όλες οι περιοχές έχουν να παρουσιάσουν μοναδικές φορεσιές. Σύμφωνα με τις παραδόσεις οι ζώνες κάλυπταν την κοιλιά, προκειμένου να βοηθήσουν και να ενισχύσουν τη γονιμότητα. Τα βραχιόλια τα φορούσαν πάντα σε ζευγάρια. Οι καρφίτσες είχαν τη χρήση να κρατήσουν το γυναικείο μαντήλι στιη θέση τους. Και, βέβαια, στα αυτιά κρεμασμένα, μεγάλα και εντυπωσιακά σκουλαρίκια. Κι ας μην ξεχνάμε τα γούρια και την ιδιαίτερη σημασία τους, να απομακρύνουν τη γλωσσοφαγιά και το κακό μάτι, αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας, με επιρροές, ασφαλώς, και από τα τουρκικά ήθη και έθιμα.

χρυσό περιδέραιο μπενάκη

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο, με εμπειρία και αξιοπιστία στην πώληση και αγορά κοσμημάτων για περίπου 45 χρόνια, διαθέτουμε μια πλούσια συλλογή σε παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα κοσμήματα, που μπορεί να καλύψει κάθε γούστο, στιλ και επιθυμία σας. Καλέστε μας σήμερα στο 21 0522 1418 να κλείσετε το ραντεβού σας με έναν από τους έμπειρους εκτιμητές μας, που είναι πάντοτε στη διάθεσή σας, προκειμένου να σας εξυπηρέτησουν.