ενεχυροδανειστήριο logo

Κάλπικες λίρες και πώς να τις αποφύγετε

Οι χρυσές λίρες είναι πολύ δύσκολο, αν και όχι ακατόρθωτο, να παραποιηθούν πειστικά κι αυτό γιατί ο χρυσός έχει μια από τις υψηλότερες πυκνότητες από όλα τα μέταλλα. Οπότε η δημιουργία πειστικών πλαστών χρυσών λιρών, χρησιμοποιώντας ένα φθηνότερο μέταλλο είναι αρκετά δύσκολη, καθώς θα πρέπει να είναι είτε χαμηλού βάρους είτε πολύ μεγάλες. Εάν δηλαδή οι διαστάσεις της πλαστής λίρας είναι ακριβείς (διάμετρος και πάχος), θα είναι πολύ ελαφριές και, εάν το βάρος της πλαστής ταιριάζει με αυτό μιας γνήσιας, θα πρέπει είτε να είναι παχύτερη ή/και φαρδύτερη, για να χωρέσει το πρόσθετο υλικό.
Η γνήσια χρυσή λίρα έχει απόλυτα συγκεκριμένες διαστάσεις, οι οποίες είναι: Βάρος 7.99 γραμμάρια, 916 καθαρότητα, 22.05 χιλιοστά διάμετρο και 1.52 χιλιοστά πάχος.
Όταν, λοιπόν, υπάρχει απόκλιση από τις προαναφαρθείσες διαστάσεις, η λίρα θα είναι κάλπικη.

Η διαδικασία ελέγχου χρυσών λιρών στο Αθηναϊκόν Ενεχυροδανειστήριο

ζύγισμα λίρας

  1. Ξεκινάμε πρώτα ζυγίζοντας τη χρυσή λίρα, η οποία, όπως είπαμε, θα πρέπει να έχει βάρος 7,99 γραμμάρια. Ασφαλώς για μια τέτοια ζύγιση απαιτούνται ειδικές ζυγαριές ακριβείας και δεν αρκεί μια οποιαδήποτε ζυγαριά καθημερινής χρήσης.
    Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο διαθέτουμε πιστοποιημένες ζυγαριές ακριβείας, που εγγυώνται το αξιόπιστο αποτέλεσμα της ζύγισης μιας χρυσής λίρας.
  2. Ακολουθεί το μέτρημα των διαστάσεων της λίρας, το οποίο επιτυγχάνεται με ειδικό όργανο μέτρησης, το οποίο επίσης διαθέτουμε και η μέτρησή τους, όπως και η ζύγιση, γίνονται πάντοτε ενώπιόν σας.
  3. Τέλος, ένας ακόμη τρόπος να διαπιστώσετε εάν η λίρα σας είναι γνήσια ή κάλπικη είναι το λεγόμενο τεστ του ήχου. Χτυπώντας δηλαδή τη λίρα σε μία αρκετά σκληρή επιφάνεια θα πρέπει να παραχθεί ένας υψηλός ήχος, λόγω, ασφαλώς του βάρους, αλλά και της καθαρότητας του χρυσού της λίρας.

Σε κάθε περίπτωση, θα σας συμβουλεύαμε, για τη δική σας ασφάλεια και βεβαιότητα, να απευθύνεστε σε ειδικούς εκτιμητές, προκειμένου το αποτέλεσμα της εξέτασης της αυθεντικότητας ή πλαστότητας μιας χρυσής λίρας να είναι ασφαλές και εγγυημένο.

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο διαθέτουμε εμπειρία 40 ετών στην πώληση και αγορά χρυσού και χρυσών λιρών. Οι έμπειροι και ειδικοί εκτιμητές μας είναι πάντα στη διάθεσή σας για να εκτιμήσουν τις χρυσές λίρες που θέλετε να πουλήσετε, αλλά και να σας συμβουλεύσουν σε ποια αγορά να προχωρήσετε, εφόσον θέλετε να προχωρήσετε σε αγορά, προκειμένου να δωρίσετε μια χρυσή λίρα, ή να κάνετε μια επένδυση, ακόμη και να εμπλουτίσετε τη συλλογή σας, εάν είστε συλλέκτης. Καλέστε μας σήμερα στο 21 0522 1418 για να κλείσετε το ραντεβού σας.