ενεχυροδανειστήριο logo

Bvlgari: Μια ιστορία στιλ και λάμψης

Η Bvlgari έφερε λάμψη παντού από τη στιγμή ίδρυσής της και ο θρύλος ακόμη συνεχίζεται και θα συνεχίσει και στο μέλλον, αναμφισβήτητα.
Ας σκεφτούμε πως αν, απλώς, πούμε το όνομα Bvlgari, μας έρχονται στο μυαλό εικόνες πληθωρικών και σέξι γυναικών που λαμπυρίζουν μέσα σε καταρράκτες από πολύχρωμα και πολύτιμα κοσμήματα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτές οι γυναίκες ελκύονται από τη Bulgari επειδή τα κοσμήματα είναι απόλυτα αισθησιακά; Ναι, μπορούμε να τα περιγράψουμε και να τα χαρακτηρίσουμε ακριβώς έτσι! Ζουμερές και μεγάλες πέτρες γεμάτες χρώμα, χοντρά χρυσά τσόκερ με αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα και χρυσά φίδια δημιουργούν κοσμήματα που αποπνέουν πόθο για ζωή και διασκέδαση και απευθύνονται σε γυναίκες με ισχυρή προσωπικότητα.

Η προέλευση του οίκου και το όνομά του

σωτηριος βουλγαρης

Ο Οίκος ιδρύθηκε το 1884 από τον Σωτήριο Βούλγαρη (1858-1932), ο οποίος ήταν γόνος οικογένειας Ελλήνων αργυροχρυσοχόων. Ο Σωτήριος μετανάστευσε στην Ιταλία, όπου άλλαξε και συντόμευσε το επώνυμό του σε Bulgari. Έπειτα από μια ληστεία στο κατάστημά του στη Νάπολη, βρέθηκε με 80 σεντς στην τσέπη, να πουλά ασημένια αντικείμενα σε έναν πάγκο μπροστά από τη Γαλλική Ακαδημία στη Ρώμη. Η έλλειψη άδειας μικροπωλητή σύντομα διέκοψε τη συγκεκριμένη εμπορική δραστηριότητά του, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει μια γωνιά για να εκθέσει τα προϊόντα του στη βιτρίνα ενός Έλληνα εμπόρου σφουγγαριών. Μέχρι το 1900, είχε δημιουργήσει το πρώτο του κατάστημα που πουλούσε ασήμι, αντίκες, κοσμήματα και διάφορα άλλα ασημένια αντικείμενα στο νούμερο 28 της via dei Condotti.

Το κατάστημα ευημερούσε και, όταν οι δύο γιοι του ανέλαβαν, το 1905, μετακόμισαν στο πλέον σήμερα διάσημο νούμερο 10 της via dei Condotti, αποκτώντας και κερδίζοντας μια εξέχουσα θέση στον ρόλο τους ως προμηθευτές εκλεκτών κοσμημάτων. Οι εγγονοί του Sotirio, Gianni, Paolo και Nicola εξέλιξαν τη φήμη και το δυνατό στιλ του οίκου, που ενθουσίασε και κατέκτησε μοναδικά όλους όσοι αγαπούσαν την dolce vita και όλους τους λαμπερούς και διάσημους ανθρώπους της εποχής. Σήμερα, ο οίκος ανήκει στον όμιλο LVMH, στον οποίο ανήκουν επίσης οι TAG Heuer, Dior και Chaumet.

Τι είναι το στιλ Bvlgari και πότε προέκυψε;

Bulgari Bulgari

Η μεταπολεμική αναβίωση της Ιταλίας επετεύχθη, κυρίως, χάρη στη σχεδιαστική της ικανότητα και πουθενά δεν ήταν πιο εμφανής από τα κοσμήματα της Bvlgari. Παρόλο που η Bvlgari έφτιαχνε κοσμήματα από τη δεκαετία του 1920, το στιλ που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα προέρχεται κυρίως από τις δεκαετίες των 1950 και 1960 όταν ο Paolo, ο Gianni και ο Nicola Bulgari έτρεχαν την επιχείρηση από το κατάστημά τους στην piazza di Spagna και επέβλεπαν προσωπικά όλο το κομμάτι του σχεδιασμού.

Τα τρία όμορφα αδέρφια, που ενσάρκωναν την επιτομή της ιταλικής κομψότητας, εισήγαγαν ένα νέο στιλ κοσμημάτων. Τολμηροί συνδυασμοί από χρωματιστές πέτρες, πολύτιμους λίθους, τολμηρούς όγκους και λεία, απλά σχήματα πρόσφεραν μια συναρπαστική και εξωτική νέα επιλογή, σε μια εποχή που το Παρίσι και τα πιο παραδοσιακά σχέδια κυριαρχούσαν στην αγορά. Αυτή η τολμηρή νέα εμφάνιση σύντομα αναγνωρίστηκε ως το στιλ Bvlgari.

Επιλέγοντας πολύτιμους λίθους για το χρώμα τους και όχι απλώς για την αξία τους, τα κοσμήματα Bvlgari ήταν ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από την κυριαρχία των διαμαντιών, των ρουμπινιών, των σμαραγδιών και των ζαφειριών. Προσέφερε επίσης την ευκαιρία να αναμειχθούν πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, συνήθως σε κίτρινο χρυσό για τη σύλληψη και εκτέλεση νέων συνδυασμών.

Ποια είναι τα πιο εμβληματικά σχέδια της Bvlgari

bulgari Serpenti

Το σχέδιο Serpenti είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σχέδια της Bvlgari. Χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940.
Σήμερα, το Serpenti είναι το πιο αναγνωρίσιμο μοτίβο της Bvlgari τόσο για τα ρολόγια όσο και για τα κοσμήματά του. Οι σπείρες του φιδιού είναι τόσο εύκαμπτες που μπορούν να τυλιχτούν γύρω από τον καρπό με ευκολία ή ακόμη και να περάσουν αισθησιακά γύρω από το λαιμό.
Το Serpenti μπορεί να άλλαξε το δέρμα του πολλές φορές με πολλά και διαφορετικά πολύτιμα μέταλλα, αλλά είναι πάντα αναγνωρίσιμα και καθιερώθηκαν με έναν μοναδικό τρόπο στον κόσμο των γυναικείων κοσμημάτων και ρολογιών.

Το Coins ή Monete είναι ένα άλλο εμβληματικό σχέδιο Bvlgari που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960. Ο Nicola Bulgari, υπήρξε ένας άπληστος συλλέκτης νομισμάτων, και έτσι αποφάσισε να ενσωματώσει το αρχαίο ρωμαϊκό νόμισμα σε κοσμήματα. Έτσι γεννήθηκε το Monete. Συχνά με χοντρές χρυσές αλυσίδες, τα κοσμήματα Monete αποτελούν βασικό στοιχείο της Bvlgari.

Στη δεκαετία του 1970, το Parentesi έφερε μια κομψή απλότητα στα εκλεκτά κοσμήματα με τις απαλές, καθαρές γραμμές του, που αποτελούνται από επαναλαμβανόμενες καμπύλες, αλληλένδετες για ευελιξία. Πιο πρόσφατα, το 2000, το BZero1 έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην ιστορία των εμβληματικών σχεδίων κοσμημάτων. Εμπνευσμένο από το Κολοσσαίο της Ρώμης, οι έντονες γραμμές της συλλογής είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακές και επιβλητικές.

Η Bvlgari ήταν από τους πρώτους οίκους κοσμημάτων τη δεκαετία του 1950 που χρησιμοποίησαν το χρώμα με έναν τολμηρό νέο τρόπο, επιλέγοντας πολύτιμους λίθους για το χρωματικό τους αποτέλεσμα και όχι μόνο για την αξία τους, κάτι που άνοιξε μια εντελώς νέα και συναρπαστική παλέτα επιλογών. Το ζαφείρι είναι η πέτρα που σχετίζεται περισσότερο με τον οίκο, αλλά τα κοσμήματα αντανακλούν ένα ουράνιο τόξο αποχρώσεων.

Τα ρολόγια της Bvlgari

ρολοι bvlgari

Στη δεκαετία του 1940, η Bvlgari παρουσίασε ένα ρολόι που θα γινόταν σύμβολο του στιλ – το Serpenti. Το μοναδικό σχέδιο βασίστηκε στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή παράδοση, στην οποία τα φίδια ήταν σύμβολα ζωτικότητας, καλής τύχης, γονιμότητας και προστασίας. Καθώς τα φίδια ήταν ένα μοτίβο στα μεσογειακά κοσμήματα για χιλιετίες, η Bvlgari χρησιμοποίησε τόσο τις ελληνικές ρίζες της όσο και το ρωμαϊκό περιβάλλον, για να δημιουργήσει ένα αδιαμφισβήτητο σχέδιο. Ένα εύκαμπτο βραχιόλι Tubogas, τυλιγμένο γύρω από τον καρπό του χρήστη. Διακοσμημένο με λέπια φιδιού με περίπλοκη υφή και κεφάλι και ουρά φιδιού σε σχήμα διαμαντιού, το Serpenti ήταν τόσο καινοτόμο και κομψό. Το στόμα του φιδιού άνοιγε και έκλεινε, για να αποκαλύψει το καντράν.

Τις επόμενες δεκαετίες, το σχέδιο Serpenti θα εξελισσόταν καθώς η Bvlgari χρησιμοποίησε νέα υλικά και σχεδιαστικά στοιχεία. Η χρήση του σμάλτου έγινε ένα πολύχρωμο και δημοφιλές θέμα. Η Bvlgari χρησιμοποίησε πολύχρωμους πολύτιμους λίθους όπως ζαφείρια, σμαράγδια και ρουμπίνια για τα μάτια του φιδιού.

Το σημείο καμπής για τα ρολόγια της Bvlgari θα ερχόταν το 1975, όταν παρουσιάστηκε το Bvlgari Roma. Το σχέδιό του συνέδεε το παρελθόν και το παρόν, με μια επίπεδη, κίτρινη χρυσή θήκη, εμπνευσμένη από αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα και την ψηφιακή οθόνη που ήταν τόσο δημοφιλής εκείνη την εποχή. Το λουράκι ήταν συνδυασμός δέρματος και μακραμέ κάνναβης με κίτρινη χρυσή αγκράφα. Η Bvlgari παρήγαγε μόνο 100 κομμάτια αυτού του ρολογιού ως δώρο στους πιο πιστούς πελάτες της. Ωστόσο, η σχεδίαση απέσπασε τεράστια αποδοχή και η Bvlgari έφερε στην αγορά μια παρόμοια έκδοση την ίδια χρονιά.

Τα τελευταία χρόνια το Diagono Scuba, το οποίο ο οίκος παρουσίασε το 2014, είναι ο τρόπος με τον οποίο η Bvlgari εφαρμόζει τη σχεδιαστική ταυτότητά της, μια σαφώς ρομαντική ιταλική προσέγγιση στο συχνά αυστηρό και στιβαρό ύφος του καταδυτικού ρολογιού, αποδεικνύοντας ότι ένα ρολόι μπορεί να είναι τόσο λειτουργικό όσο και κομψό και διασκεδαστικό.

Ποιες διάσημες έχουν φορέσει Bvlgari;

monica vitti bulgari

Η τολμηρή εμφάνιση της Bvlgari έχει προσελκύσει μερικές από τις πιο λαμπερές γυναίκες στον κόσμο, με πιο αξιοσημείωτη την Elizabeth Taylor, της οποίας ο καταιγιστικός έρωτας με τον Richard Burton σχεδόν απεικονίζεται με κοσμήματα Bvlgari.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στα γυρίσματα της Cleopatra στην Cinecittà το 1962 και ο Bvlgari ήταν ο οίκος από όπου της αγόρασε το πρώτο από τα πολλά κοσμήματα που της δώρισε. Σύμφωνα με τον Richard Burton, η Bvlgari ήταν η μόνη λέξη που ήξερε η Elizabeth Taylor στα ιταλικά.
Σήμερα, η Bvlgari κατέχει πολλά από τα κοσμήματα της Elizabeth Taylor που αγοράστηκαν στη δημοπρασία του Οίκου Christie’s τον Δεκέμβριο του 2011, συμπεριλαμβανομένου του σμαραγδένιου κολιέ με τα σκουλαρίκια που της δώρισε ο Burton.

Η Gina Lollobrigida είχε, επίσης, μια μεγάλη συλλογή από κοσμήματα Bvlgari. Σε δημοπρασία στη Γενεύη το 2013, η Bvlgari αγόρασε πολλά από αυτά. Εθεάθη συχνά να φοράει τα εντυπωσιακά σκουλαρίκια της από σμαράγδι και διαμάντια του 1962.

Η ηθοποιός Monica Vitti ήταν επίσης μεγάλη θαυμάστρια, όπως και η Anita Ekberg, η Ingrid Bergman, η Anna Maganini, η Sofia Loren και σχεδόν όλες οι μούσες της συγκεκριμένης χρυσής δεκαετίας του κινηματογράφου.

Από σύγχρονες σταρ, στο Φεστιβάλ των Καννών το 2013, η Jessica Chastain φόρεσε το οκταγωνικό κολιέ από ζαφείρι της Elizabeth Taylor, που της δώρισε ο Richard Burton το 1972, και ένα δαχτυλίδι «trombino», που φορούσε στα τελευταία της χρόνια η Taylor. Bvlgari έχουν επίσης φορέσει επανειλημμένα στο κόκκινο χαλί η Naomi Campbell, η Naomi Watts, η Nicole Kidman, η Alicia Vikander, η Kate Winslet, η Lady Gaga, η Keira Knightley και η Carla Bruni-Sarkozy.

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο μπορείτε να πουλήσετε ή να αγοράσετε κοσμήματα Bvlgari, με τα πιστοποιητικά αυθέντικότητάς τους. Καλέστε μας σήμερα στο 210 522 1418 και οι εκτιμητές μας θα χαρούν να σας παρουσιάσουν τη μεγάλη συλλογή που διαθέτουμε και να σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή για σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.