ενεχυροδανειστήριο logo

10+1 περίεργα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον χρυσό

Πώς συνδέετε τον εαυτό σας με τον χρυσό; Είναι μέσα από τα κοσμήματα που φοράτε; Είναι ένα πολύτιμο μέταλλο στο οποίο επενδύετε αυτήν τη στιγμή ή σχεδιάζετε να επενδύσετε στο μέλλον;

Είναι γεγονός ότι ο χρυσός είναι περιζήτητος λόγω του εκθαμβωτικού χρώματος και της λάμψης του. Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθετε γι ‘αυτόν!
Από πού προήλθε, πώς εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα και πολλά πολλά άλλα!

Είστε περίεργοι να μάθετε περισσότερα για τον χρυσό;
Εμείς, στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο, με εμπειρία 42 ετών διαθέτουμε τις καλύτερες τιμές χρυσού και είμαστε πάντα στη διάθεσή μας, με γνώση και αξιοπιστία, να σας μυήσουμε στο πολυτιμότερο των μετάλλων.

1. Τι σημαίνει η λέξη «χρυσός»;

τι σημαίνει χρυσός

Για τους περισσότερους, είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται, κατά κύριο λόγο, στην κατασκευή κοσμημάτων. Αλλά ας το δούμε λιγάκι βαθύτερα.

Ο όρος χρυσός προέρχεται από μια αγγλοσαξωνική λέξη για το μέταλλο. Το σύμβολό του στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων είναι το Au, το οποίο προέρχεται από τον λατινικό όρο «aurum».
Κατά τους αρχαίους χρόνους, χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει την πολυτέλεια και τον πλούτο αυτών που κατείχαν την εξουσία.

2. Πόσων χρόνων είναι ο χρυσός;

Ο χρυσός δεν έχει ημερομηνία γέννησης. Δεν ξεκίνησε εδώ στη Γη. Αντίθετα, μετεωρίτες και αστεροειδείς τον μετέφεραν σε εμάς.

Ο χρυσός είναι παλιός. Πόσων χρόνων όμως; Ας το πούμε έτσι: Περίπου το 75% του χρυσού που κυκλοφορεί σήμερα εξορύχθηκε πριν από έναν αιώνα!

Λέγεται ότι η ανακάλυψη χρυσού χρονολογείται από το 4.000 π.Χ. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να ήταν το πρώτο μέταλλο που δούλεψαν οι πρόγονοί μας.

Ο χρυσός ήταν και συνεχίζει να είναι σημάδι πλούτου. Είναι ένα τόσο όμορφο πολύτιμο μέταλλο, που καθρεφτίζει το φως από τον ήλιο. Όσο πιο αγνό είναι τόσο πιο λεπτό είναι, αλλά έχει τη μοναδική ιδιότητα να διατηρεί το χρώμα του και αντιστέκεται στη διάβρωση και την αμαύρωση. Ποιος δεν θέλει να έχει κάτι σε χρυσό;

3. Γνωρίζατε ότι ο χρυσός χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική;

 χρυσος οδοντιατρικη

Από τον 7ο αιώνα π.Χ., οι Ετρούσκοι χρησιμοποιούσαν χρυσό σύρμα ή χρυσές ταινίες για να συγκρατούν τα δόντια μεταξύ τους. Χρησιμοποιούσαν επίσης ένα κράμα χρυσού ως γέμιση για κοιλότητες, το οποίο μεταφέρθηκε και διατηρήθηκε και στις σημερινές οδοντιατρικές διεργασίες.
Αν και έχει αρχίσει να γίνεται πιο σπάνια πλέον η χρήση του, εξακολουθεί να είναι μια επιλογή.

4. Διαστημικό Πρόγραμμα και χρυσός.

χρυσός nasa

Σε τι άλλο χρησιμοποιείται ο χρυσός, ρωτάτε; Αν σας λέγαμε ότι χρησιμοποιείται στο διαστημικό πρόγραμμα;

Κατά την κατασκευή διαστημικών στολών για τους αστροναύτες, τοποθετείται ένα στρώμα χρυσού στο γείσο. Αυτό το στρώμα βοηθά στην αντανάκλαση των επιβλαβών ακτίνων από τον ήλιο και όλα τα υπόλοιπα υπέρυθρα φώτα στα οποία μπορούν να εκτεθούν, προστατεύοντας τα μάτια του αστροναύτη από τον κίνδυνο.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η NASA χρησιμοποίησε τον χρυσό στο διαστημικό πρόγραμμα είναι στις μονάδες προσεδάφισης Apollo. Ένα λεπτό στρώμα χρυσού, μαζί με στρώματα άλλων υλικών όπως γυαλί, αλουμίνιο, μαλλί κ.ά., τοποθετήθηκε στην κορυφή.
Ο σκοπός του; Να λειτουργεί ως θερμική κουβέρτα, προστατεύοντας το σκάφος και τους αστροναύτες από τη ζέστη.

5. Μπορεί να εξορυχθεί χρυσός στο διάστημα;

 

χρυσός διάστημα
Οι κυνηγοί χρυσού και η NASA συμφωνούν ότι ο χρυσός υπάρχει στο διάστημα, ειδικά στους αστεροειδείς.

Έχετε ακούσει για το Psyche 16; Αυτό είναι το όνομα που δόθηκε σε έναν αστεροειδή που βρίσκεται μεταξύ του Άρη και του Δία που μελετήθηκε από τη NASA προκεμένου να κατανοήσει περαιτέρω πώς σχηματίστηκε η Γη.

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής λέγεται ότι φέρει πολύτιμα μέταλλα, όπως το νικέλιο και ο σίδηρος, αλλά, το σημαντικότερο, έχει έναν συμπαγή χρυσό πυρήνα που αξίζει μια περιουσία και θα μπορούσε να κάνει κάθε άνθρωπο στη Γη εκατομμυριούχο.
Δεν είναι εντυπωσιακό;

6. Υπάρχει χρυσός στον ωκεανό;

χρυσός οκεανοί

Ναι, υπάρχει. Ο ωκεανός είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή χρυσού. Είναι, όμως, σχεδόν αδύνατο, αν όχι ακατόρθωτο να γίνει εξόρυξη του χρυσού από τον ωκεανό, σε σχέση με την επιφάνεια της γης!

Η συγκέντρωση χρυσού στον ωκεανό είναι εξαιρετικά αραιή, με αποτέλεσμα η εξόρυξη του να αποτελεί απλά και μόνον ένα όνειρο.

7. Γιατί κάποια χρυσά κοσμήματα φαγουρίζουν ή αποχρωματίζονται;

χρυσά κοσμήματα

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα και αντιδράτε ακόμη και στα χρυσά κοσμήματα, είναι πολύ πιθανό ο χρυσός να μην είναι καθαρός.

Είναι πολύ πιθανό το κόσμημα να έχει αναμειχθεί με άλλα μέταλλα, όπως το ασήμι, προκαλώντας φαγούρα ή ακόμα και αποχρωματισμό στο δέρμα σας στα σημεία που φοριέται. Η επιλογή σωστών συνεργατών είναι καθοριστική για να είστε σίγουροι για την ποιότητα χρυσού που αγοράζετε.

8. Πόσο είναι η μεγαλύτερη ράβδος χρυσού;

μεγαλύτερη ράβδος χρυσού

Μια θυγατρική της Mitsubishi, η Mitsubishi Materials Corporation, κατασκεύαζε τη μεγαλύτερη ράβδο χρυσού στον κόσμο. Η μπάρα ζυγίζει 250 κιλά. Οι διαστάσεις της είναι μικρότερες από το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών.

Θέλετε να τη δείτε; Εκτίθεται στο Μουσείο Χρυσού Toi στην Ιαπωνία.

9. Πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα χρυσά νομίσματα ως νόμισμα;

πρώτο χρυσό νόμισμα λυδία

Μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουν ότι τα πρώτα χρυσά νομίσματα ήταν οι χρυσές λίρες αλλά η αλήθεια είναι ότι το πρώτο χρυσό νόμισμα λέγεται ότι δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. στη Λυδία (δυτική Τουρκία).

Η εντύπωση στο νόμισμα είχε δύο σχήματα. Ήταν είτε λιοντάρι είτε ταύρος από τη μια πλευρά και φώκια από την άλλη. Αυτές οι παραστάσεις έπρεπε να σφυρηλατηθούν στο νόμισμα, καθώς τότε ασφαλώς και δεν υπήρχαν μηχανές γι’αυτό.

Ο μύθος λέει ότι ο χρυσός που χρησιμοποιούσαν οι Λυδοί προερχόταν από τον ίδιο ποταμό που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Μίδας για να ξεπλύνει την ικανότητά του να μετατρέπει τα πράγματα σε χρυσό μέσω της αφής του.

10. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει ίχνη χρυσού;

 

Το σώμα μας (ακόμα και το αίμα) περιέχει μικρά ίχνη χρυσού. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά θα μπορούσε να έχει μάζα 0,2 χιλιοστόγραμμα χρυσού στο σώμα του.

Για να το θέσουμε σε προοπτική, αυτό θα έμοιαζε με έναν μικρό κύβο με ίση διάμετρο 0,22 mm σε κάθε πλευρά.

Τι σκοπό εξυπηρετεί ο χρυσός στο σώμα μας;

Ο χρυσός βοηθά:

Στην προστασία των αρθρώσεων μας

Στην αγωγή του ηλεκτρισμού, καθοδηγώντας τα ηλεκτρικά σήματα σε όλο το σώμα μας

11. Είναι ο χρυσός φαρμακευτικός;

Ο χρυσός χρησιμοποιείται και στον ιατρικό τομέα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων όπως ο καρκίνος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Τα αποτελέσματά του βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου ή της δυσφορίας στις αρθρώσεις.

Ο χρυσός είναι παντού

Κοιτάξτε γύρω σας! Εάν έχετε μια ηλεκτρονική συσκευή κοντά, τότε έχετε και χρυσό! Ο χρυσός βρίσκεται σε υπολογιστές, κάμερες, τηλεοράσεις και πολλά άλλα.

Ο χρυσός είναι όμορφος αλλά ισχυρός. Είναι ένα αγώγιμο μέταλλο που δεν αμαυρώνεται ούτε διαβρώνεται στην πιο καθαρή του μορφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται στην πρώτη λίστα με υλικά για ηλεκτρονικά.

Δεν είναι ενδιαφέρον, αλλά και διασκεδαστικό να μαθαίνετε περισσότερα για αυτό το λαμπερό μέταλλο που φοράτε στο λαιμό σας ή έχετε στο χρηματοκιβώτιό σας; Υπάρχει τόση πολλή ιστορία πίσω από τον χρυσό και τόσα πολλά ακόμα να γραφτούν!

Μην ψάχνετε άλλο! Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο μπορείτε να πουλήσετε και να αγοράσετε χρυσό στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στις συναλλαγές σας. Οι ειδικοί μας εκτιμητές, με γνώση και εμπειρία, είναι στη διάθεσή σας, πάντοτε με τα απαραίτητα πιστοποιητικά γνησιότητας, να σας εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 να λύσουμε όλες σας τις απορίες σχετικά με τον χρυσό.