ενεχυροδανειστήριο logo

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το ασήμι

Το ασήμι εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα πολύτιμων βιομηχανικών και καλλιτεχνικών σκοπών. Δεδομένων των χρήσεών του σε οτιδήποτε, από ηλεκτρονικά και κοσμήματα μέχρι αυτοκίνητα και φάρμακα, πιθανότατα συναντάτε το ασήμι σχεδόν κάθε μέρα.

Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για αυτό το λευκόχρωμο στοιχείο;

Ετοιμαστείτε να μάθετε περισσότερα, από όσα είχατε ποτέ φανταστεί, για το ασήμι!

1. Το ασήμι είναι από τα πρώτα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν

 

 ασημι στοιχείο
Το ασήμι ήταν ένα από τα πρώτα πέντε στοιχεία που γνώρισε η ανθρωπότητα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο χρυσός, ο χαλκός, ο μόλυβδος και ο σίδηρος.

Τα ασημένια αντικείμενα είναι γνωστό ότι χρονολογούνται γύρω στο 4000 π.Χ. Ωστόσο, το μέταλλο ανακαλύφθηκε πιθανότατα περίπου 1.000 χρόνια πριν από αυτό.

Οι αρχαίοι πολιτισμοί έμαθαν πώς να διαχωρίζουν το ασήμι από το μόλυβδο μέχρι το 3000 π.Χ. Το ασήμι βρισκόταν στη μέγιστη αξία του κατά τον 15ο αιώνα.

2. Το ασήμι βρίσκεται στο φλοιό της Γης

 

ασημι φλοιος γης

Δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά για να βρείτε ασήμι, γιατί μεγάλο μέρος του βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της Γης. Φυσικά, το να φτάσουμε στο ασήμι είναι άλλο θέμα.

Αυτό το πολύτιμο λευκό μέταλλο εμφανίζεται σε βράχους και συνήθως πρέπει να ανακτηθεί μέσω της εξόρυξης και της τελειοποίησης.

Όταν βρεθεί, το ασήμι συχνά συνδυάζεται με μια ποικιλία άλλων στοιχείων. Συνήθως υπάρχουν μέταλλα όπως ο χρυσός και ο χαλκός και ορυκτά όπως ο αργεντίτης και ο χλωραργυρίτης.

Το ασήμι εμφανίζεται ως φυσικό κράμα με τον χρυσό, συνδυάζοντας έτσι ένα μέταλλο γνωστό ως ήλεκτρο.

3. Το ασήμι έχει μερικές εξαιρετικές ιδιότητες.

Είναι ένα εξαιρετικά όλκιμο στοιχείο που μπορεί να πιεστεί, να συμπιεστεί και να τεντωθεί σε οποιοδήποτε σχήμα μπορεί κανείς να φανταστεί και να διατηρήσει τη φυσική του ακεραιότητα.

Για παράδειγμα, ένας μόνο κόκκος αργύρου μπορεί να συμπιεστεί σε ένα πιάτο 150 φορές πιο λεπτό από ένα τυπικό φύλλο χαρτιού.

Το ασήμι είναι επίσης ένας φανταστικός θερμικός αγωγός. Έτσι χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία ηλεκτρονικών και άλλων βιομηχανικών εφαρμογών.

4. Η παραγωγή αργύρου γίνεται πιο αποτελεσματική

 

εξόρυξη αργυρού
Οι διαδικασίες εξόρυξης έχουν γίνει πιο προηγμένες και πιο εκλεπτυσμένες.

Η ποσότητα αργύρου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ή υποβάλλεται σε επανεπεξεργασία από προηγούμενες χρήσεις αυξάνεται γενικά κάθε χρόνο. Το 2005, ο κόσμος παρήγαγε περίπου 20.500 μετρικούς τόνους αργύρου, ενώ το 2018 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 27.000.

5. Το ασήμι είναι πολύτιμο ως χρήμα

 

ασήμι χρήματα

Ένα από τα πιο κοινά μέσα στα οποία βρίσκεται το ασήμι είναι τα χρήματα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι λέξεις «ασήμι» και «χρήματα» είναι γλωσσικά συνώνυμες σε τουλάχιστον 14 αναγνωρισμένες γλώσσες.

Το ασήμι εξυπηρετεί νομισματικούς σκοπούς περίπου από το 700 π.Χ. Έχει χρησιμοποιηθεί σε νομίσματα και άλλες μορφές χρημάτων σε όλο τον κόσμο.

6. Τα ασημικά προέρχονται από την Αγγλία τον 13ο αιώνα

 

ασημικά Αγγλία

Το συγκεκριμένο κράμα αργύρου είναι μια σύνθεση από 92,5% ασήμι και 7,5% άλλα πολύτιμα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού. Σήμερα είναι δημοφιλές σε κοσμήματα και καλλιτεχνικές εφαρμογές.

7. Το «ασήμι» είναι παλιά λέξη

Το λεξικό Merriam-Webster δηλώνει ότι το “ασήμι” ήταν μέρος του λεξικού πριν από τον 12ο αιώνα. Προέρχεται από την αγγλοσαξονική λέξη «seolfor».

Η λέξη ασήμι έχει πολλές σημασίες ως ουσιαστικό, ρήμα και επίθετο. Ωστόσο, ο πρωταρχικός ορισμός του ως γήινου στοιχείου είναι ο εξής:

“Ένα λευκό μεταλλικό στοιχείο που είναι ηχητικό, όλκιμο, πολύ εύπλαστο, ικανό για υψηλό βαθμό στίλβωσης και κυρίως μονοσθενές σε ενώσεις και που έχει την υψηλότερη θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα από οποιαδήποτε ουσία.”

Αυτό το πολύτιμο μέταλλο υπάρχει εδώ και χιλιετίες και υπήρξε ένα άρρηκτα σημαντικό μέρος του πολιτισμού για αιώνες.

8. Το ασήμι είναι αντιμικροβιακό

 

ασήμι αντιμικροβιακό

Μία από τις πιο ευεργετικές ιδιότητες του αργύρου είναι η αντοχή του στα μικρόβια. Με άλλα λόγια, το ασήμι σκοτώνει τα μικρόβια. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται από τα αρχαία χρόνια. Οι Φοίνικες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν ασημένια μπουκάλια και δοχεία για την αποθήκευση νερού, κρασιού και γάλακτος για να αποτρέψουν τη μόλυνση.

Αυτή η ιδιότητα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε μια ποικιλία βιομηχανιών. Για εκατοντάδες χρόνια, οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του ασημιού το έκαναν το τέλειο υλικό για εκλεκτά σκεύη φαγητού. Σήμερα, ο ιατρικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία και τα ιατρεία είναι επικαλυμμένος με ασήμι για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα ιατρικά εργαλεία είναι αποστειρωμένα.

9. Το ασήμι είναι το πιο ηλεκτρικά αγώγιμο στοιχείο στον κόσμο

 

ασήμι ηλεκτρικό

Όσον αφορά την αγωγή του ηλεκτρισμού, καμία άλλη ουσία στη Γη δεν κάνει τη δουλειά τόσο αποτελεσματικά όσο το ασήμι. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το ασήμι είναι επίσης ο καλύτερος θερμικός αγωγός από όλα τα μέταλλα.

Το ασήμι βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον χαλκό και τον χρυσό στην ικανότητά του να μεταφέρει ηλεκτρισμό. Έτσι, και τα τρία αυτά μέταλλα χρησιμοποιούνται σε μια σειρά ηλεκτρονικών προϊόντων.

10. Κανένα μέταλλο δεν είναι τόσο ανακλαστικό όσο το ασήμι

Το ασήμι χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή καθρεφτών ως στρώμα επίστρωσης στην επιφάνεια του καθρέφτη. Αυτό συμβαίνει επειδή κανένα άλλο μέταλλο δεν είναι τόσο ανακλαστικό όσο το ασήμι όταν γυαλίζεται.

Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες εφαρμογές για την υψηλή ανακλαστικότητα του αργύρου. Εκτός από το θαυμασμό για τη λάμψη του, χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών εργαλείων όπως μικροσκόπια και τηλεσκόπια.

Στο Αθηναϊκό Ενεχειροδανειστήριο μπορείτε με ασφάλεια και αξιοπιστία να πωλήσετε και να αγοράσετε ασημικά. Οι εξειδικευμένοι και έμπειροι εκτιμητές μας θα είναι πάντοτε δίπλα σας σε όλη τη διασικασία, για να σας συμβουλεύσουν για την τιμή του ασημιού και να σας καθοδηγήσουν. Η 42 ετών εμπειρία μας εγγυάται την ικανοποίησή σας. Καλέστε μας τώρα στο 210-52-21-418.