ενεχυροδανειστήριο logo

Χρυσές λίρες: Γνήσιες ή κάλπικες; Τι να προσέξετε!

Λόγω της φύσης του χρυσού, οι χρυσές λίρες είναι πολύ δύσκολο, αν και όχι αδύνατο να παραποιηθούν πειστικά. Στα 19,3 g / cm3, ο χρυσός έχει μια από τις υψηλότερες πυκνότητες από όλα τα μέταλλα, οπότε η δημιουργία πειστικών πλαστών χρυσών λιρών, χρησιμοποιώντας ένα φθηνότερο μέταλλο είναι αρκετά δύσκολη, επομένως είτε θα είναι πολύ ελαφριές είτε πολύ μεγάλες. Εάν οι διαστάσεις της πλαστής λίρας είναι ακριβείς (διάμετρος και πάχος), θα είναι πολύ ελαφριά και εάν το βάρος της ταιριάζει με αυτό ενός γνήσιου νομίσματος, θα πρέπει είτε να είναι παχύτερο ή/και φαρδύτερο για να χωρέσει το πρόσθετο υλικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα οξυδερκές μάτι για να εντοπιστεί μια κάλπικη λίρα. Ωστόσο, πάντα υπήρχαν πρόσθετα βοηθήματα για να αποτραπεί το οποιδήποτε λάθος.                                                                                                                                            

Σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ, είχαμε αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διακρίνετε μια γνήσια από μία κάλπικη λίρα, τους οποίους σας υπενθυμίζουμε: 

Ξεκινάμε πρώτα ζυγίζοντας τη χρυσή λίρα, η οποία θα πρέπει να έχει βάρος 7,99 γραμμάρια. Ασφαλώς για μια τέτοια ζύγιση απαιτούνται ειδικές ζυγαριές ακριβείας και δεν αρκεί μια οποιαδήποτε ζυγαριά καθημερινής χρήσης.
Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο διαθέτουμε πιστοποιημένες ζυγαριές ακριβείας, που εγγυώνται το αξιόπιστο αποτέλεσμα της ζύγισης μιας χρυσής λίρας. 

Ακολουθεί το μέτρημα των διαστάσεων της λίρας, το οποίο επιτυγχάνεται με ειδικό όργανο μέτρησης, το οποίο επίσης διαθέτουμε και η μέτρησή τους, όπως και η ζύγιση, γίνονται πάντοτε ενώπιόν σας. 

Επίσης, ελέγχουμε τις οδοντώσεις στην περίμετρο της λίρας. Σε μια αυθεντική χρυσή λίρα, οι οδοντώσεις είναι ευδιάκριτες και συγκεκριμένες. 

A Lebanese fake 1917 gold sovereign
A Lebanese fake 1917 gold sovereign

Τέλος, ένας ακόμη τρόπος να διαπιστώσετε εάν η λίρα σας είναι γνήσια ή κάλπικη είναι το λεγόμενο τεστ του ήχου. Χτυπώντας δηλαδή τη λίρα σε μία αρκετά σκληρή επιφάνεια θα πρέπει να παραχθεί ένας υψηλός ήχος, λόγω, ασφαλώς του βάρους, αλλά και της καθαρότητας του χρυσού της λίρας. 

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από πλαστές λίρες, προκειμένου να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις κάλπικες λίρες και την ποιότητα αυτών, καθώς υπάρχουν καλύτερες και λιγότερες καλές απομιμήσεις.

Κάλπικη χρυσή λίρα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, 1917
Ενώ οι περισσότερες κάλπικες λίρες είναι κατασκευασμένες από χρυσό χαμηλότερης ποιότητας, υπάρχουν κάποιες σε χρυσό 22 καρατίων.Μερικές από τις καλύτερες απομιμήσεις πιστεύεται ότι προήλθαν από τον Λίβανο, κάπου στη δεκαετία του 1970, χάρη στον Said Chaloub. Λέγεται ότι χρηματοδοτήθηκαν από έναν Αμερικανό ονόματι Harry Stock, έναν άλλο παραχαράκτη, ο οποίος συνελήφθη από τους Ελβετούς το 1977. Τα λιβανέζικα πλαστά τείνουν να είναι σπάνια, όπως το παρακάτω παράδειγμα του 1917.
Η λεπτομέρεια σε αυτό το νόμισμα είναι εξαιρετική. Ωστόσο, εάν κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά, ο κώδωνας του κινδύνου θα χτυπήσει σίγουρα. Σας παραθέτουμε μια  εικόνα της κάλπικης λίρας έναντι μιας αυθεντικής. Θα δείτε ότι εκτός από τα συνηθισμένα χτυπήματα και γρατσουνιές, το πλαστό έχει μια ανομοιόμορφη επιφάνεια. Οι άκρες δεν είναι τόσο καθορισμένες όσο θα έπρεπε και λείπει μια σημαντική λεπτομέρεια, ιδιαίτερα στην ουρά του αλόγου.

Κάλπικη χρυσή λίρα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, 1897 

Στην περίπτωση της λιβανέζικης κάλπικης λίρας, είδαμε μια καλή απομίμηση, τώρα θα δούμε μια λιγότερο καλή απομίμηση.

Κάλπικη χρυσή λίρα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου

Το πρώτο που παρατηρούμε είναι ότι ο άξονας είναι απενεργοποιημένος. Κρατώντας το κέρμα χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη και περιστρέφοντάς το σε κατακόρυφο άξονα διαπιστώνουμε ότι η εμπρόσθια και η πίσω όψη δεν είναι ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρόκειται για κάλπικη λίρα, καθώς αυτές που κόπηκαν μέχρι το 1887 είχαν αντίστροφη μήτρα. Το σημαντικότερο στη συγκεκριμένη λίρα είναι πως υποτίθεται ότι κόπηκε στο νομισματοκοπείο του Λονδίνου του 1897. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι, το 1897, χρυσές λίρες κόπηκαν μόνο στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϋ! Η προσεκτικότερη εξέταση, λοιπόν, αποκαλύπτει λανθασμένη τοποθέτηση της ημερομηνίας και εμφανείς ατέλειες γύρω από το εξωτερικό άκρο.

Κάλπικη χρυσή λίρα του Νομισματοκοπείου του Περθ, 1931
Πρόκειται για μια κάκιστη απομίμηση χρυσής λίρας. Με την πρώτη ματιά, μπορεί να νομίζετε ότι είναι απλώς ένα πολύ φθαρμένο νόμισμα, εξού και η έλλειψη λεπτομερειών. Ωστόσο, ένα φθαρμένο νόμισμα θα έδειχνε τυπικά σημάδια φθοράς στις όψεις, έχοντας έτσι πιο επίπεδες επιφάνειες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς ακατέργαστο αντίγραφο. Επιπλέον, το περίγραμμα είναι πολύ φαρδύ, δεν έχει λεπτομέρεια και είναι επίσης ανώμαλο. Στα 7,62 γραμμάρια το βάρος είναι πολύ χαμηλό, είναι παχύτερη από την αυθεντική και είναι επίσης πολύ φαρδιά με διάμετρο 22,33 χιλιοστά. Όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε χρυσό, μια δοκιμή XRF αποκαλύπτει καθαρότητα μόλις 59,9%.  

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως υπάρχουν διαφόρων ειδών και ποιοτήτων αντίγραφα χρυσών λιρών, καθώς και ότι κάποιες απομιμήσεις μπορεί να ξεγελάσουν τον οποιονδήποτε δεν έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να μπορέσει να τις ξεχωρίσει από τις αυθεντικές και γνήσιες. 

Σε κάθε περίπτωση, θα σας συμβουλεύαμε, για τη δική σας ασφάλεια και βεβαιότητα, να απευθύνεστε σε ειδικούς εκτιμητές, προκειμένου το αποτέλεσμα της εξέτασης της αυθεντικότητας ή πλαστότητας μιας χρυσής λίρας να είναι ασφαλές και εγγυημένο.  

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο διαθέτουμε εμπειρία 42 ετών στην πώληση και αγορά χρυσού και χρυσών λιρών. Οι έμπειροι και ειδικοί εκτιμητές μας είναι πάντα στη διάθεσή σας για να εκτιμήσουν τις χρυσές λίρες που θέλετε να πουλήσετε, αλλά και να σας συμβουλεύσουν σε ποια αγορά να προχωρήσετε, εφόσον θέλετε να προχωρήσετε σε αγορά, προκειμένου να δωρίσετε μια χρυσή λίρα, ή να κάνετε μια επένδυση, ακόμη και να εμπλουτίσετε τη συλλογή σας, εάν είστε συλλέκτης. 

Καλέστε μας σήμερα στο 210-52-21-418 για να  κλείσετε το ραντεβού σας.