ενεχυροδανειστήριο logo

Νέο ωράριο από 15/10/2024: Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30 – 18.00 Σάββατο: 9.30 – 15.00

Νέο ωράριο από 15/10/2024

Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30 – 18.00 Σάββατο: 9.30 – 15.00

Wallis Simpson: Η θρυλική και πολυτελής συλλογή κοσμημάτων της

Τα κοσμήματά της Wallis Simpson είναι πραγματικά θρυλικά για την αξία τους, αλλά και τις μεγάλες πέτρες τους. Ο Εδουάρδος Η΄ υπήρξε κάτι παραπάνω από γενναιόδωρος για την αγαπημένη του, λούζοντάς την κυριολεκτικά με κοσμήματα. Το Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο σας παρουσιάζει τα πιο εντυπωσιακά κοσμήματα από τη συλλογή της Wallis Simpson, κοσμήματα που ζήλεψε όλη η κοσμική κοινωνία του Λονδίνου.

H Wallis Simpson και ο Edward VIII

wallis simpson edwardVIII

Η απίστευτη ιστορία αγάπης της Wallis Simpson και του Edward VIII ήταν και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βασιλικά ρομάντσα στην ιστορία. Ο βασιλιάς παραιτήθηκε έπειτα από δέκα μήνες βασιλείας, για να μπορεί να είναι με την αγαπημένη του, μια Αμερικανίδα, δύο φορές διαζευγμένη. Παράλληλα η αγαπημένη του είχε μια άλλη εξίσου δυνατή σχέση, καθώς ήταν λάτρης των κοσμημάτων. Ο Εδουάρδος μοιράστηκε μαζί της και αυτό το πάθος, πλημμυρίζοντας την αγαπημένη του με καταπληκτικά κοσμήματα και σπάνιες πέτρες, ενώ σχεδίασε, με με τους μεγαλύτερους οίκους κοσμημάτων, ακόμη και μοναδικά κοσμήματα προς τιμήν της . Ήθελε, μάλιστα, όλα τα κοσμήματά της να καταστραφούν μετά το θάνατο της Wallis, γιατί δεν ήθελε καμία άλλη γυναίκα να φορέσει τα σύμβολα της αγάπης τους.

Η Wallis Simpson και η σχέση της με τα κοσμήματα

Wallis Simpson κοσμήματα

Τα κοσμήματα της Wallis πάντα ενθουσίαζαν το κοινό και προκαλούσαν φθόνο. Η φήμη της γυναίκας που «έκλεψε» τον βασιλιά από τη Μεγάλη Βρετανία ήταν μάλλον διαβόητη και, εκείνη την εποχή, η Wallis ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής στους Βρετανούς. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Simpson επικρίθηκε για το υπερβολικά λαμπερό στιλ της και την αγάπη της για την πολυτέλεια.

Λίγο αφότου ο Πρίγκιπας της Ουαλίας γνώρισε την κυρία Simpson το 1931, τα κοσμήματά της και τα δώρα του προς αυτήν έγινε μια ανεξάντλητη πηγή για κουτσομπολιά στο Λονδίνο. Όταν εμφανίστηκε στο βασιλικό θεωρείο της όπερας με αστραφτερά σμαράγδια και διαμάντια, το βρετανικό κοινό έμεινε άναυδο από τη λάμψη και το μέγεθος των πολύτιμων λίθων των κοσμημάτων της.
Και πώς θα γινόταν διαφορετικά, αφού επρόκειτο για πολύτιμα διαμάντια και σμαράγδια, όλα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τους πιο γνωστούς κοσμηματοπώλες της εποχής – Jeanne Toussaint από την Cartier, Rene Sim Lacaza από την Van Cleef & Arpels, Nevdon Kumrouyan από τον Harry Winston. Ο επίδοξος βασιλιάς ήταν πραγματικά υπερήφανος για το γεγονός ότι στόλισε την αγαπημένη του με τα εντυπωσιακότερα κοσμήματα και δεν έδωσε καμία σημασία στην αγανάκτηση των Βρετανών, συνεχίζοντας να παρουσιάζει τα κοσμήματά της σε όποια ευκαιρία μπορούσε να τους δοθεί.

Είχε άψογο στιλ και για το υπόλοιπο της ζωής του του άρεσε πάρα πολύ να δημιουργεί κοσμήματα για τη Δούκισσα. Ο Εδουάρδος κυριολεκτικά λάτρευε να ψάχνει και να βρίσκει σπάνιες πέτρες, τις οποίες, στη συνέχεια, μαζί με κοσμηματοπώλες μετέτρεπε σε πραγματικά έργα τέχνης βασισμένα σε μοναδικά και αποκλειστικά σχέδια για τη Wallis. «Ο Δούκας περνούσε ώρες στο κατάστημά μας στην Place Vendome, παρακολουθώντας όλη τη διαδικασία της κατασκευής του κοσμήματος», έχει πει ο Ferdinand Ripoll από το Van Cleef. & Arpels.

Το Κολιέ Cartier

wallis simpson cartier κολιέ

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας ήταν κάτι παραπάνω από εκπληκτικά. Το λαμπερό κολιέ, κατασκευασμένο από την Cartier το 1960, είναι διακοσμημένο με πέντε σμαράγδια σε σχήμα αχλαδιού βάρους από 5,8 έως 14,6 καράτια, που περιβάλλονται από διαμάντια. Στο κολιέ, η Δούκισσα συχνά πρόσθετε ένα σμαραγδένιο μενταγιόν βάρους 48,95 καρατίων με διαμάντια, που κάποτε ανήκε στον Ισπανό βασιλιά Αλφόνσο XIII.

Από πού βρήκε τόσο τεράστια σμαράγδια ο Δούκας του Ουίνδσορ; Για πολλά χρόνια, το θέμα αυτό υπήρξε θέμα μιας τεράστιας φημολογίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις φήμες, ο δούκας χρησιμοποίησε τα περίφημα σμαράγδια που κάποτε ανήκαν στη βασίλισσα Αλεξάνδρα, σύζυγο του βασιλιά Εδουάρδου Ζ’ και γιαγιά του, τα οποία θεωρούνταν ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με τη Suzy Menkes, συγγραφέα του βιβλίου «Royal Jewels», η βασίλισσα Αλεξάνδρα άφησε τα σμαράγδια στην κόρη της πριγκίπισσα Βικτώρια, η οποία τα πούλησε στον Garrard, αργότερα τα απέκτησε ο οίκος Cartier στο Παρίσι, οπότε και πουλήθηκαν στον βασιλιά.

Ωστόσο, ο Nicholas Rayner, πρόεδρος του Sotheby’s στη Γενεύη, αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή. «Δεν πιστεύω ότι υπήρξαν ποτέ σμαράγδια της Αλεξάνδρας», είπε. — Δεν βρήκαμε ποτέ κανένα στοιχείο για αυτό. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία ήταν κακόβουλο κουτσομπολιό που επινοήθηκε από ανθρώπους δυσαρεστημένους με το γάμο τους. Ήθελαν να πιστέψουν ότι η Δούκισσα είχε πάρει τα κοσμήματα του Στέμματος για τον εαυτό της».

Το βραχιόλι Van Cleef & Arpels

wallis simpson van kleef βραχιόλι

Να σημειώσουμε, σε αυτό το σημείο, πως όλα αυτά τα εντυπωσιακά κοσμήματα είχαν και διάφορα ιδιαίτερα και προσωπικά χαράγματα για τον Εδουάρδο και τη Γουόλις. Έτσι, για παράδειγμα, ένα βραχιόλι του 1936 με ρουμπίνια και διαμάντια από την Van Cleef & Arpels είχε την επιγραφή Hold Tight στο κούμπωμα, στιλιζαρισμένη, μάλιστα, με το χέρι του ίδιου του Εδουάρδου. Η διακόσμηση χρονολογείται τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Τον Οκτώβριο, η Wallis θα χωρίσει από τον δεύτερο σύζυγό της και τον Δεκέμβριο ο Εδουάρδος θα παραιτηθεί από τον θρόνο για την αγάπη της ζωής του, γεγονός που καθιστά αυτό το βραχιόλι όχι μόνο ένα από τα πιο πολυτελή κοσμήματα, αλλά και ένα μοναδικό αντικείμενο που αναφέρεται στην ιστορία αγάπης του ζευγαριού.

Η καρφίτσα φλαμίνγκο

Wallis Simpson καρφίτσα Φλαμίνγκο

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κοσμήματα της Wallis ήταν μια διαμαντένια καρφίτσα σε μορφή φλαμίνγκο με φτερά από ρουμπίνια, ζαφείρια και σμαράγδια. Ο Εδουάρδος το αγόρασε για την αγαπημένη του το 1940. Ένα παρόμοιο πολύχρωμο βραχιόλι με εννέα σταυρούς που αποτελούνταν από σμαράγδια, ρουμπίνια και ζαφείρια παρουσιάστηκε στην Wallis την ημέρα του γάμου τους το 1937.

Τα ζαφείρια ήταν τα αγαπημένα πετράδια της Δούκισσας: Πίστευε ότι τόνιζαν και αναδείκνυαν το χρώμα των ματιών της. «Πολλά δωμάτια στο σπίτι της ήταν μπλε, συμπεριλαμβανομένης της κρεβατοκάμαρας», θυμάται η Κοντέσα Ρομανόνες. Σύμφωνα με την ίδια, η Δούκισσα επέμεινε όλα τα μανίκια από τα φορέματα και τις μπλούζες της να είναι κοντύτερα για να μην καλύπτουν τα πολυτελή βραχιόλια της.

Τα περισσότερα από τα πιο διάσημα κοσμήματά της που τράβηξαν την προσοχή σε όλη της τη ζωή, τα φορούσε κυρίως το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το στιλ της ήταν πολύ πιο απλό. «Όπως όλες οι γυναίκες που έχουν πραγματικά εντυπωσιακές συλλογές κοσμημάτων, ήταν στην πραγματικότητα τρομερά σεμνή», έχει πει η Diana Vreeland. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Δούκισσα προτιμούσε βραχιόλια, πέρλες και καρφίτσες. Είχε πολλά μεγάλα δαχτυλίδια, όπως το εμβληματικό σμαραγδένιο δαχτυλίδι αρραβώνων της και το διάσημο διαμάντι Golconda, μια πέτρα 31 καρατίων, γνωστή και ως McLean Diamond. Κάποτε ανήκε στην κυρία Έβελιν Γουόλς ΜακΛίν, η οποία είχε επίσης στην κατοχή της το διαβόητο «καταραμένο» διαμάντι Hope.

Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο μπορείτε να πουλήσετε, αλλά και να αγοράσετε κοσμήματα στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Οι έμπειροι εκτιμητές μας είναι στη διάθεσή σας για να σας κάνουν πάντα τις πιο συμφέρουσες προσφορές, ενώ μπορείτε και να αγοράσετε κοσμήματα από τη συλλογή μας και να δωρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα, πάντοτε με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και έγγραφα. Καλέστε μας τώρα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.