Τα ρολόγια Omega ξεκίνησαν σε ένα μικρό εργαστήριο που ιδρύθηκε από τον Louis Brandt στο La Chaux de Fonds της Ελβετίας το 1848. Κατά τα πρώτα τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Brandt διατήρησε μια μέτρια επιχείρηση, πουλώντας τα ρολόγια του σε πελάτες σε όλο τον κόσμο. Όταν πέθανε το 1879, οι γιοι του ανέλαβαν να συνεχίσουν το όραμα του πατέρα τους.
Το 1885, τα αδέρφια κυκλοφόρησαν το πρώτο τους διαμέτρημα μαζικής παραγωγής, το Labrador, και το 1892, δημιούργησαν το πρώτο ρολόι με επαναλαμβανόμενα λεπτά. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησαν το Omega Caliber, το οποίο, πραγματικά, δημιούργησε μια αναταραχή, θα λέγαμε, σε όλη τη βιομηχανία ωρολογοποιίας και, σύντομα, θα έδινε στην εταιρεία το όνομά της.
Η εταιρεία ξεκίνησε ως Louis Brandt & Fil. Ωστόσο, μόλις κυκλοφόρησε το Omega Caliber η εταιρεία άρχισε, πραγματικά, να απογειώνεται και να γίνεται ευρέως γνωστή. Προκειμένου να επωφεληθεί από τη δημοτικότητα αυτή, η εταιρεία αποφάσισε να μετονομαστεί σε Omega Watch Co.
Το 1905, η Omega ανέλαβε τον ρόλο του επίσημου χρονομέτρη σε αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελβετία και το 1932 απέκτησε μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες χρονομέτρησης, καθώς η εταιρεία κέρδισε τον τίτλο της ως επίσημος χρονομέτρης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια . Η συνεργασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχοντας υπηρετήσει ως επίσημος χρονομέτρης για πάνω από είκοσι Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το ρολόι Seamaster
Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, το 1948, τα ρολόγια Omega παρουσίασαν την πρώτη έκδοση ενός από τα πιο συμβολικά ρολόγια της, το Seamaster. Το πρώτο Seamaster κυκλοφόρησε για να γιορτάσει την 100ή επέτειο της εταιρείας.
Ωστόσο, μόλις το 1957 το όνομα Seamaster εφαρμόστηκε πραγματικά σε ένα ρολόι που προοριζόταν για υποβρύχια χρήση. Πριν από το 1957, η συλλογή ρολογιών Seamaster της Omega αποτελούνταν αποκλειστικά από μικρά ρολόγια που χρησιμοποιούσαν ελαστικά παρεμβύσματα για να επιτύχουν μέτρια αντοχή στο νερό.
Το 1957, η Omega κυκλοφόρησε μια τριάδα αθλητικών ρολογιών: το Speedmaster, το Railmaster και το Seamaster 300. Το (πλέον θρυλικό) Speedmaster ήταν ένας χρονογράφος που προοριζόταν για οδηγούς αγώνων, το Railmaster ήταν ένα αντιμαγνητικό ρολόι για τους επιστήμονες και το Seamaster 300 (αναφ. CK2913) επρόκειτο να είναι η πρώτη προσφορά της Omega στην αναδυόμενη ακόμη κατηγορία ρολογιών χειρός για δύτες.
Το 1964, η Omega αποκάλυψε ένα εντελώς νέο σχέδιο για το Seamaster 300 με τους αριθμούς αναφοράς 165.024 (χωρίς ημερομηνία) και 166.024 (εμφάνιση ημερομηνίας). Η διάμετρος της θήκης του Seamaster 300 αυξήθηκε από 39 χιλιοστά σε 42 χιλιοστά και η χαρακτηριστική λεπτή στεφάνη του αντικαταστάθηκε από ένα πολύ πιο παχύ με ένα φαρδύτερο ένθετο. Επιπλέον, οι δείκτες σε σχήμα βέλους του πρωτότυπου είχαν φύγει και αντί αυτού, μια σειρά από μεγάλους, σε σχήμα σπαθιού, δείκτες είχαν πάρει τη θέση τους.
Η δεύτερη γενιά του Omega Seamaster 300 συνάντησε μεγαλύτερη επιτυχία από την πρώτη στιγμή και για αρκετά χρόνια είχε την τιμή να είναι το ρολόι που φορούσαν μέλη του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Η παραγωγή της δεύτερης γενιάς Seamaster 300 διήρκεσε περίπου μέχρι το 1970, όταν η Omega αποφάσισε να σταματήσει να χρησιμοποιεί εντελώς το όνομα “Seamaster 300” και αντ’ αυτού να κατασκευάσει μια ποικιλία από άλλα καταδυτικά ρολόγια που θα κυκλοφορούσαν στη συλλογή Seamaster.
Από αυτό το σημείο, το όνομα “Seamaster 300” θα παρέμενε αδρανές για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ενώ η Omega κυκλοφόρησε διάφορες αναφορές στην κατηγορία καταδυτικών ρολογιών “Seamaster Professional”. Το πιο διάσημο είναι το κλασικό Seamaster Professional 300M με το μπλε καντράν που εμφανιζόταν στις ταινίες του James Bond στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Μέχρι σήμερα, το μοντέλο εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και σεβαστά ρολόγια στην οικογένεια της Omega.
Το 1962, η Omega έγραψε ιστορία, όταν ο αστροναύτης Wally Schirra φόρεσε ένα Speedmaster στην αποστολή του Mercury Sigma 7, καθιστώντας το το πρώτο ρολόι Omega που εισήλθε στο διάστημα. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, η εταιρεία έλαβε μια σημαντική έγκριση από τη NASA, η οποία καθιέρωσε επισήμως το Speedmaster ως τον επίσημο χρονογράφο για όλες τις αμερικανικές διαστημικές αποστολές.
Η ιστορία του Apollo 13 και το Speedmaster
Το 1969, το Omega Speedmaster ήταν μέρος του πρώτου ταξιδιού στο φεγγάρι, φορεμένο στον καρπό του Buzz Aldrin. Και το 1970, το Speedmaster υπήρξε ζωτικής σημασίας, για να βοηθήσει τους αστροναύτες της αποστολής Apollo 13 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, καθώς τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως είχαν προγραμματιστεί.
Πριν φτάσουν στο φεγγάρι, μια τακτική ανάδευση της δεξαμενής οξυγόνου στη μονάδα σέρβις προκάλεσε μια τυχαία έκρηξη, εξαερώνοντας όλο το οξυγόνο και απενεργοποιώντας όλα τα συστήματα υποστήριξης ζωής αυτής της μονάδας. Για να επιβιώσουν, οι αστροναύτες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη σεληνιακή μονάδα ως σωσίβια λέμβο και να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους μπορούσαν. Χωρίς παρέμβαση, η μοίρα του Apollo 13 θα ήταν καταδικασμένη να παρασυρθεί στο μεγάλο άγνωστο για πάντα.
Ενώ, λοιπόν, οι αστροναύτες και ο Πύργος Ελέγχου της αποστολής έπρεπε να εργαστούν ακούραστα και να αυτοσχεδιάσουν όσον αφορά σε μέτρα διατήρησης της ζωής, όπως η αντιμετώπιση της περίσσειας διοξειδίου του άνθρακα και η εξοικονόμηση πόσιμου νερού, έπρεπε επίσης να επαναπρογραμματίσουν αρκετά συστήματα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εναλλακτικούς τρόπους.
Χρησιμοποιώντας προωθητές που αρχικά έπρεπε να προσγειώσουν τη Σεληνιακή Μονάδα στην επιφάνεια της Σελήνης, υπολογίστηκε ότι η καύση του καυσίμου για 14 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να βάλει το πλήρωμα σε μια πορεία που θα το περιστρέφει γύρω από την τροχιά του φεγγαριού και θα το εκτοξεύσει πίσω στη Γη. Χωρίς τη χρήση πλέον του ψηφιακού εξοπλισμού, ο πιλότος Jack Swigert βασίστηκε στον χρονογράφο του Omega Speedmaster για να χρονομετρήσει την καύση του καυσίμου.
Η δοκιμασία διήρκεσε για περισσότερες από τέσσερις ημέρες και οι αστροναύτες έπρεπε να αντιμετωπίσουν φρικτές υγρές και κρύες συνθήκες τόσο χαμηλές όσο τρεις βαθμούς Κελσίου.
Αναμφισβήτητα, η επιτυχής επιστροφή της αποστολής Apollo 13 οφειλόταν σε ένα τεράστιο φάσμα παραγόντων και ανθρώπων.
Αυτή η τεράστια συλλογική προσπάθεια ήταν ο λόγος για τον οποίο, το 1968, η NASA είχε εισαγάγει το βραβείο Silver Snoopy ως έναν τρόπο να τιμηθούν άτομα και οργανισμοί που είχαν συνεισφέρει κάτι εξαιρετικό στον διαστημικό αγώνα. Ήταν αναγνώριση του γεγονότος ότι – ενώ οι αστροναύτες είναι οι δημόσιοι αστέρες οποιουδήποτε διαστημικού προγράμματος – πολλοί ξεχνούν ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλα άτομα που εμπλέκονται στα παρασκήνια. Το Silver Snoopy βοήθησε στην ανύψωση του ηθικού και την αναγνώριση που χρειάζονταν οι εμπλεκόμενοι, για να πραγματοποιήσουν αυτές τις αποστολές.
Από τους περίπου 15.000 αποδέκτες του βραβείου από το 1968, η Omega είναι η μόνη εταιρεία ρολογιών που έχει κερδίσει αυτή την τιμή. Το Omega Speedmaster Anniversary Edition “Silver Snoopy Award” είναι μια αναγνώριση για το πώς ακόμη και ένας απλός χρονογράφος μπορεί να είναι καθοριστικός τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και σε στιγμές που αλλάζουν τη ζωή. Εάν η κατοχή ενός Moonwatch σας κάνει να νιώθετε ότι είστε μέρος αυτού του ταξιδιού, αυτό συμβαίνει επειδή στην πραγματικότητα είστε.
Ακόμη και σήμερα, η Omega και τα διαστημικά προγράμματα παγκοσμίως συνεχίζουν να εργάζονται παράλληλα, για να δημιουργήσουν μερικά από τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα ωρολογοποιίας.
Omega και διασημότητες
Η Omega κέρδισε ευρεία δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ως το επίσημο ρολόι του James Bond, μετά την εμφάνιση ενός Omega Seamaster στον καρπό του Pierce Brosnan. Είτε πρόκειται για το διάστημα είτε για τον αθλητισμό ή την ποπ κουλτούρα, η Omega έχει διατηρήσει εύκολα τη φήμη της ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο καταξιωμένες μάρκες ρολογιών στον κόσμο.
Το 1969, ο Πρόεδρος Νίξον απέρριψε την ευκαιρία να του χαρίσουν το πρώτο ολόχρυσο Speedmaster Professional Deluxe, επειδή έκρινε ότι ήταν «πολύ πολύτιμο» και από τότε μέχρι και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Omega στην Biel.
Ο πρωταγωνιστής του Αλ Πατσίνο στην επιτυχημένη ταινία Scarface, ο Tony Montana, φόρεσε ένα Omega La Magique στον καρπό του, κατά τη διάρκεια πολλών σκηνών. Μόνο 261 από αυτά τα ρολόγια κατασκευάστηκαν ποτέ.
Το 1984 και ξανά το 1990, η Omega δημιούργησε δύο ειδικές συλλογές ως φόρο τιμής στον ιδρυτή της μάρκας Louis Brandt.
Ο Ρίνγκο Σταρ ήταν διάσημος θαυμαστής του Omega. Φορούσε ένα ψηφιακό ρολόι Omega, το Time Computer LED, το οποίο κατασκευάστηκε το 1973—το πρώτο ρολόι LED της Omega.
Το πιο ακριβό ρολόι Omega είναι το Constellation Baguette, το οποίο αξίζει 700.000 δολάρια. Διαθέτει διαμάντια 30 καρατίων, 146 τραπεζοειδείς και μπαγκέτες στο καντράν, διαμάντι 459 Wessleton και θήκη από τον καλύτερο λευκό χρυσό 18 καρατίων.
Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, φορούσε επίσης ένα Omega Constellation. Ήταν ένα μοντέλο από χρυσό και ατσάλι από το 1982 που ονομαζόταν Manhattan – το πρώτο ρολόι Constellation με νύχια που κρατούσαν τον κρύσταλλο ζαφείρι στη θέση του.
Η Cindy Crawford, ένα από τα πιο επιτυχημένα και εμβληματικά supermodels όλων των εποχών, είναι η μακροβιότερη πρεσβευτής της Omega, για περισσότερα από 20 χρόνια.
Η εταιρεία έχει, πραγματικά, μια λεγεώνα διάσημων πελατών που αγοράζουν ανελλιπώς και με αφοσίωση ρολόγια Omega. Εκτός από τους πολιτικούς και τους αστροναύτες, η αγάπη για αυτό το εμπορικό σήμα είναι επίσης βαθιά σε κύκλους διασημοτήτων σε όλο τον κόσμο. Μερικοί από τους μεγαλύτερους θαυμαστές των Omegas περιλαμβάνουν τους Tom Hanks, Rory Mcllroy, Elvis Presley, Prince William και Michael Phelps.
Κάθε ρολόι μπορεί να χρειαστεί έως και 500 ώρες για να κατασκευαστεί. Η πραγματική αξία ενός ρολογιού Omega μπορεί να βρεθεί στις ανθρωποώρες αφοσίωσης και τεχνικής που χρειάζονται για να παραχθεί ένα ρολόι από την αρχή μέχρι το τέλος.
Στο Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο, ειδικευόμαστε την πώληση και αγορά πολυτελών ρολογιών και οι εκτιμητές μας είναι πάντα στη διάθεσή σας να σας συμβουλεύσουν και να σας κατευθύνουν. Καλέστε σήμερα στο 210-52-21-418 και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.