Υπάρχουν πολλοί λόγοι που όλοι αγαπούν ακόμα τον Dior!
Αναμφισβήτητα είναι ένας οίκος με μια πλούσια ιστορία, γεμάτη εντυπωσιακά, δημιουργικά και κλασικά σχέδια.
Αν και ο Dior ιδρύθηκε στα ιδανικά της γυναικείας ομορφιάς και της κλασικής, διαχρονικής μόδας, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, έχει εξελιχθεί σε ένα τολμηρό, ακόμη και φεμινιστικό, θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά κυρίως ισχυρό brand.
Το Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο σας παρουσιάζει τα πάντα για την ιστορία του Dior και το πώς η μάρκα εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα.
Ο γαλλικός οίκος χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940 και προσφέρει στις πελάτισσές του σε όλο τον κόσμο μερικά από τα πιο όμορφα ρούχα, είτε πρόκειται για ένα φόρεμα που ταιριάζει σε ένα κοκτέιλ πάρτι είτε για ένα φόρεμα υψηλής ραπτικής που ταιριάζει στο κόκκινο χαλί.
Η επωνυμία του Christian Dior είναι επίσης αυτή που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, εξελισσόμενη με κάθε δημιουργικό σχεδιαστή που έχει περάσει τις πόρτες του. Ο οίκος μόδας έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο απίστευτα ταλέντα του κλάδου και σίγουρα θα συνεχίσει να το κάνει για τα επόμενα χρόνια.
Πώς ξεκίνησε ο Christian Dior;
Παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε το 1946, η Dior ισχυρίζεται ότι το έτος έναρξής της ήταν το 1947, επειδή τότε έκανε το ντεμπούτο της η πρώτη συλλογή του οίκου μόδας. Ο Christian Dior ξεκίνησε στο Παρίσι στη, φημισμένη πια, 30 Avenue Montaigne. Χρειάστηκαν λιγότεροι από τρεις μήνες από τη δημιουργία του οίκου για να παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή, στις 12 Φεβρουαρίου 1947.
Ο Dior είχε βαθιά αγάπη για την τέχνη και διηύθυνε μια γκαλερί τέχνης στη Γαλλία πριν ασχοληθεί με τη μόδα. Αφού έκλεισε τη γκαλερί του, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, εργάστηκε υπό τον σχεδιαστή μόδας Robert Piguet και τον τότε couturier Lucien Lelong. Ωστόσο, ήταν έτοιμος να παρουσιάσει η δική του δουλειά, κάτι που τον οδήγησε να δημιουργήσει τον δικό του οίκο μόδας το 1946 και έτσι γεννήθηκε η Christian Dior.
Το νέο look του Dior
Ήταν στην πρώτη κιόλας εμφάνιση του Dior που επινόησε το “New Look”. Η σκέψη πίσω από τη συλλογή ήταν να παρουσιάσει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό έγινε με δομημένες σιλουέτες, σφιχτή μέση και πιο κοντές, φουσκωτές φούστες. Τα ρούχα ήταν πολυτελή, κάθε φόρεμα χρησιμοποιούσε κατά μέσο όρο 20 μέτρα ύφασμα. Τα σχέδια του Dior ήταν επαναστατικά για την εποχή και γρήγορα έβαλαν τον οίκο μόδας στον χάρτη ως έναν από τους πιο περιζήτητους και λατρεμένους.
Τα αστέρια της εποχής συνέρρεαν στον Christian Dior. Όλοι, από τη Rita Hayworth μέχρι τη Margot Fonteyn ήθελαν να φορέσουν οι ίδιοι αυτό το New Look που ήταν μπροστά από την εποχή του. Με τέτοιες γυναίκες υψηλού προφίλ να φορούν τα ρούχα του, η ετικέττα αναπτύχθηκε γρήγορα και εδραιώθηκε ως μια από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία της μόδας.
Ο Dior γίνεται παγκόσμιος
Σύντομα, ο Dior έγινε παγκόσμιος. Το 1948 ένα κατάστημα στην Fifth Avenue φέρνει για πρώτη φορά τον Dior στη Νέα Υόρκη. Με την παγκόσμια κυκλοφορία ήρθε, βέβαια, και μια διευρυμένη συλλογή. Ο Dior μπήκε στον χώρο του αρώματος, παρουσιάζοντας το Miss Dior, το οποίο αφιέρωσε στην αδερφή του. Εκείνη την εποχή, επίσης, ο Dior συνειδητοποίησε ότι για να συνεχίσει το New Look του, η επωνυμία του έπρεπε να παρέχει ολόκληρη την εμπειρία της μόδας. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να προχωρήσει και στον σχεδιασμό και τη δημιουργία αξεσουάρ. Τώρα, ο πελάτης του Dior θα μπορούσε να έχει το παλτό, τα παπούτσια, τα καπέλα και κάθε άλλο κομμάτι που είναι απαραίτητο για να αποτυπώσει πλήρως τη νέα εμφάνιση από την κορυφή μέχρι τα νύχια.
Ο οίκος Dior συνέχισε να μεγαλώνει και ο ίδιος ο Dior συνέχισε να ντύνει τα μεγαλύτερα αστέρια της εποχής. Έντυσε ακόμη και τη Marlene Dietrich για τον ρόλο της το 1950 στο Stage Fright του Alfred Hitchcock. Τα σχέδιά του παρέμειναν σταθερά στη ντουλάπα της, όπως και στις ντουλάπες πολλών άλλων σταρ στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50.
Η άφιξη του Yves Saint Laurent
Ο φρέσκος και δημιουργικός Yves Saint Laurent άρχισε να συνεργάζεται με τον Christian Dior το 1955, όταν ήταν μόλις 19 ετών. Ξεκίνησε στον οίκο μόδας ως βοηθός του Dior, αλλά ο Christian Dior δεν άργησε να αντιληφθεί τη δημιουργική ιδιοφυΐα του νεαρού Yves. Σύμφωνα με τη Vogue, ο Dior συναντήθηκε με τη μητέρα του Saint Laurent το 1957, για να της πει ότι είχε επιλέξει τον γιο της για να τον διαδεχθεί όταν έρθει η ώρα. Αν και ήταν μόλις 21 ετών εκείνη την εποχή, ο Dior κατάφερε γρήγορα να αναγνωρίσει το ταλέντο του στη δημιουργία.
Ο θάνατος του Christian Dior
Ο Dior πέθανε το 1957 από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 52 ετών. Ολόκληρος ο κόσμος της μόδας θρήνησε για την απώλειά του. Όπως αναμενόταν και σύμφωνα με τη θέλησή του Dior, ο ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή δόθηκε στον Saint Laurent.
Ο 21χρονος συνέχισε την κληρονομιά του Dior, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο το αρχικό δημιουργικό όραμα. Ωστόσο, προσπάθησε να φέρει τη μάρκα σε μια πιο απαλή σιλουέτα, χαλαρώνοντας τις σφιγμένες μέσες. Όταν ο Saint Laurent κλήθηκε να υπηρετήσει στον γαλλικό στρατό το 1960, απελευθερώθηκε από το σήμα.
Οι εντυπωσιακοί καλλιτεχνικοί διευθυντές του Dior και η αγορά LVMH
Μετά την αποχώρηση του Yves Saint Laurent, ο Marc Bohan ανέλαβε, κάνοντας τα σχέδια της εταιρείας πιο ευθυγραμμισμένα με το κλασικό όραμα του Christian Dior. Πήρε το concept του Christian Dior και το έφερε στη δεκαετία του 1960, αλλά δίνοντάς του και μια πιο μοντέρνα πινελιά, ενώ, συγχρόνως, έμεινε πιστός στην εμφάνιση του Christian Dior.
Ο Bohan έμεινε στον Dior για περισσότερο από μια δεκαετία, συνεχίζοντας να χτίζει το brand και να το κάνει ακόμη πιο επιτυχημένο διεθνώς. Λανσάρει έτοιμα ρούχα και βρεφικά ρούχα, κάνοντας τον Dior πιο προσιτό από ποτέ. Τα καταστήματα άρχισαν να εμφανίζονται σε περισσότερες πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ, και η Dior έφτασε στην κορυφή του κόσμου της μόδας.
Ωστόσο, το 1978, η μητρική εταιρεία του οίκου Dior, ο Όμιλος Boussac κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Η Christian Dior αγοράστηκε από τον Bernard Arnault, τον δισεκατομμυριούχο πίσω από την LVMH Moët Hennessy. Όταν ο Arnault ανέλαβε την Christian Dior, ανέλαβε τους ρόλους του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του διευθύνοντος συμβούλου. Παρά το γεγονός ότι αναδιπλώθηκε στον όμιλο LVMH, η Christian Dior συνέχισε να είναι ένα εντυπωσιακό και αυτόνομο brand.
Στη νέα αυτή κατεύθυνση, ο Gianfranco Ferre προσλήφθηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής το 1989 και ίδρυσε επίσημα την Dior Haute Couture, ένα πολύ ζωτικό κομμάτι του brand. Ο Ferre ανύψωσε σε νέα επίπεδα τον οίκο, εισάγοντας το δικό του δημιουργικό όραμα, το οποίο περιλάμβανε μια πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση.
Το Dior Homme εμφανίστηκε το 2001, με τον Hedi Slimane ως καλλιτεχνικό διευθυντή του.
Ο John Galliano και η Dior Saddle Bag
Μετά τη θητεία του Ferre, ο John Galliano ανέλαβε δημιουργικός διευθυντής, οδηγώντας τη Dior στη νέα χιλιετία, ντύνοντας πλέον κάθε αστέρι της εποχής που μπορείτε να φανταστείτε — συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Η πριγκίπισσα όχι μόνο φορούσε τις δημιουργίες του Γκαλιάνο, αλλά και τις τσάντες του. Αν και οι Saddle Bags του Galliano, οι οποίες έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο στοιχείο για τη μάρκα Dior, έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς, η πριγκίπισσα Νταϊάνα κρατούσε μια τσάντα που, αργότερα, ο Galliano ονόμασε Lady Dior, με την ευλογία της Νταϊάνα. Κουβαλούσε τη μαύρη τσάντα της παντού μαζί της, κάνοντας τα δερμάτινα είδη της Dior ακόμη πιο γνωστά.
Ο Raf Simons ως καλλιτεχνικός διευθυντής
Το όραμα του Galliano για τον Dior ήταν μια δραματική απομάκρυνση από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές πριν από αυτόν. Αν και οι περισσότεροι το αγκάλιασαν, υπήρξαν και αυτοί που διαφωνούσαν. Όταν αποχώρησε το 2011, ο Raf Simons ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και προσπάθησε να φέρει τον Dior πιο κοντά στις ρίζες του. Τα σχέδια του Simons ήταν πιο συγκρατημένα και θηλυκά, θυμίζοντας τον κλασικό Dior.
Η Maria Grazia Chiuri στον Dior
Ο Dior έγραψε ιστορία το 2016 όταν ο οίκος μόδας προσέλαβε την πρώτη του γυναίκα καλλιτεχνική διευθύντρια: τη Maria Grazia Chiuri, που ήταν στον Valentino. Σίγουρα τράβηξε όλα τα βλέμματα, καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε το δημιουργικό κομμάτι του οίκου.
Η Chiuri πρόσθεσε μια γυναικεία πινελιά στο στιλ του Christian Dior, δημιουργώντας τη φεμινιστική, κεντρική γραμμή της, ωστόσο η σκηνοθεσία της εξακολουθούσε να είναι σύμφωνη με αυτό που δημιούργησε ο Dior όλα αυτά τα χρόνια πριν. Αν και όλοι οι άνδρες καλλιτεχνικοί διευθυντές πριν από αυτήν υπήρξαν καθοριστικοί για το brand, η Chiuri έφερε μια τολμηρή, κοινωνική συνείδηση στην εταιρεία, μετατρέποντας τη φίρμα από γυναικεία σε φεμινιστική. Με αυτόν τον τρόπο, καταλαμβάνει πια μια σημαντική θέση για τον Dior, που είναι μοντέρνα και κλασική ταυτόχρονα.
Εάν θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσατε επώνυμες τσάντες, το Αθηναϊκό Ενεχυροδανειστήριο είναι ο κατάλληλος χώρος να απευθυνθείτε. Πάντοτε με αξιοπιστία, ασφάλεια και τα απαραίτητα πιστοποιητικά αυθεντικότητας. Καλέστε μας σήμερα στο 210 5221418 και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.